Att betala för frihet

Förra året prenumererade jag på sockar. Var tredje månad fick jag hem tre par i en pappkartong, tillsammans med en räkning på 149:50. Så jag fick i snitt ett par sockar per månad för femtio spänn.

Datalagringsdirektivet har varit hett omdiskuterat senaste veckorna – både i gammelmedia och i bloggosfären.

Piratpartiet står för den ”hårdaste” linjen – en icke-trovärdig linje enligt Tomas Melin. Så jag tänkte kolla vad detta rakryggade ”Nej” i praktiken skulle kosta Sveriges medborgare.

En siffra som florerat är 100 miljoner i böter. Jag har inte hittat någon tydlig och pålitlig källa för detta påstående (hjälp mig gärna med detta). Däremot hittade jag en artikel hos IDG där siffran 28 miljoner nämns, och en artikel på Aftonbladet där siffran 30 miljoner nämns som engångskostnad.

Enligt AB-artikeln påförs dessutom 300 000:- per dag i böter.

Stora siffror, svårt att få grepp om vad det egentligen innebär. När jag läser eller hör om stora siffror blir jag mest irriterad, då de inte betyder något i min vardag. Jag översätter gärna beloppen till mera dagliga ting för att få ett hum.

Därför vill jag tillsammans med er räkna på vad dessa EU-böter betyder för Sverige. (Även Jakob Hallén kommenterar detta med kostnader..)

Låt oss ta det steg för steg. Jag avrundar hela tiden åt det håll (uppåt eller nedåt), så att slutkostnaden blir  värsta-fallkostnaden. T.ex. nedåt i fallet antal invånare, och uppåt i årstotalkostnad.

  1. Det bor ungefär 9,3 miljoner människor i Sverige (wikipedia)
  2. Engångsbeloppet, om vi räknar värsta fall, är på 60 miljoner (summan av IDG’s och AB’s siffror)
  3. Dagsboten är på 300.000
  4. Det är c:a 365 dagar på ett år
  5. Total kostnad första året blir 365 * 300.000  + 60.000.000 = 109 560 000 ~= 110 miljoner.
  6. Månadskostnad för Sverige = 110 / 12 miljoner = 9 130 000 ~= 9,3 miljoner
  7. Månadskostnad per invånare = 9,3 miljoner / 9,3 miljoner = 1 krona.

En krona! I värsta fall?!

Jag betalar mer än gärna en krona i månaden för att inte införa datalagringsdirektivet*. Speciellt som telekombolagen kommit fram till att engångskostnaden för den teknik som behövs för att driva datalagringen ligger på minst 760 miljoner kronor, och årskostnaden på minst 130 miljoner!

Det krävs ganska många gångers fördubbling av böterna innan vi ens kommit upp i ett par sockar…

*Datalagringsdirektivet är för övrigt det bästa som hänt organiserad brottslighet sedan FRA-lagen. Mer om det i ett senare inlägg..

Taggar: , , ,

38 Responses to Att betala för frihet

  1. Frihet är svaret. Hur löd frågan? skriver:

    Om vi betalar en tia per skalle och köper oss ut från resten av skiten också så kanske vi kan återgå till viktigare saker än att försvara oss mot EU-direktiv.

  2. OlofB skriver:

    Om jag säger så här – om EU kunde hålla sig till ekonomiskt samarbete och låta bli flykting-, terror-, ip- och överstatspolitik rent allmänt skulle jag inte vara emot det. Som det funkar nu nyttjar mest rikspolitiker EU som en ”skylla ifrån-sig”-mekanism..

  3. Frihet är svaret. Hur löd frågan? skriver:

    Detsamma skulle vi kunna göra med de korrumperade folket i riksdagen. Vi betalar dem svart om de tar bort alla övervakningslagar och kameror från våra gator. Samma med polisen. Vi ger dem dubbel lön om de följer våra lagar och inte bolagens.

  4. Olofb skriver:

    Haha ja det är ju en idé — muta politikerna att följa medborgarnas vilja istället för bolagens 😉

  5. […] att sätta saker i proportion! Olof bloggade just om en mycket viktig vinkel att tänka på gällande datalagringsdirektivet, nämligen att […]

  6. Det var ett belysande exempel. En kr/mån skulle till och med jag kunna betala.

    Men att muta politiker och polis, nej, hellre rösta bort klantskallarna till politiker. Sedan får de ny se till att det blir stil på polisen så den följer lagarna. Och juristerna sluta att kalla de som vill följa grundlagen för rättshaverister.

  7. Frihet är svaret. Hur löd frågan? skriver:

    Lars_Erick, liberal rebell

    Om du tror att de går att rösta bort så.
    I en korporativ stat som har bestämt att allt och alla ska övervakas så litar du på att inte valfusk är uteslutet.
    Jag utesluter inget.

