Grubblerier, fortsättning

Jag skrev inlägget Grubblerier tidigare idag.

Jag har grubblat under dagen. Försökt analysera problemets ursprung.

Så kom jag på det: Jag oroar mig för att ändra på testkod. Det är ett välkänt ”TDD anti-pattern” – att man på något sätt känner sig känslomässigt fäst vid sina tester – så att man inte vågar eller vill röra vid dem.

Det är såklart en naiv inställning. Testerna liksom produktionskoden är under ständig utveckling i ett programvarusystem; betatanken – inget är någonsin färdigt, bara halvfärdigt. Och under ständig förändring/utveckling/evolution. [Betatanken kan för övrigt appliceras på allt: programvara, produkter, företag, människor, ekosystemen, samhällen, din chef, dig.]

Fortress Defender - en skärmdump

Så här ser Fortress Defender ut idag

Den naturliga vidareutvecklingen i mitt minispel är flytta ut ansvaret från Ball och Boat till en separat klass Entity eller kanske LinearEntity eftersom det handlar om linjär rörelse. Enhetstesterna för Entity kan utan skuldkänslor kopieras från t.ex. Ball och modiferas för att passa Entity. Entity själv kan utgå ifrån Ball.

Enhetstesterna för Ball och Boat som de står nu (som alltså testar linjärrörelse framför allt) är onödiga, då det inte är Ball eller Boats ansvar längre att utföra linjärrörelse. Det är Entity‘s ansvar. Ball/Boat testerna förpassas, när Entity är grön (alla tester OK), till papperskorgen.

Därefter är Ball och Boat enkla ”konfigurationer” av Entity. Vad behöver egentligen testas för dessa två? Frågan kan omformuleras till ”vad är Ball och Boats ansvar”. Och, utan att gå händelserna alltför mycket i förväg, känner jag redan nu att det som är Ball– och Boatspecifikt är punkterna A/B som Ball respektive Boat rör sig mellan. Så Ball och Boat kanske snarare ska vara ”Entititsskapande funktioner” än klasser.

Men förra stycket är ren spekulation. En sak i taget! Entity, here I come.

Taggar: , ,

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: