Förklarat

Här nedan samlar jag ihop mina ”förklaringsinlägg”.

Flattr this


Ett av de mest populära argumenten för övervakningssamhället är ”Den som har rent mjöl i påsen, har inget att dölja/frukta”. Jag har brottats med det ända sedan sommaren 2008, när FRA-debatten var som hetast. Och detta med människor från alla åldrar och bakgrunder – allt från tonåringar med en väldigt svartvit bild av världen, till högutbildade akademiker. ”Rent mjöl i påsen” är en serie inlägg skriven på dialogform som går igenom denna tankevärld – och startar en del tankeprocessor hos läsaren, är min förhoppning.

En klassisk härskarteknik är ”rule by fear”. Att använda skrämselteknik & hotpropaganda, är ett sätt att kuva folk, för att få dem att gå med på de mest banala resonemang och idiotiska lagförslag. Jag läste ett kapitel om hjärnans funktion i en bok, och fick plötsligt en medicinsk-psykologisk förklaring till hur detta över huvud taget kan fungera. Sammanfattat i inlägget ”Amygdalakidnappning”.

Transparens är ett begrepp med många kusiner: offentlighetsprincip, öppenhet, insyn, övervakning(!). För att reda ut att Piratpartiet dels gillar integritet (anti övervakning), men också öppenhet (pro wikileaks), skrev jag inlägget ”Transparens vs makt”.

SWIFT är ett företag som hjälper banker att göra internationella pengaöverföringar. Mer förklaring i inlägget ”Hur SWIFT fungerar”. Avtal mellan EU och USA är på gång, som medför att dessa transaktioner tillgängliggörs för myndigheter med långa fingrar.

I varje hierarkisk organisation uppstår en dynamisk effekt kallad Peters Princip. Denna föruttnelse, som det kan liknas vid, är något alla organisationsstrateger, eller för den delen medlemmar i pyramidliknande organisationer, har fördel att känna till. Läs om ”Peters Princip”

”Därför måste Henrik Pontén ge sig” är ett inlägg där jag försöker belysa intressekonflikten mellan de bolag som livnär sig på distribution av plastskivor, och den enskilda människans civila rättigheter. Hur ska detta balanseras?

.

Inte sällan blir lagar och lagförslag beskyllda för att vara otydliga. Men varför är det så viktigt med tydlighet i lagtext (och andra sammanhang)? Jo det handlar ytterst om demokrati. Läs mera i ”Regelsystem och resurser”

Begreppet trafikdata är centralt för att förstå t.ex. FRAs verksamhet. Här är en vidareutveckling av sociograminlägget var inlägget ”Vaddå trafikdata?” som på djupet förklarar hur FRA kan använda så kallad trafikdata för att skapa sociogram.

Budbärarimmunitet är ett viktigt begrepp, inte minst för våran demokrati. På fikonspråk heter det ”Mere Conduit” och innebär att en tjänsteleverantör inte kan hållas ansvarig för de paket de levererar. Det är nämligen polis&tullmyndighetens uppgift i ett samhälle. Läs mitt inlägg Är posten ansvarig för vad folk skickar? om du vill fördjupa dig i detta ständigt aktuella ämne.

Under FRA-debatten skrev jag inlägget ”Så här ser ett sociogram ut” som förklarade vad ett sociogram är, och hur det kan se ut.

Annons

One Response to Förklarat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: