Inlägg jag vill skriva

ecstaticist / Family Photos / CC BY-NC-SA

Jag har haft en svår period av bloggtorka; egentligen är det en lång eftersläpning ända sedan katastrofvalet 2010.

Då högst aktiv piratpartist, sedan dess tveksam. Tidvis mera cynisk, dock oftast glad att jag slutade med partipolitiken. Jag sögs på många sätt upp (ned?) i partipolitiken huvudstupa framåt; från aktivist 2009 till riksdagskandidat drygt ett år senare.

Partipolitiken framstår för mig nu så här i efterhand sekteristisk. Som att betrakta världen inifrån en stor – och ibland inte så stor – bubbla . Dessutom en popularitetstävling – Idol! – något jag har mycket svårt för. Det har aldrig legat för mig att vara mainstream; när jag var tonåring övergav jag snabbt musik som blev för populär.

Ganska bra att ha erfarit, men det är inget för mig. Det blev för ensidigt, för lite filosoferande, för mycket munhuggande.

Vad som har hänt politiskt för mig sedan dess är att jag ett tag var med i ett projekt kallat ”Demos”, en idé om en tankesmedja med fokus på demokrati. Demokratibegreppet är för mig centralt, och en viktig aspekt som Piratpartiet faktiskt i vissa avseenden var, och är, det enda parti som kämpar för (på riktigt och inte bara på pappret) i modern internettid. Demos drogs jag in i av några andra f.d. piratpartiaktivister och tänkare. Viktigt projekt, och mycket bra tankegång att försöka ta ett steg tillbaka från vardagspolitiken till något mera djuplodande och långsiktigt.

Tyvärr lyfte det aldrig, åtminstone inte för mig. Kanske var det att hoppa på ett för stort projekt för snart efter valet, innan jag hunnit smälta allt jag lärt mig under den partiaktiva tiden.

Nåväl, nu var det här inlägget inte tänkt att vara en sammanfattning av ungefär tre års tid, utan istället en lista av inlägg som jag velat skriva under lång tid, som legat på ink.

Så i ett försök att sparka mig själv där bak listar jag nu artikelidéer här och nu:

 • Övervakning och främlingsfientlighet. Vem drabbas mest av den ökade säkerhetsparanoian? Hur reagerar ett helt samhälle som fått övervakningsmani?
 • Att bekämpa övervakning – politiskt omöjligt? Jag har vissa dubier vad gäller att bekämpa övervakningssamhället politiskt. Kanske jobba med idén ”Secure by design”, alltså att i de tekniska systemet ta med integritetsaspekter redan ifrån början.
 • Demokratiskt missförstånd: majoritetsbeslut. Under demostiden funderade jag mycket över begreppet demokrati, och kom på att jag själv och många andra har en väldigt enkel syn på demokrati. Det blev en hel serie med idéer kring ”missförstånd” om vad demokrati är och inte är. Att demokrati innebär majoritetsbeslut är förmodligen det mest populära missförståndet.
 • Demokratiskt missförstånd: fria val. Detta är en medialt populär myt om demokrati, att det innebär fria val (och inget mer).
 • Demokratiskt missförstånd: för långsamt. En idé som hörs ibland är att en ”upplyst despot” är mera effektiv än demokrati, inte minst ekonomiskt. Jag tror att det motsatta är sant; stabil demokrati är väldigt bra för ekonomin.
 • Demokratiskt missförstånd: antidiktatur. Ibland när debatter och diskussioner går höga får jag en känsla av att många människor ser demokrati och diktatur som antingen-eller; det är helt uppåt väggarna. Demokrati är en gråskala! (och aldrig ”färdigt”)
 • Demokratiskt missförstånd: definierbart. Naturlig fortsättning på föregående, och kanske det mest abstrakta av alla missförstånd. Det är ett missförstånd att inbilla sig att demokrati är något slutgiltigt definierbart, eftersom det är ett levande begrepp, en gråskala under utveckling. Därmed bör man vara skeptisk så fort man hör någon säga att ”demokrati är XYZ”.
 • Rule of law. En serie med inlägg om grundläggande principer för hur en rättsstat fungerar. Rättssäkerhet, maktdelning och andra små ”detaljer” som gör ett samhälle trevligt att bo i.
 • Hur svensk (parti)politik fungerar. Jag lärde mig en hel del om hur politik förs i Sverige 2009/2010. Tänkte jag kunde dela med mig av den kunskapen; egentligen mycket ”ad hoc” och ”magkänsla” men ändå något som kanske kan vara intressant.
 • Härskartekniker. Tyvärr fick jag lära mig en hel del härskartekniker under partitiden. Läskiga grejjer, som fler borde känna till för att bli ”immuna” mot och upptäcka när de ser dem användas. Tänk på den här scenen så förstår du vad jag menar.

Så, nu är det bara att tjata och gnata på mig att skriva de där inläggen… 

Annons

2 Responses to Inlägg jag vill skriva

 1. Joshua_Tree skriver:

  Du är en klok filur du, Olof. Du beskriver kärnfullt vad jag själv kände efter valet, och jag tror att du har rätt i varför Demos inte flög. Jag tror att vi ville för mycket och inte tog oss tid att landa. Jag har en tanke om att Demos, som idé, ska leva kvar men mer som ett löst sammanhållet nätverk än som en uttalad organisation.

  Och de där inläggen: Skriv! 🙂

 2. Olofb skriver:

  Tack! Ja det där löst sammanhållna nätverket låter som en bra kompromiss…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: