Bokrecension: ”I skuggan av Saddam”

”I skuggan av Saddam” är Zainab Salbis självbiografi. Hon växte upp i Bagdad de år Saddam Hussein gjorde om Irak till en diktatur.

Förutom att vara en kavalkad i orättvisor, brutalitet och blod (något som intresserar mig i väldigt liten grad), är det här en bok som ger en inblick i hur det var att leva i Irak under tidsepoken 1975-1990. Hur är det möjligt att ett land kan gå från (relativ) demokrati till ett närmast fullständigt förtryck, där rädslan tar över allt annat? Även om boken inte är en akademisk avhandling i ämnet känns det som den ger en liten aning om hur det kan gå till.

Jag ska ta ett exempel. När Zainab var nio år gammal, satt hon i köket tillsammans med sin mamma. Som vanligt stod den lilla bänk-TV:n på – de var relativt välbärgade. Plötsligt bröts det ordinarie programmet för en extrainsatt sändning direkt från ett partimöte.

Saddam Husseins parti, Baath-partiet, hade kongress. På scenen stod Saddam och en sekreterare. Saddam deklarerade att ”Vi har upptäckt en komplott mot mig. Läs upp namnen!” och vände sig till sekreteraren. Medans namnen lästes upp förde vakter bort personerna, som befann sig i lokalen. De fängslades till att börja med, men avrättades några veckor senare.

Zainab beskrev sin mammas blick som ”blicken av total skräck”. Vad detta sände ut för signaler i Irak är lätt att förstå – om du ifrågasätter Saddam riskerar du att anklagas för ”komplott” och helt enkelt avrättas.


Lämna en kommentar