  8. Olofb skriver:

    LE – håller med i allt. Tänkte blogga om ”Peters princip” vid tillfälle – ett begrepp jag tycker är värdefullt att ha i åtanke ständig och jämnt, som på sätt och vis tangerar samtliga dina punkter..

  9. Sin Trenton skriver:

    Bra post, Olof!
    Postar länk till den på Fejjan. Det är där jag har mest listat de som tillhör ”verklighetens folk”, som det så fint och kristmoderatiskt heter. De kan ju behöva lite nyttig läsning. Länkar/Retwittrar på Twitter med, men där blir det mest för de redan upplösta.. jag menar upplysta, naturligtvis. 😉

  10. Olofb skriver:

    Sin Trenton – tack för länklove! 🙂

  11. Tomas M skriver:

    Din poäng är att det blir billigt att slippa datalagringen. Men premissen, dvs siffrorna, är felaktiga. Inga böter är utdömda, vi vet inget om hur höga böterna kan tänkas bli. Vad vi däremot kan anta är att böterna växer ju längre tiden går utan att vi inför direktivet. EU-kommissionen stämmer ju oss inte för att det är kul, utan för att tvinga oss att införa det. Märker de att vi gladeligen tar bötesbeloppet så kommer de stämma oss på mer pengar. Mer, mer och mer. Hur många sockor per dag är du beredd att betala?

    Precis som jag sagt till dig innan så är alltså ”ta böterna”-strategin ingen bra lösning, eftersom det inte är någon lösning alls. Direktivet och EU-kommissionens krav kommer finnas kvar. Antingen kommer böterna öka till orimliga nivåer, eller att en mindre god regering kommer till makten och implementerar direktivet.

    Då är det bättre att nedkämpa direktivet i EU, eller åtminstone göra det frivilligt. Då får vi dessutom X antal miljoner över att lägga på nåt roligare.

  12. Olofb skriver:

    Tomas M – Siffrorna jag utgår ifrån redovisar jag i inlägget (IDG och AB). Dessutom har jag saltat dem för att få det värsta tänkbara initiala bötesbeloppet.

    Även om beloppet är i underkant så skulle inte ens en tiodubbling av det märkas nämnvärt! Tio kronor i månaden är inte så farligt, tycker jag. Och en sådan ökning lär ta åratal.

    Eftersom nu Tyskland och Rumänien fällt implementationen av direktivet så ligger det i tiden att markera var vi står. Kanske är en bra signal att vägra betala dessa växelpengar värt det?

  13. Tomas M skriver:

    Men Olof. Vadå ”värsta tänkbara”? Det är ju inte värsta tänkbara, det är bara siffror som nämnts. Det kan bli både betydligt högre och betydligt lägre än detta. Men när vi pratar summor så måste vi ju utgå ifrån att om EU-kommissionen stämmer oss igen för att få ut vite, så kommer de vilja ha en summa som känns i statsbudgeten. Och märker de att bötesbeloppet är för lite för att ge avsedd effekt, så kommer de fortsätta stämma oss på högre belopp tills det får effekt. Därför är din ”ta böterna”-strategi inte långsiktigt hållbar.

    Eller låt mig fråga så här: Hur höga tycker du vi kan låta böterna bli innan det blir ”för högt”? En miljard om året? 10 miljarder?

    Vad gäller Tyskland och Rumänien så vet vi inget om vad som händer nu i dessa två länder. Respektive författningsdomstol har fällt respektive lagförslag, men båda regeringarna vill ha datalagring och ingen av domstolarna har sagt att datalagring i sig är författningsvidrigt. Vilka slutsatser respektive regering drar är därför inget vi vet något om alls.

    Och att vägra betala pengar nu är lätt, eftersom något vite inte dömts ut (annat än att betala rättegångskostnaderna).

    Min huvudpoäng, som du inte bemöter, är denna: Så länge direktivet finns kvar i nuvarande form så är det bara en tidsfråga innan det införs. Antingen för att trycket på Sverige blir för hårt, tex pga böter, eller för att vi får en svensk regering och riksdagsmajoritet som tycker datalagring är bra. Din strategi att ta böterna, oavsett om vi betalar dem eller inte, är alltså ingen bra lösning. För det är ingen lösning.

    Inget gott kommer alltså ut av din strategi. Varför ska vi då göra så?

  14. Olofb skriver:

    Tomas; så länge du inte kan redovisa några källor till högre belopp så finns det inte så mycket att spinna våra tungor runtom. Jag har visat två källor, saltat beloppen, och det blir ändå en spottstyver. Ja tiodubbla beloppet och vi är ändå inte uppe i något som kommer att märkas ens hos de som lever på existensminimum i detta land! Om de bostadslösa på Avenyn i Göteborg betalat skatt hade de haft råd med 10 kr i månaden!

    Se det så här – att betala 1 kr i månaden kan bli en viktig symbolisk markering och kan rentav få ett stort medialt genomslag. På så sätt kan frågan komma upp till större diskussion och utrymmet för att avveckla direktivet ökar. Diskussion är bra, tyst medhåll är obra.

  15. […] införa direktivet, brukar hänvisa till de böter som Sverige kommer att drabbas av om vi vägrar. Olof Bjarnason räknade nyligen ut vad de böterna faktiskt skulle bli, och med undantag för att Bjarnason kommer […]

  16. Tomas M skriver:

    Jag behöver inte uppge någon källa för några andra siffror. Det är ju inte så att eftersom du nämnde en siffra först så är det de siffrorna smo gäller tills du motbevisats.

    Tvärtom: Min kritik mot ditt resonemang här är ju att vi inte vet något alls om vilka siffror som det kan tänkas bli. Hela ditt resonemang bygger på att det blir låga böter, men det vet vi inget om. Du har inga som helst trovärdiga belägg för att de siffror du nämner faktiskt stämmer, det enda du bygger hela din logik på är att de har nämnts i ett par tidninsartiklar. Som gissningar.

  17. Enligt Carl Schlyter (mp), som förstås smiskar sina partikamrater hemma i Sverige riktigt, riktigt hårt för deras velande, så tjänar vi på att ta böterna.

    “Om vi trots detta inte kan stoppa det så får vi helt enkelt betala 100 miljoner om året i böter. Det är ändå betydligt billigare än vad datalagringsdirektivet kostar (mellan 170-600 miljoner). Jag betalar hellre 20 kr om året i “frihetskostnad” på tele/data-räkningen än 100 kr om året för finansiering av “storebror”.”

    Det blir alltså billigare med böter än att följa direktivet. Enligt Carl Schlyter.

    Intressant, eller hur?

    Läs mer av miljö-Calle här:
    http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=189090

  18. Olofb skriver:

    Tomas – give me the numbers.

  19. Tomas M skriver:

    @Carl Johan
    Jag tror att jag också skulle föredra att betala 100 miljoner om året i böter än att införa direktivet. Men nu vet ju varken du, jag, Olof eller Carl om detta är korrekta siffror. Att chansa på att EU-kommissionen mesar ifråga om bötesbeloppet är en dålig strategi, eftesom det inte löser frågan om datalagringsdirektivet.

    Det här vet också Carl Schlyter, och det är därför att han i den här artikeln fokuserar på vad som ska göras, snarare än fabulerar fritt om vad böterna kanske blir. MP jobbar för att det inte ska bli några böter, helt enkelt.
    http://svt.se/2.35188/1.1913293/sa_vill_vi_stoppa_datalagringen

    @OlofB
    Vilken del av ”vi kan omöjligt veta vilka siffror som gäller” förstår du inte?

  20. Calandrella skriver:

    @Tomas: Men strunta i att betala böterna då…?

  21. Thomas Tvivlaren skriver:

    @OlofB: Fast du kan väl allvarligt talat inte mena att friheten från övervakning är värt 1 spänn? Varenda j-a dag??? Det är ju för helsicke en latte/månad som försvinner åt trams? Integritet schmintegritet…

    Eller för att släppa sarkasmen: Grymt bra inlägg! 🙂

    För att sänka agerandekostnaden i relation till wordness:
    http://tweetmeme.com/about/retweet_button

  22. Olofb skriver:

    @TT

    Tack för wordness!

    Observera att det är 1 kr per månad, inte dag 😉

    Förklara gärna tweetmeme lite närmare, din sociala-medier-nörd 🙂

  23. Thomas Tvivlaren skriver:

    @OlofB: Men jisses!!! 1 kr/månad… Jag var så nöjd och hade så förlikat mig med tanken att det var 1 kr/dag och så väcker du mig från denna behagliga slummer…till något än bättre! 🙂

    Sanslöst! Jag tycker nästan vi ska vädja till våra folkvalda och ”demokratiska” representanter att de ska jobba för mer direktiv som vi kan betala bort när det är sådana här vrakpriser. Köp 10 påsar Orwellgodis, få en Bodströmkaka på köpet!

    Kolla in min blogg eller Opassandes och notera knappen uppe till höger på varje inlägg. Den widgeten kommer från TweetMeme och det enda den gör är egentligen att den förenklar (sänker agerandekostnaden) för att retweeta inlägget, dvs du får förhoppningsvis bättre spridning på dina välskrivna (och välräknade) alster.

  24. Olofb skriver:

    @TT – ah tack för beskrivningen. Retweetomat alltså (räsertomat? /red.anm.)

    Angående siffrorna utgår jag från vad som sagts i länkade tidningsinlägg. Något belopp är inte utdömt, som Tomas M upprepade ggr. hackar på mig om. Det TM säger stämmer förvisso, men att ”hota” känns inte så trevligt. Och han kan heller inte redovisa några mer trovärdiga siffror..

  25. Thomas Tvivlaren skriver:

    Hehehe…retweetomat låter helt ok! 🙂

    Angående siffrorna så resonerade jag ju i positiva termer med en faktor 30 som fel så det känns som att vi har ”lite” svängrum vore det så illa att siffrorna är för snålt tilltagna. 🙂

  26. Tomas M skriver:

    @Calandrella
    Ja, för att dra på sig gigantiska skulder är ju rent generellt en utmärkt strategi för långsiktig framgång.

    Varför detta märkliga fokuserande på böterna? Varje politisk strategi i den här frågan som fokuserar på böterna är dömda att misslyckas, eftersom ingen regering sitter för evigt, och inget parti är vid makten för evigt. Alltså kommer det en tid då en mindre integritetsälskande regering kommer till makten, som geomför direktivet. Därför måste fokus inte vara på riksdagen, utan på EU. Direktivet måste bort, eller åtminstone göras frivilligt. Då slipper vi problemet med böter, och vi slipper att införa det i framtiden också.

    @OlofB
    Min poäng är ju att inga siffror kan vara trovärdiga, eftersom vi helt enkelt inte vet. Och med tanke på att ditt resonemang tvärtom utgår ifrån att siffrorna är ungefärligt korrekta, vilket du backar upp med att ”Aftonbladet uppgav detta”, så är det på dig bevisbördan ligger.

    Jag har å andra sidan visat att bötessumman överhuvudtaget är ointressant, eftersom varje strategi som fokuserar på böterna också missar att påverka den större frågan om datalagringsdirektivet. Det har du inte kommenterat, talande nog.

  27. Olofb skriver:

    @TomasM

    Jag har siffror från IDG och AB.

    Att betala böterna är ett sätt att visa att vi är beredda att stå upp för friheten. Det skulle ge en stor möjlighet till debatt om ett land är berett att betala för friheten. Ett resonemang jag redan förklarat för dig för övrigt..

    Jag tror inte vi kommer vidare i denna diskussion just nu heller. Ska vi säga att vi låter det vila på hyllan tills mera trovärdiga siffror finns tillgängliga?

  28. […] Skyddad: Att betala för frihet […]

  29. […] du att vi för en krona i månaden skulle kunna strunta i att införa datalagringsdirektivet? https://olofb.wordpress.com/2010/03/05/att-betala-for-frihet/ Visste du att inte bara Iran och Kina blockerar tillgången till wikileaks för sina medborgare. […]

  30. […] du att vi för en krona i månaden skulle kunna strunta i att införa datalagringsdirektivet? https://olofb.wordpress.com/2010/03/05/att-betala-for-frihet/ Visste du att inte bara Iran och Kina blockerar tillgången till wikileaks för sina medborgare. […]

  31. […] Visste du att vi för en krona i månaden skulle kunna strunta i att införa datalagringsdirektivet? https://olofb.wordpress.com/2010/03/05/att-betala-for-frihet/ […]

  32. […] du att vi för en krona i månaden skulle kunna strunta i att införa datalagringsdirektivet? https://olofb.wordpress.com/2010/03/05/att-betala-for-frihet/ Visste du att inte bara Iran och Kina blockerar tillgången till wikileaks för sina medborgare. […]

  33. […] Förutom att dagalagringen är ineffektiv är den dyrare än att låta bli att införa den och ta EU-böterna som utlovas. Läs mitt inlägg ”Att betala för frihet”. […]

  34. Anders skriver:

    @Thomas M
    Så vad är ditt förslag då? Visst, jag håller med att datalagringsdirektivet ska bekämpas med alla medel i EU och att denna styggelse ska skrotas en gång för alla, men till dess, vad gör vi då? Menar du på allvar att när den väl är införd i Sverige, all fin infrastruktur inhandlad, alla övervakningskåta organ (SÄPO, polisen, USA, UD, EU, regeringen) börjar få in massor av allehanda information, menar du verkligen att om lagringen senare blir frivillig att införa så kommer den svenska regeringen att bara stänga ner butiken?
    Blåögt, nej, det är bortom blåögt…

    Nej, vi måste kämpa emot med det medel vi har idag och det är att vägra!

  35. […] Att betala för frihet March 201035 comments 5 […]

  36. Jag skriver:

    365 * 300.000 + 60.000.000 = 109 560 000 ~= 110 miljoner
    Njaaaaaaaaee tänk en extra gång där 😛

  37. […] …vi för en krona i månaden skulle kunna strunta i att införa datalagringsdirektivet? https://olofb.wordpress.com/2010/03/05/att-betala-for-frihet/ […]

Lämna en kommentar