Upphovsrätt+FRA = sant?

DN har publicerat en artikel som får mig att undra: Är det här ett misstag eller börjar FRA plötsligt glida in på upphovsrättsbrott och inte bara terrorbrott, militära hot & rikets säkerhet..? Det har ju spekulerats om vad FRAs egentliga syfte är en hel del, då det gång på gång visats hur trubbigt filtrering+data mining är som verktyg mot dylika brott, och vilket pris vi som medborgare får betala för denna ineffektiva och integritetskränkande, ja direkt demokratihotande semimyndighet.

FRA-Upphovsrätt

FRA - under kategorin "Striden om upphovsrätten"

Notera speciellt hur artikeln publiceras under ämnet ”Striden om upphovsrätten”. Kanske kan DN skylla denna lilla ”Slip of the tongue” på att det handlar om mer än FRA – men resten av artikeln handlar ju om Norge och deras treveckors datalagringsidé! I Norge vågar man tydligen stå upp för medborgarrätt mer än i Sverige – EU-direktivet ”Datalagringsdirektivet” påtvingar nämligen internetleverantörer minst 6 månaders lagring.

Är illegal fildelning ett hot mot rikets säkerhet? Är det månne ett hot från andra sidan atlanten om sanktioner? På det viset kan illegal fildelning ses som ett hot mot rikets säkerhet. Men betänk också att Sverige är en del av EU – om USA sätter press så får de EU emot sig. Det har de inte råd med, speciellt inte i det ekonomiska trångmål de nu befinner sig.

En kort bloggrunda: Farmorgun skriver om PJ Anders Linders debattartikel i SvD, som av mig ses om ett rop att ”Nu får det vara nog” med övervakningstendenserna från regeringen. Som vanligt är farmorgun påläst och välformulerad. Och arbetar som en mal i ett akvarium igenom bloggosfären. När ska jag nånsin hinna läsa så mycket?

Staffan Danielsson (c) bloggar om sin resa till truppen i Afghanistan. Jag kan inte låta bli att undra varför han är så ivrig att fraternisera med denna krigsidioti från Sveriges sida. Som Guillou skrev i AB häromdagen: ”Sverige ligger i krig och ingen kan säga varför”. Är han gammal bonde med bondförnuft eller en pansarmajor? Ska FRA bli en självuppfyllande profetia..? Är vi samarbetsmän i USAs ”krig mot terrorismen”? Spanien och Storbrittanien har ju fått sin dos terrorattenttn efter sin ”Coalition of the willing” med USA. Jag vill inte att Sverige går samma väg. Nej, mera intressant är då att följa min och Staffans dialog om FRA.

Calandrella skriver om den masspsykos som hon och jag tydligen drabbats av då vi röstat Pirat (som för övrigt är riktigt nära 50.000-medlemmarsgränsen nu!). Och förresten: om någon säger ”Piratpartiet är ett enfrågeparti”, svara ”Kan du räkna till tre?”. Internetintegritet, patentfrågan & upphovsrättsfrågan.

Missa inte heller Amelia Andersdotters (pp) ”sommarprat” på Newsmill. Skönt med lite personlighet och visioner!

Till sist lite kärlek till djur i form av en dansande papegoja!

Uppdatering: Daniel påpekar i en kommentar att Norge inte är med i EU. Lite pinsamt att jag trodde att Norge var i samma situation som Sverige (med i EU men inte EMU)! Det är såklart därför de inte har svårt att värja sig mot datalagringsdirektivet..

Taggar: , , , , , ,

Annons

6 Responses to Upphovsrätt+FRA = sant?

 1. Daniel skriver:

  Att Norge skiter i EU direktiv kanske har att göra med att de inte är medlemmar i EU?
  Det är ju tack vare att de inte är medlemmar som Sverige ser ut som Europas kuk på Euro mynten..

 2. Olof Bjarnason skriver:

  Daniel;

  Ack vad pinsamt! Jag fick för mig att de var med i EU men inte infört Euron. Alltså precis som Sverige.

  Burlesk liknelse. Simma lugnt!

 3. Ahrvid Engholm skriver:

  Guillou brukar tala om ”USA:s krig i Afghanistan”, ”det Nato-ledda kriget” etc för att leda bort våra tankar från att i MOTSATS till invasionen i Irak, är insatserna i Afghanistan FN-sanktionerade. Och det är därför Sverige är med och kan vara med. Som bekant var det ju från Afghanistan som Bin Laden utgick (hade baser, träningsläger etc), med stöd av talibanerna, vilket betyder att Afghanistan under talibanerna var angripare.
  Därför har insatserna där FN-sanktion.
  Så varför Sverige är med (f ö mest patrullverksamhet i en mycket lugn zon) kan lätt besvaras: för att FN står bakom.
  F ö tror jag också att den svenska militären tycker att en sådan insats är ett bra tillfälle att testa materiel, taktik och skaffa personal mer erfarenhet under ”hetare” förhållanden. Sådant är bra för att bättra på kvaliteten. Men det är mer en sidoeffekt.
  Jag tycker inte att det skall blandas ihop med Irak. Det är ett enligt internationell rätt olagligt krig.

  –Ahrvid

 4. Olofb skriver:

  Ahrvid; tack för denna information. Även om det är på FN-mandat Sverige deltar är det så att säga för att ”städa upp efter USA”. Det var ju USA som skapade bin Laden (tränade upp honom).

 5. Sidvind skriver:

  Angående vinjetten på DN så tror jag nog snarare på sommarvikarier som lagt in texten fel i mallen. 🙂

 6. Mr Destroyer skriver:

  USA:s angrepp på Afghanistan i oktober 2001 hade inte FN-mandat. Det var först i efterhand som FN tvingades försöka hjälpa till att bygga upp det som amerikanerna raserat. Det finns all anledning att ifrågasätta vad svenskarna håller på med där nere.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: