Är Posten ansvarig för vad folk skickar?

scabernestorVia Scaber Nestors blogg hittar jag följande:

REMISS DS 2001:13 från SFIR – Svenska Föreningen för Industriellt Rättsskydd.

Föreningen anser att det bör kunna ställas ansvarsgrundande krav på en tjänsteleverantör såsom mellanhand.

SFIR är Svenska Föreningen för Industriellt Rättsskydd.

Låt oss begrunda vad detta innebär en stund. En tjänsteleverantör med mellanhandsroll är till exempel gamla hederliga Posten. ”Ansvarsgrundande krav” handlar alltså om att man ska kunna ställa Posten till svars för innehållet i brev folk skickar.

posten

Medhjälp till langning

Och? Jo det är ett stort och: det betyder att Posten måste scanna alla kuvert i jakt på ”illegalt material”. Detta anser jag är ett jobb för våran polis, inte ett företag, ja inte heller en myndighet utanför polisväsendet!

Men nu talar SFIR inte om Posten, utan om internetleverantörer, även kallade ISP:er. ISP:er är som bekant ”mellanhänder” och ”tjänsteleverantörer”, fast av digital information på internet. Vad SFIR föreslår i detta remissvar, är alltså möjligheten att ställa ISP:er juridiskt ansvariga för innehållet i informationen de förmedlar mellan datorer på internet.

Aha! Nu börjar du förstå varthän jag vill ta detta inlägg. SFIR är ute efter att öppna möjligheten för nedbrytning av det som fint uttrycks ”mere conduit”: ansvarsfriheten för tjänsteleverantörer på internet. ”Don’t blame the messenger”.

För att genomföra detta krävs filtrering/censurering av all kommunikation som ISP:erna genomför! Precis som posten hade behövt öppna alla brev.

En annan analogi till den så kallade ”verkliga världen”: är vägverket ansvariga för vad som transporteras på våra vägar..? Är Vägverket ansvarigt, juridiskt sett, för att det transporteras smuggelsprit i personbilar, på vägar de byggt? Ska de agera poliser på vägarna för att upprätthålla detta ansvar?

Medhjälp till smuggling

Medhjälp till smuggling

Nej. Absolut inte. Vi har polisen och tullen till detta!

Inte heller är posten ansvarigt för att det skickas knark med hjälp av deras postleveranstjänst. Eller hur? Ska då internetleverantörer, ISP:er, vara ansvariga för att det skickas upphovsrättsskyddade filer över internet? Svaret är, självklart, NEJ.

Internet är en del av samhället, lika naturlig som våra vägar, eller de gula postlådorna vi ser överallt.

tomasnorstrom

Tomas Norstrom

Lena Berke

Lena Berke

Så, som extra krydda på detta kan jag meddela att domaren Tomas i TPB-målet är medlem i SFIR. Du får själv bedömma om du tycker att domarens kollega lagmannen Lena Berkes uttalande angående jäv eller ej från Tomas stämmer in på SFIR:

– Däremot kan det finnas risk för jäv om man är med i en förening som driver en uttalad politisk linje, menar Lena Berke.

Uttalandet hittade jag på Juristens funderingar, tack!

Har jag nämnt att jag är trött på maktens översitteri? Jag kommer rösta med fötterna i EU-valet. Läs lite om Piratpartiet du också, och se om det är något för dig.

Taggar: , , , , ,

1 Responses to Är Posten ansvarig för vad folk skickar?

  1. Jens O skriver:

    Det kan inte bli någon annan slutsats, enligt det resonemanget Olof. Alla tjänsteleverantörer blir skyldiga, alla som brukar tjänsteleverantörer blir även de skyldiga, tills de kan bevisa motsaten. Det är den horribla slutsatsen, i denna ”moment 22” situation.

Lämna en kommentar