Videoklippsguide del 1: Rikta kameran rätt

Jag spelade in ett kort videoklipp som förklarar det jag lärde mig om att rikta kameran under Almedalsveckan. Klippet klipps av lite abrupt på slutet – verkar som youtubes inspelningsfunktion inte är helt 100%.

Tänkte följa upp det med klipp om följande ämnen, i någon sorts blandning: stativ, ljus, vind, ögonkontakt, hur sitta, ämnesval.

6 Responses to Videoklippsguide del 1: Rikta kameran rätt

 1. Väldigt bra grundkurs-tips. Det är väldigt tacksamt att du delar med dig sådant, så man kan undvika en hel de nybörjarmisstag.

  Ser fram emot fler delar…

 2. Olofb skriver:

  Tack Markus! Sharing is caring som vi pirater brukar säga 😉

 3. […] publicerade, till på köpet, alldeles nyss ett första inlägg i en serie om flera om just det här med att spela in saker, så ta en titt på det också om du […]

 4. Filip skriver:

  Bra med tips!

  Jag har själv varit i farten och filmat en del piratpartister och håller just nu på att klippa ihop till en liten serie av kampanj/informationsklipp.

  Skulle ju kunna fylla på med lite tips:

  – Angående höjden på kameran så ska den vara i ögonhöjd på objektet. Eventuellt kan man anpassa den lite efter blickriktningen också – dvs. om personen tittar lite uppåt så är kameran lite ovanför ögonhöjd och vice versa. Ögonen ska synas tydligt helt enkelt.

  – Tänk på att placera personen efter vilken riktning de tittar i. Alltså om personen är vänd lite åt höger i bilden så ska de vara placerade till vänster, så att det så att säga är mer plats i bilden ”framför” än ”bakom” personen.

  – Tänk också på att låta personen fylla ut så mycket av bilden som möjligt. I intervjusituationer är bakgrunden inte särskilt relevant utan det är intervjuobjektet som ska synas. Så var inte rädd att gå nära med kameran, utan tryck upp den i ansiktet på folk bara! (Dvs gå så nära som kameran klarar att fokusera, för det är livsnödvändigt att skärpan är precis på personen som pratar!)

 5. Olofb skriver:

  Filip! Grymt att vi får ihop fler och fler klipp. Vi behöver verkligen synas som människor, inte bara textmassor 😉

  Och tack för tipsen. Jag har nyss bloggat upp ett nytt klipp om position/bakgrund, kommentera gärna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: