Videoklippsguide del 1: Rikta kameran rätt

Jag spelade in ett kort videoklipp som förklarar det jag lärde mig om att rikta kameran under Almedalsveckan. Klippet klipps av lite abrupt på slutet – verkar som youtubes inspelningsfunktion inte är helt 100%.

Tänkte följa upp det med klipp om följande ämnen, i någon sorts blandning: stativ, ljus, vind, ögonkontakt, hur sitta, ämnesval.

6 Responses to Videoklippsguide del 1: Rikta kameran rätt

  1. Väldigt bra grundkurs-tips. Det är väldigt tacksamt att du delar med dig sådant, så man kan undvika en hel de nybörjarmisstag.

    Ser fram emot fler delar…

  2. Olofb skriver:

    Tack Markus! Sharing is caring som vi pirater brukar säga 😉

  3. […] publicerade, till på köpet, alldeles nyss ett första inlägg i en serie om flera om just det här med att spela in saker, så ta en titt på det också om du […]

  4. Filip skriver:

    Bra med tips!

    Jag har själv varit i farten och filmat en del piratpartister och håller just nu på att klippa ihop till en liten serie av kampanj/informationsklipp.

    Skulle ju kunna fylla på med lite tips:

    – Angående höjden på kameran så ska den vara i ögonhöjd på objektet. Eventuellt kan man anpassa den lite efter blickriktningen också – dvs. om personen tittar lite uppåt så är kameran lite ovanför ögonhöjd och vice versa. Ögonen ska synas tydligt helt enkelt.

    – Tänk på att placera personen efter vilken riktning de tittar i. Alltså om personen är vänd lite åt höger i bilden så ska de vara placerade till vänster, så att det så att säga är mer plats i bilden ”framför” än ”bakom” personen.

    – Tänk också på att låta personen fylla ut så mycket av bilden som möjligt. I intervjusituationer är bakgrunden inte särskilt relevant utan det är intervjuobjektet som ska synas. Så var inte rädd att gå nära med kameran, utan tryck upp den i ansiktet på folk bara! (Dvs gå så nära som kameran klarar att fokusera, för det är livsnödvändigt att skärpan är precis på personen som pratar!)

  5. Olofb skriver:

    Filip! Grymt att vi får ihop fler och fler klipp. Vi behöver verkligen synas som människor, inte bara textmassor 😉

    Och tack för tipsen. Jag har nyss bloggat upp ett nytt klipp om position/bakgrund, kommentera gärna.

Lämna en kommentar