”Den intoleranta retorikens konsekvenser”

Balancing Stonesphoto © 2006 Michelle | more info (via: Wylio)

Idag var jag på ett seminarium med namnet ”Den intoleranta retorikens konsekvenser”.

Det arrangerades av ett helt gäng organisationer: Stiftelsen Expo, Svenska Kyrkan, IBN Ruushd Studioförbund och RSFL. Förutom representanter för dessa organisationer deltog också Christer Mattson, lärare och eldsjäl vad gäller hantering av extrem intolerans.

Tyvärr inleddes hela seminariet med att en präst bad ”församlingen” att läsa en bön (lokalen var St Mariakyrkan i Visby), vilket resulterade i att en del lämnade kyrkan i protest. Men trots denna någon vanskliga inledning var det en riktig fullträff i mitt tycke. Bäst hittills i år för mig personligen.

Så vad handlade det om? Jo temat var hur vi ska tackla den alltmera intoleranta våg som sköljer över Europa dessa år. Tyvärr skrev jag inte anteckningar under tiden, något jag nu fått lära mig den hårda vägen är en bra sak att göra.

Jag fick i alla fall med mig några korta resonemang som jag dumpar här i bloggen.

 • Det finns en ”bild” av att det avvikande är skitigt, att det skitar ned inte bara miljön runtomkring utan också ”de normala”. Denna bild är så klart alldeles igenomtänkt.
 • Motsatsbilden, ”mångkulturell utopi”, där lejon och får leker sida vid sida är lika orealistisk som något slags uppdelning i ”rena nationer”. Så att argumentera emot ”renhetsbilden” med ”utopibilden” är inte konstruktivt. Istället erbjöds följande historiska-vetenskapliga förklaring:
 • Alla samhällen är heterogena, dvs. icke-uniforma. Så har det alltid varit, så kommer det alltid att vara. Hur skapar vi en trivsam miljö med en sådan förståelse?
 • Vi står inför en värld där ingen grupp är i majoritet: alla är minoriteter. Denna insikt medför (förhoppningsvis) förståelsen att vi behöver samarbeta, lösa problem gemensamt, snarare än att dela upp oss i enklaver.
 • I Uganda har flera mord på HBT-personer begåtts. Men dessa föregicks av hatkampanjer ifrån en ohelig allians av nationalistiska och religiösa organisationer, som i sin tur föregicks av en intolerant retorik vars predikanter skeppats från USA. Bland annat användes påståendet att det är ”icke-afrikanskt med homosexualitet”. Liknande men inte lika brutala händelseförlopp (dvs. förloppet retorik->religiös/nationalistisk-kampanj->lagar/statsförtryck) har skett i Lettland. (framförallt den här punkten behöver verifieras och nyanseras, jag vet. Jag hittar bara inte referenser nu. håll till godo!)
 • Sist men inte minst fick jag tips om boken ”Den blodiga jorden” av Timothy Snyder. Den ligger på min ”att läsa”-lista, tämligen högt upp.

Annons

3 Responses to ”Den intoleranta retorikens konsekvenser”

 1. Henrik skriver:

  Här har du en muslimsk ”fru” som fått tillfälle att gifta sig enligt god islamistisk sed, måste ju vara i sin ordning, muslimer kan väl aldrig göra fel?

 2. Olofb skriver:

  Henrik; precis som vilken annan etikett som helst (jude, kristen, asiat, europé etc.) du sätter finner du alltid exempel på bestialitet. Ganska självklart, eller hur?

 3. I was recommended this blog by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty. You’re amazing!
  Thanks!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: