Hur SWIFT fungerar

[Alla bilder är CC-BY-SA dvs det är ok att återpublicera]

Uppdatering: Ministerrådet i EU har klubbat avtalet.

Jag läste på Mark Klambergs blogg att en ny SWIFT-omröstning är på gång nere i EU. Kanske redan den 7e juli.

Jag var med och skrev en replik i GP häromveckan, där vi nämnde SWIFT. Men nu tänkte jag ta det ”back to basics”, och förklara vad det hela handlar om.

SWIFT är ett Belgiskt företag, som erbjuder tjänster för banker. Mera specifikt tillhandahåller de service för att underlätta transaktioner mellan banker, som ligger i olika länder. Här är en bild som förklarar:

Det SWIFT-omröstningen i Bryssel handlar om är egentligen det så kallade TFTP-avtalet (Terrorist Finance Tracking Program). Detta avtal mellan EU och USA går ut på att skicka över så kallad transaktionsinformation ”i bulk” till NSA, USAs motsvarighet till FRA.

Detta ”i bulk” innebär att informationen som skickas inte är inriktad på enskild individ, utan är ett slags lång lista med sökresultat på ett visst sökmönster (tänk Google-sökning). Alltså; oavsett om personer är misstänkta för terrorbrott eller ej, är det meningen att data ska skickas över Atlanten.

Så här:

Uppdatering: Hasse Rosén på DN uppmärksammade mig på att informationen skickas till Treasury Department i USA, inte till NSA. Från Treasury Dep. kan FBI, NSA m.fl. beställa information.

Alltså: Treasury Department får ”bulk transfer” av data (massor av information), FBI o dyl får enligt avtalet beställa sökningar i denna data.

Hela resonemanget kring SWIFT/TFPT påminner om FRA-debatten: ”Terrorismbekämpning” är syftet, sökningar sker generellt och inte inriktat på individer.

Om man ska nämna någon förbättring som Cecilia Malmström lyckats få igenom, så är det att själva handhavandet av informationen ska ”övervakas” av en EU-utsedd person, kontinuerligt. Hur mycket insyn denna person får i själva hanteringen låter jag vara osagt.

Jag skulle gärna vilja att vi tillsammans hjälps åt att förklara vad för problem som finns med ett sådant här system. Därför har jag skapat en ”padda” dit alla kan skriva in riskerna med SWIFT/TFPT. Padda: /riskerna-med-swift.


Flattr this

Taggar: , , , , , , ,

2 Responses to Hur SWIFT fungerar

  1. […] som skriver om Swift:  DN,  Mark Klamberg, Mark Klamberg, Hax, Webhackande, Beelzebjörn, OlofB, Gothbarbie, Jens O., Ipse Cogita, Lake, […]

  2. I am actually thankful to the holder of this website who has shared this impressive paragraph at here.

Lämna en kommentar