Datalagring bevisat ineffektiv

Igår skrev jag om övervakningskameror och deras sannolika ineffektivitet, och bad svärmen om hjälp med att hitta vetenskapliga studier som bevisade detta. Vi får inte glömma bort ”övervakningskamerorna” i våra mobiler och datorer dock.

För bara så att alla kommer ihåg det datalagring är ineffektiv. Att hålla på och tro att uppsättning av skyltar ”detta kvarter är buggat” – som det ungefär motsvarar att lagstifta så här naivt – är precis lika ineffektivt som det låter. Kriminella går bara runt buggningen! Det går att komma runt direktivet lätt (kontantkort någon? öppna WLAN någon? prata AFK i park någon?) så det är inte speciellt förvånande att datalagring är ineffektivt.

Studien som SvD berättar om är genomförd i Tyskland, där direktivet varit aktivt under 2008 och 2009. Under 2008 endast telefondelen av lagen, under 2009 också datadelen.

Ingen förändring har skett i brottsstatistiken för Tyskland sett över åren 2005-2009!

I år har direktivets implementation för övrigt förklarats olaglig av Tysklands författningsdomstol. Det bryter nämligen mot grundläggande demokratiska rättigheter, som rätten att slippa bli åsiktsregistrerad:

Uppgifter om mottagare och sändare, tidpunkter och platser kan räcka för att i detalj kartlägga sådant som politisk tillhörighet och personliga värderingar, anser domstolen. Dessutom kan det urskillningslösa sparandet skapa en utbredd känsla av att ständigt vara iakttagen.

Förutom att datalagring är ineffektivt i brottsuppklarande termer, är det också rent ekonomiskt dyrare* att införa än att säga ”nej” och ta EU-böterna istället. Läs mitt inlägg ”Att betala för frihet”.

* detta pga all teknik telekombolagen måste investera i, som hamnar på slutkunders fakturor

Annons

5 Responses to Datalagring bevisat ineffektiv

 1. Fredrik skriver:

  Lies, damn lies, and statistics…

  Du har inget bevis. Faktum är att, eftersom så många andra faktorer inverkar på brottsstatistiken, det inte går att bevisa datalagringens effektivitet åt något håll.

  Lyckligtvis är denna omöjlighet ytterligare ett argument för att förbjuda datalagringen.

 2. Olofb skriver:

  Så kan man ju se på det Fredrik!

 3. […] han har skrivit om datalagringsdirektivet), Floodis – Free The Mind, Aftonbladet, Aftonbladet, Olof Bjarnasson, Stopp datalagringsdirektivet […]

 4. […] börja med piraterna: Sat, Farmor Gun, Isak, Emil, Jonathan, Gonte, Malin, Tess, Beelze, Olof, Hanna, Mikael, Richie, Mia, Fredrik, Yami, Anne, Johanna, Leffe, Anders, Jacob, Markus, Michael, […]

 5. […] hur hopplöst ineffektiv den där ”lösningen” är (jag är ganska less på att tala om hur ineffektiv övervakning av alla de slag är) vill jag berätta en kort personlig historia från min barndom, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: