Inkscape – rita en text med skugga

Jag använder open-source-programmet Inkscape för att rita här på bloggen. Det är ”vektorbaserat” dvs. man jobbar med ”paths” istället för ”pixels”. Därmed kan man zooma in och bevara kvalitén på bilden.

I slutändan exporterar man dock en bitmappsfil för att använda på webben, då filformatet .SVG inte är tillräckligt pålitligt ännu i alla webbrowsers. Resultatfilen blir en .PNG-fil som stöds bra av alla browsers.

Jag tänkte dela med mig lite av hur enkelt det är att rita med Inkscape, så jag spelade in en 2 minuters kortfilm och laddade upp på youtube. Så här ser resultatet ut:

Filmen visar hur man ”ritar” en sådan text och lägger in en skugga under texten, så det ser lite flott ut 😉

Taggar: , , ,

4 Responses to Inkscape – rita en text med skugga

 1. Thomas Tvivlaren skriver:

  Smutt! Kände inte till Inkscape (fast det låter iofs bekant) sedan tidigare. Får stifta bekantskap med det när tid finns.

 2. Olofb skriver:

  Inkscape är ett riktigt trevligt opensource-program. Det är lätt att använda, kraftfullt och funkar likadant i windows+linux. Och så finns det ton med instruktionsvideor på youtube hur man ritar saker.

 3. Tor M skriver:

  ”I slutändan exporterar man dock en bitmappsfil för att använda på webben, då filformatet .SVG inte är tillräckligt pålitligt ännu i alla webbrowsers.”

  Och det är inte så svårt att gissa vem som är boven…

 4. Olofb skriver:

  TorM – nej det är inte svårt att gissa 🙂

  Den dagen .SVG kan visas även i ”de facto browsern” har vi ett format som tar löjligt lite plats på disk, och därmed kommer att dra ned kommunikationsbördan på internet avsevärt. För att inte tala om hur mkt trevligare många sidor kommer se ut i den mylla av upplösningar som är dagens browser-verklighet (allt från 300 pixlars bredd på feta mobiltelefoner till 1900 på stora pc-maskiner..)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: