Hull integrity

Under en diskussion kring det hala begreppet ”integritet” tog Martin upp begreppet ”hull integrity” som det används i Science Fiction. Alltså hur pass skadat ett rymdskepps skrov är. ”95% hull integrity” är ett i stort sett helt rymdskepp.

Ett rymdskepp är en stel konstruktion; dess hela syfte är att tryggt förbli i den form det tillverkades, och hålla sina passagerare nöjda och glada inuti. Ett rymdskepp vars integritet närmar sig noll har ingen möjlighet att ta egna beslut, det är antingen på väg att förlora ett slag och därmed hamna i annan makts våld, eller helt förgås i rymdstoft. Sluta existera.

Jag såg tidigare under dagen senare delen av SVTs dokumentär om Sverigedemokraterna. Se ett kort klipp på SVTPlay. Jag läste på någon SD-blogg att den mottagits av SD:are som tämligen icke-vinklad. ”Äntligen ett program som framställer oss som vi är”, ungefär.

För mig framställdes de som offer, utmobbade och hatade av den stora majoriteten. Alltså den alldeles vanliga bilden media utstrålar kring detta konservativa parti på nostalgitripp: lammen.

I vilket fall kom jag att hamna i en tanke jag varit inne på tidigare, fast från ett annat håll. Det SD värnar om, är ett slags självbestämmande för ”svenskarna”. Alltså en form av ”integritet” för nationalstaten Sverige, där vi ser Sverige som en självständig organism eller enhet. Rymdskeppet Sverige. Det som konstruerats efter ritning, och aldrig ska ändras. Bevaras och skydda oss mot yttre hot.

Nu användes inte begreppet ”nationell integritet” – men närbesläktade begrepp som ”nationell identitet” och ”nationellt självbestämmande”.

Och då blir hela tankegången som SD baserar sin politik på – den om att värna om traditionerna, den ”svenska kulturen” och att stoppa förändringar – så absurd. För ett land är inte en stel konstruktion, det är inte ett rymdskepp som svävar fritt bland andra rymdskepp, kliniskt separerade.

Finns det fler partier än SD som tror att Sverige är ett rymdskepp?

Taggar: , , , , ,


Flattr this

Annons

14 Responses to Hull integrity

 1. David Jansson skriver:

  Kan vi vara ett rymdskepp som reparerar, utvecklar och bygger om sig själv? Kommer inte på ett exempel men jag vet att jag stött på sådana i SF-litteraturen. Fast det är klart, ett rymdskepp behöver ju alltid ett skrov för att inte tappa sin atmosfär. Ett rymdskepp är en dålig analogi för ett land, rymdskepp reser man med, man utforskar nya platser och nya civilisationer. Hela jorden däremot, en planet, vilket betyder vandrare, det kan man kalla rymdskepp. (Har för mig att det var grekerna som döpte solsystemets planeter till vandrare eftersom de trodde de var vandrande stjärnor, planeterna är ju så nära och alla stjärnor (utom solen) är så långt borta att vi faktiskt kan urskilja deras rörelser gentemot alla stjärnor som ser ut att ligga i ett statiskt mönster.) Men jorden har inget skrov, den håller kvar sin atmosfär med hjälp av sin massa. Och atmosfären skyddar oss mot mindre stenar.

  Jag tror din analogi skulle fungera bättre om du använder båtar. Begreppet ”Hull integrity” finns ju utanför SF-genren med.

 2. Olofb skriver:

  Det märks att jag är SciFi-skadad – jag kommer att tänka på rymdskepp före båtar när jag hör ”hull integrity” 🙂

  Men poängen med mitt inlägg är ju att analogin *inte* fungerar. 🙂

  Ett land är inte konstruerat efter ritning – att inbilla sig att Sverige är en stelkropp med en viss uppsättning traditioner & kännetecken är tokigt.

  Det är det jag ville ha sagt.

 3. David Jansson skriver:

  Jo, men jag menar att ditt sammanhang blir lite tokigt eftersom man reser med skepp, man utforskar nya platser och nya civilisationer. Det är de associationer jag får, utforskning. Om det är Christopher Columbus eller Jean Luc Picard som är kapten spelar mindre roll. Känns knepigt att låta detta representera SDs syn på Sverige.

 4. Olofb skriver:

  Försöker du medvetet missförstå poängen eller 😉 ?

 5. David Jansson skriver:

  Jag fattar poängen och håller med, men känner att resonemanget behöver slipas. 🙂

  Fast det är klart, jag fastnar lätt i detaljer. Det är kul med detaljer.

 6. Olofb skriver:

  Alltså, jag inbillar mig ju inte att analogin är 100%-ig. Och det tror jag inte läsare generellt gör, anyhow.

  Utom vissa, som du min gode DavidJ 🙂

 7. David Jansson skriver:

  Vaddå, det är kul att trixa med dem ju. 🙂

 8. eij skriver:

  Bor hellre i ett lyxigt rymdskepp än i än sjö fylld med avfall :P. Som jag har uppfattat SD så vill dom försöka reparera Sveriges hull integrity, stabilisera tillståndet. Sen när Sverige är friskt igen så kan man koncentrera på spelet mot övriga världen igen.

 9. Olofb skriver:

  eij;

  Vi tycker olika!

 10. eij skriver:

  Kanske, kanske inte. Har läst denna blogg ett par år nu och har hållt med i princip allt. Det kan vara synen på Sverige som skiljer lite.

 11. OlofB skriver:

  eij;

  Det väsentliga i rymdskepps-analogin är idén om att Sverige konstruerats ur ritningar. Det är detta synsätt jag anser ligger nära SDs idéer om ”folkhemmet”, ”Svensk kultur” & rädslan för det främmande (no aliens on this spaceship!). Och jag anser att idén att Sverige på något sätt är ”designad” är ovetenskaplig. Egentligen ganska likt världsreligionernas tro att världen skapats av guds hand.

  Kanske är den största risken med analogin jag gör att läsare tror att jag med ”hull integrity” menar gränser/försvar. Det gör jag inte! Att vi ska ha ett försvar (gärna återgång till värnplikt) tycker jag är självklart. Inte minst för att ett beroendegörande vad gäller försvar (t.ex. till Nato) gör att Sverige misster sin självständighet i internationellt avtalsskrivande.

 12. Olofb skriver:

  Minnesnotering till mig själv: likheter och skillnader mellan integritet, identitet, självständighet, oberoende & makt.

 13. eij skriver:

  Sverige är något av en farkost nästan, format av de allra första invandrarna, från vikingatiden, medeltiden, Järnåldern, Bronsåldern och Stenåldern i en ständig förändring. Någonstans där på 1800-talet tog det fart, vi blev fler ingenjörer. Att vi har haft hjälp och arbetskraft samt specialister som hjälpt oss från utlandet är nog inget nytt för ens SD. Men det spelar nog ingen roll hur man utmålar dem, då de kommer öka sina röster till det dubbla minst tills nästa val. Kan bara hoppas vi pirater får medvind då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: