Videoklippsguide del 2: Placera kameran rätt

Del 2 i min amatörguide till att spela in med handkamera. Denna gång handlar det om att placera kameran / välja scen.

Kvar att gå in på: ögonkontakt, hur sitta, ämnesval.

Annonser

7 Responses to Videoklippsguide del 2: Placera kameran rätt

 1. Filip skriver:

  Ja det där med blåsväder och ljud är ett helvete, det bästa är som du säger att helt enkelt vara inomhus, men det är svårt att hålla sig när det är så fint ute.. 😛

  Angående ljusförhållanden håller jag med. Undvik strakt solljus, det blir för skarpa kontraster som videokameror inte riktigt klarar av. Uppsök skugga och se då till att även bakgrunden är i skugga, annars blir objektet bara en svart silhuett.

  Stativ är det bästa. Man kan iofs också tänka på att inte zooma in på personen, utan hålla sig på vidvinkeländen och gå nära istället, så syns handskakningar inte riktigt lika mycket.

 2. Olofb skriver:

  Filip! Jepp, det där är riktigt bra tips att stå närmare för att skakning ska minska i betydelse. Det hjälper ju också upp med ljudet. Ska försöka klämma in detta tips i nästa video! Då tänkte jag ta upp det här med att de två personerna ska sitta ”intimt nära varandra” och typ glo rakt in i ögonen på varandra också 😉

  Sista delen i serien blir ämnesval, det jobbigaste och det som jag känner mig mest osäker på. Dock experimenterade jag med några olika ”format” under Almedalsveckan, jag tänkte berätta om dem och fördelar/nackdelar med varje.

 3. Fredrik skriver:

  Kul! Här kommer några amatör/djungeltips jag själv har nyttjat.

  Om du t.ex. har mikrofonen långt ifrån intervjuoffret kommer en hel del brus med. Detta kan man åtgärda genom att lägga in det färdigklippta ljudspåret i ett program som t.ex. Cooledit och filtrera bort bruset. Man måste då först ange vad som är brus så kom ihåg att spela in lite brus (när folk är tysta i rummet) för att underlätta efterarbetet. Fast det bästa är att göra rätt från början genom att placera mikrofonen nära den som ska prata. 🙂

  Jämn färgtemperatur i lamporna är viktigt om man måste förstärka med eget ljus. Bygglampor för en hundring på t.ex. Ö&B är perfekta för detta. Här kan det också vara bra att inte fläska på med direkt ljus på personerna du filmar utan studsa gärna ljuset mot någon vit yta. Detta kan göra underverk för hur kameran uppfattar ljuset även om det mänskliga ögat inte märker någon större skillnad.

 4. Olofb skriver:

  Skitbra tips fredrik! Jag har ju från början undvikt allt som hetat ”efterarbete”, dock halkade jag in på titeltext/undertext som du kanske sett på några av klippen. Det var såpass lätt i Windows Movie Maker att jag inte kunde låta bli 🙂

  Filter och ljud låter ball. Cool Edit har jag kört någon gång för några år sedan, antar att det är hyffsat lätt att manövrera bort bruset som du beskriver.

  Bygglampor+lakan (som jag spontant tänker på) låter ju awesume om man ska göra lite mera välarbetade produktioner. Vi får se!

 5. Filip skriver:

  Ja ljussättning är roligt när man väl får lite ordning på det, men kanske lite överkurs för den sortens produktioner vi pratar om här? Man kanske ska nöja sig med naturligt dagsljus bara..

 6. Olofb skriver:

  Filip: ja dessa klipp går ju ut på att förklara en så ”billig” metod som möjligt, eftersom vi inte har så mycket resurser i detta parti.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: