Terroristnoja

Jag läser i SvD-artikeln ”Välkommen till stora världen” följande:

Genom publiciteten höjs den allmänna vaksamheten och Säpo får in tips. Förhoppningsvis kan den höjda beredskapen och ett effektivt polisarbete också kyla ner den som till äventyrs planerar terrordåd mot Sverige.

Mikael Holmström bevakar säkerhetspolitik och försvar.

Förutom den skrattretande Hollywood-tonen i rubriken skulle jag vilja formulera om Mikaels analys av vad SÄPO-varningen får för konsekvenser så här:

Genom mediemegafonernas öronbedövande terrorbudskap höjs den allmänna misstänksamheten och SÄPO får lättare att äska pengar. Förhoppningsvis kan den förhöjda rädslan och ett löjeväckande ineffektivt polisarbete öka chanserna att fundamentalister visar var skåpet ska stå genom att spränga en bomb nånstans. Ingen säkerhetsapparat i världen hjälper mot dem – kanske är det dags för gemene man att lära sig det?

Snälla allmänna medvetande – lär känna Amygdalakidnappning (AKA FUD) som härskare i alla tider tagit till för att kontrollera människor.

Taggar: , ,

8 Responses to Terroristnoja

 1. Henrik Sultan skriver:

  Så länge det kastas omkring med dessa vaga terrorist hot kommer jag inte bry mig, säg vad fan det är som är ett hot istället för att spä på rädslan bland dom som faktiskt är oroliga för terrorister.

  Vi blir fan mer och mer som USA för var dag som går…defcon 5!

 2. Olofb skriver:

  Vaga hot spär på orolighet, misstänksamhet & paranoia. Och det är just precis vad det går ut på – att göra människor vagt rädda för varandra.

  Rädda människor är inte bara farliga människor – de är också lätta att styra. Så man kan säga att dessa terroristhot är ett slags smörjmedel i maskineriet. Kugghjulen snurrar med mindre gnissel.

 3. Dennis Nilsson skriver:

  En viss obehaglig herre vid namn Joseph Goebbels, f.d propagandaminister, skulle hoppa av lycka över hur duktiga elever han har idag.

  Goebbels hade en förbluffande säker känsla för den moderna propagandans möjligheter och införde nyheter som sedan blivit bestående – som exempelvis noggranna väljarundersökningar följd av ”specialbearbetning” av nyckelgrupper i valmanskåren.

  Låter det här alldeles för bekant!!?? :-/

  Lär mer från denna dokumentär från BBC, “Dr. Goebbels speaks”;
  http://video.google.com/videoplay?docid=7299961117772537771#

 4. Olofb skriver:

  Dennis. Ja, vad ska man säga? Hörde häromdagen att också nazisterna (och då menar jag de tyska på 30-talet), kom till makten som ett litet parti med vågmästarställning. Härligt, eller hur?

 5. teirdez skriver:

  Nazisterna var knappast ett litet parti med vågmästarställning. De hade över 30% av tyska väljarkåren bakom sig och är snarare att jämföra med Jörg Heider i Österrike för ett par år sedan.

  Det här med ständig vaksamhet har lite sousveillance-stämning över sig. Jag har hört ett par personer förespråka konceptet som ett sätt att ta kontroll över sin egen vardag. Metoder att utöva vaksamheten kan till exempel innebära att inte låta barnen gå till skolan utan sällskap av vuxen eller se efter vilka som går in och ut hos grannarna. Eller rapportera misstänkta män med turbaner till polisen. Eller så.

  Det är lite som ett frivilligt STASI-samhälle där vi, utan att tänka på det själva eller få någon särskild kompensation för det, alla uppmuntras hålla koll på varandra. Jämför med en väldigt liten by där avvikande beteende omedelbart sprids till alla i byn, med skillnaden att man blir ställd inför rätta och straffad med fängelse istället för utfryst ur gemenskapen om man åker dit.

 6. Olofb skriver:

  teridez; ja där ser man – det går ännu inte att lita på allt man läser i kommentarsfält helt enkelt 😉

  Enligt wikipedia ökade de från 2,5% 1928 till hela 44% 1933. Detta innebar en mandatökning från 12 till 107. Huruvida de hade vågmästarställning genom de 12 mandaten framgår dock ej, men det verkar ju inte sannolikt eftersom det inte nämns.

  Angående ”rekommendationen” att vara vaksamma (dvs. misstänksamma) var det väl ett förslag tidigare i år i Storbritannien där man skulle anmäla ”misstänkt beteende” som man observerat via webcameraströmmar på statliga hemsidor? Tror inte det gick igenom dock.

 7. teirdez skriver:

  Ah. Nja. I Storbritannien har man rekommenderat Vaksamhet i flera, flera år. Mitt ex var från Skottland och jag läste en (förhållandevis) lång artikel i Daily Mail redan 2007 när jag var där och hälsade på om en man som i USA hade gjort sin omvärld tjänsten att rapportera en liten kvinna som fotograferat ett shoppingscenter från många olika vinklar till polisen. Till hans vetskap hade de talat med henne, men han visste inte vad som hänt nu. Han kände sig nöjd med sin utomordentliga civila insats. Mark eller så, hette han, och var då, i oktober 2007, på väg att starta kurser i Glasgow om hur andra samhällsmedvetna medborgare kunde gå i hans fotspår.

  Puckon.

 8. OlofB skriver:

  Mm intressant. Blir alltmera övertygad om att en central strömning i tiden är något så enkelt som rädsla. Rädsla från bland annat en ny, global värld. Snabba förändringar, osäker framtid. Och vissa enskilda, hollywood-spektakulära händerlser under 2000-talet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: