Rent mjöl i påsen, del 5 av 6

Detta är del fem i en serie blogginlägg där jag försöker mig på att förstå tankegångarna bakom ”Rent mjöl i påsen”. Observera att detta är uppdiktat och kryddat – så ta det som litteratur snarare än journalistik.

Lista alla delar


Bildtack till glutnix

– Jag sitter och funderar på det här vi pratat om, sade Britta. Att tanken om ”Rent mjöl i påsen” är .. hrm.. ogenomtänkt. Felaktig, helt enkelt.
– Jo, svarade Alfred och lade ned dagstidningen i sätet framför. Det är det jag försökt förklara för dig. Är det något nytt du kommit på?
– Nja jag vet inte. Jag var väl lite inne på det här med varför. Varför har jag inte tänkt på hur dumt argumentet ”Rent mjöl i påsen” är? Att det så att säga öppnar dammluckorna för förtryck av redan utsatta grupper i samhället?
– Tja, som sagt har du nog haft fokus på annat senaste åren. Politik är inte precis det roligaste ämnet att diskutera med vännerna på lunchen. Det har ju en tendens att bli dålig stämning.
– Kanske det. Men det är inte bara det. Jag känner det som jag blivit lurad av politiker. Som om jag svalt betet med hull och hår.
– På sätt och vis har du nog gjort det. Men terrorism väcker starka känslor, starka rädslor. Du vet väl att rädsla är en urgammalt härskarknep?
– Hur menar du, härskarknep?
– Ja eller härskarteknik kanske är mera rätt ord. Alltså ett sätt att styra andra människor. Tittar vi på historien användes gudsfruktan för att få människor att lyda. Nu är det mera hot av alla de slag, hot om bomber från terrorister, rädsla för knark, rädsla för vad som kan hända våra barn.
– Nu får du allt förklara dig lite. Vad menar du?

Alfred kopplade loss säkerhetsbältet. Lampan hade slocknat.

– Det är ett välkänt gammalt faktum att rädda människor tänker sämre. Om du står framför en uppretad björn har du inte så lätt att räkna ut vad sju gånger arton är i huvudet – du står helt enkelt stel av skräck eller flyr hals över huvud. Lite liknande användes rädsla för gud, så kallad gudsfruktan, som ett sätt att kuva människor.
– Ja, det låter lite som gamla testamentet, sade Britta.
– Mmhmm. Eftersom Gud föreställdes vara allsmäktigt, med förmågan att slå ihjäl vem-som-helst, när-som-helst och var-som-helst, vågade inte människor säga emot präster, kungar eller vem det nu var som sade sig veta vad Gud ville.
– Jo men vad har det här för koppling till terrorhot?
– Människor är rädda för terror, såklart. Mycket rädda till och med – för det drabbar oskyldiga, plötsligt och dramatiskt.
– Ja men jag ser ändå inte kopplingen till äldre tiders gudsfruktan?
– Kopplingen är den att det är samma härskarteknik. När människor känner stark rädsla – inför gud eller inför terror – tar primitiva delar av hjärnan delvis över tankeförmågan. Det finns till och med en medicinsk förklaring.
– En medicinsk förklaring av att rädsla får oss att tänka sämre?
– Ja, det går i korthet ut på att människan har ett urgammalt försvarssystem som går igång vid hotfulla situationer. Om en sådan situation upptäcks, tar äldre delar av hjärnan över initiativförmågan.
– Reptilhjärnan styr och logiken flyr?
– Haha, ja det var kort och kärnfullt uttryckt! Ungefär så, ja. Och det var säkert en väldigt praktisk funktion när människan var jägare på slätterna under äldre stenåldern.
– OK, nu är jag med. Du menar att jag blivit utsatt för det här knepet – att skrämma mig – för att minska min förmåga att tänka klart?
– Ja, så kan man väl sammanfatta saken.


Detta var del 5 av ”Rent mjöl i påsen”. Fortsättning följer..

Lista alla delar

Taggar: , , ,


Flattr this

Annons

3 Responses to Rent mjöl i påsen, del 5 av 6

  1. […] – Jag sitter och funderar på det här vi pratat om, sade Britta. Att tanken om ”Rent mjöl i påsen” är .. hrm.. ogenomtänkt. Felaktig, helt enkelt. – Jo, svarade Alfred och lade ned dagstidningen i sätet framför. Det är det jag försökt förklara för dig. Är det något nytt du kommit på?” Om det är så, ja, då läser du det här! […]

  2. skvitt skriver:

    Delat på FB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: