Guide till Grooveshark

Det har varit mycket prat och skriverier om Spotifys vara eller icke vara efter de förändringar de beslutat sig för att göra. Vi lägger oss inte i huruvida det är bra eller dåligt, men har däremot noterat att många hävdar att det inte finns något vettigt alternativ till Spotify. Vi menar att det finns det, och det heter Grooveshark. Vi tror att anledningen till att det inte ses som ett konkurrenskraftigt alternativ är a) att många inte känner till det, och b) att man inte riktigt har kläm på hur det fungerar. Vi vill med följande guide råda bot på dessa båda hinder.

När du surfar in på Grooveshark.com så möts du av en stor blaffa innehållandes en sökruta. Ibland består större delen av förstasidan av reklam för en ny skiva. Det väsentliga är hur som helst sökrutan. Det är den som är nyckeln. Till vänster om den ligger en liten meny som är tämligen självförklarande. I överkant finns också en horisontell navigationsrad där man bland annat kan logga in och ut, och hitta tillbaka till första sidan. Den horisontella raden i nederkant är det som så småningom blir en spellista. Men vi börjar i sökrutan.

Som du säkert redan gissat är det här du söker efter musiken du vill höra. Det går bra att söka på såväl artist som låt eller album. Såvida du inte söker på en mycket speciell titel kommer Grooveshark att ge en hel del träffar, sorterade efter relevans. När du nu har sidan med sökresultat uppe kan du i en navigationsrad välja att lista efter artist, låt eller album. Det kanske var albumet Dog Eat Dog av bandet Warrant du var ute efter, inte albumet Warrant av Dog Eat Dog. Längst till höger i navigationsraden finns en mindre sökruta. Här kan du förfina din sökning genom att söka inom resultaten. Låter det krångligt? Det är det inte. Prova!

När du har hittat låten eller låtarna du söker pekar du på den. En play-knapp kommer att visas till vänster om titeln. Klicka på den och uppspelningen startas. Notera också att en ”badge” som symboliserar låten ifråga lägger sig i den horisontella raden i nederkant. Om du därefter pekar på en annan låt bland dina sökresultat så får du istället för play-symbolen upp ett plus och en pil som pekar snett uppåt vänster. Det innebär att när du klickar så läggs låten ifråga till i kö efter den låt som nu spelas. När du pekar på en låt ser du också ett par symboler till höger om titeln. Ett plus som lägger till låten i ”min musik”, ett slags personligt musikbibliotek, och en drop-downmeny med inställningar där du bland annat kan lägga till låten till en spellista, dela den via en uppsjö sociala medier eller få en direkt-URL, eller köpa låten ifråga.

Skulle du till äventyrs klicka på en albumtitel eller ett artistnamn så startar ingen uppspelning utan du förs till en lista som visar alla titlar i albumet, eller alla titlar av nämnda artist. Det går till exempel att välja ”play all” eller ”add all” när du är inne och tittar på ett album. Men här fokuserar vi mer på att göra en påse gott och blandat.

När du har lagt till några låtar i kön och känner att det blev en riktigt bra lista vill du kanske spara den. Det förutsätter förstås att du har ett konto på Grooveshark. Klicka på för ändamålet avsedd knapp i navigationsraden. Det är gratis. Man kan även betala för ett premiumkonto vilket bland annat ger möjligheten att använda Grooveshark i din Android-telefon. Men faktum är att du inte ens behöver skapa ett konto om du inte vill. Det går att logga in på Grooveshark med ditt Facebookkonto eller Googledito. Den kö du har byggt försvinner inte för att du loggar in.

För att spara kön som en spellista klickar du på en liten meny ovanför den horisontella kön där det står ”Spelas nu: X låtar”. Där finns bland annat alternativet ”spara ny spellista”. Du kan även välja att lägga till låtarna i din kö till en befintlig spellista, ladda spellista och lite annat smått och gott. Prova dig fram. Grooveshark har ingen self destruct-knapp.

På varje badge i din kö finns också samma plus och drop-downmeny som hittas invid sökresultaten (se ovan) samt ett kryss uppe till höger vilket helt enkelt tar bort låten ifråga från befintlig kö. Längst till höger i din befintliga kö finns en sopkorg som används för att tömma hela den befintliga kön.

När du har sparat en (eller flera) spellistor vill du säkert dela med dig av dem till dina vänner. Musik är ju trots allt något socialt. Detta kan du göra på flera sätt. Antingen genom att högerklicka på en spellista i din meny till vänster och kort och gott välja ”dela” eller genom att vänsterklicka på spellistan och dela via den navigationsrad som då ges ovanför den öppnade spellistan. Detta alternativ är något tydligare. Det är också här du redigerar din spellista. Har du många spellistor kanske du bara väljer att visa dina absoluta favoriter i vänstermenyn. För att komma åt en spellista som inte syns i vänstermeny, välj ”mina spellistor” för att visa alla och öppna därefter den spellista du vill dela eller redigera. Oavsett vilken väg du tar så ges du flera snabbalternativ för att dela via de vanligaste sociala medierna och mail. En fiffig grej är dock att oavsett vilket delningssätt du väljer så öppnas en ny ruta där du kan bifoga ett meddelande med din spellista. Längst upp i den rutan ligger en direkt-URL till spellistan som du kan kopiera om du hellre vill dela listan via din blogg eller vill skicka spellistan som länk till dina kompisar. Möjligheterna är många. Mottagaren behöver inte ha ett Groovesharkkonto för att kunna ta del av din spellista. Allt vederbörande behöver i mjukvaruväg är en webläsare.

Att skriva en heltäckande guide är svårt. Grooveshark erbjuder många olika sätt att göra en och samma sak. Det är upp till användaren att hitta det sätt som känns bäst. Vi hoppas dock att vi med denna guide kastat lite ljus på hur Grooveshark fungerar och hur man hittar rätt i dess gränssnitt så att det känns lite mindre främmande. Vi hoppas också att vi väckt lite nyfikenhet och att alla musikälskare därute hittar vad de söker.

En liten bonus om du kör Firefox är att skapa en så kallad ”programflik” för Grooveshark. Högerklicka på flikens titel, välj ”Fäst som programflik”. Nu får du en flik längst till vänster som tar upp minimalt med plats i webbläsaren, och startar automatiskt med Firefox.

Slutligen önskar vi att alla som vill sprida ordet vidare kopierar guiden delvis eller i sin helhet och återpublicerar.
CC Olof Bjarnason och Johnny Olsson

PS. Länk till spellistan som skapades ovan. Du behöver inte ha konto på Grooveshark för att spela upp den (till skillnad från Spotify-länkar..). DS

Taggar: , , , , ,


Flattr this

Annons

14 Responses to Guide till Grooveshark

  1. […] alla som vill sprida ordet vidare kopierar guiden delvis eller i sin helhet och återpublicerar. CC Olof Bjarnason och Johnny […]

  2. Mia* skriver:

    Förnämligt initiativ!

    Information jag saknar är dock: vad finns det för slags musik att tillgå via Grooveshark? Jag tänkte mig nog att det inte handlade om den vanliga köpbara musiken, men när jag ser Dream Theater i exemplet inser jag att tanken är felaktig.

    Och sedan kan jag ju inte låta bli att undra vem, om någon, som tjänar några pengar på tjänsten. Och hur.

    Men jag kanske ska börja med att läsa på hos Grooveshark självt…

  3. notwist skriver:

    Man kan inte sätta en CC-licens på något som innehåller saker vars upphovsrätt ägs av någon annan, era tomtar.

  4. Olofb skriver:

    Mia*: Tackar! Om jag fattat saken rätt kör de samma modell som Youtube: de tillåter uppladdningar från vem-som-helst, och om en upphovsrättshavare protesterar mot att deras verk finns på Grooveshark sluter de antingen avtal om skälig kompensation, eller om upphovsrättshavare inte vill sälja sina verk via Grooveshark, tar de bort dem.

  5. Olofb skriver:

    notwist: CC-licensen gäller detta inlägg (text+bild). Bildernas ursprung (screenshots) är Groovesharks, och jag tror inte de har något emot att de sätts samman (remixas) likt jag gjort ovan.

  6. […] alla som vill sprida ordet vidare kopierar guiden delvis eller i sin helhet och återpublicerar. CC Olof Bjarnason och Johnny […]

  7. Joshua_Tree skriver:

    Mia*: Min erfarenhet är att jag oftare gått bet på det jag har sökt på Spotify än på Grooveshark. Nu räknar jag med att Spotify blivit mer omfattande i sitt utbud sedan jag provade sist, men ändå. Jag tror också att det är större chans att hitta ”smalare” musik på Grooveshark. Och det man inte hittar kan man ladda upp. 😉

  8. Ingen speciell skriver:

    Vill passa på att tipsa om en annan lite annorlunda musiktjänst som även inkluderar video.

    fizy.com

  9. Olofb skriver:

    Ingen speciell; tack för tips!

  10. […] alla som vill sprida ordet vidare kopierar guiden delvis eller i sin helhet och återpublicerar. CC Olof Bjarnason och Johnny Olsson Blog this! Bookmark on Delicious Digg this post Recommend on Facebook Share on […]

  11. […] frågar sig vad man ska göra nu. Flertalet alternativ kommer på tal, särskilt Grooveshark. Själv identifierar jag mig inte ett dugg. Spotify har erbjudit strömmande musik, utan […]

  12. […] info (via: Wylio)Den ursprungliga tanken var att jag skulle skriva den här texten strax efter att Olof och jag knåpat ihop vår lilla guide. Som vanligt blev det inte som jag hade tänkt mig. Fördelen […]

  13. Perla skriver:

    Grooveshark has not been working at all the last two or thre days!! What is happening? 😦
    Does not work today eather 😦

  14. Olofb skriver:

    Perla – it’s working for me. Maybe something has changed in your environment? A lot of companies disable certain sites/protocols if/when they grow popular, and thus consume some internet bandwidth (though I believe more often out of political reasons rather than a real bandwidth shortage..)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: