Eftervalstankar

Jag har läst flera eftervalsanalyser hos livebloggare. Av dem tycker jag nog att Jacob Hallén kommer närmast vad jag själv skulle formulerat.

Vad jag saknar är dock ett mera systematiskt tillvägagångssätt, riktat till icke-piratpartister. Valutvärderingen som Anna&Rick fixat är förvisso bra för organisationen och dess nödvändiga utveckling, men det är inte lätt för aktiva piratpartister att avgöra varför så få röstade på oss. Trots allt är det så att om vi själva haft svaret på den frågan, hade det sannolikt gått bättre än det gjorde i valet.

Nej, vad jag eftersöker är mera forskning! Och inte behöver det vara komplicerat heller. Som en anonym kommentator skrev på piratpartiet.se:

“Man behöver bara gå ut på stan och ställa 2 frågor för att förstå vad som är fel.
1. Vad vet du om PiratPartiet?
2. Vad anser du om dem?”

Kanske kan man också lägga till en tredje högst väsentlig fråga:

3. Varför har du inte röstat på dem?

Om vi får in hundra svar på måfå utifrån de två frågorna, är det värt mer än 1000 medlemmars svar, anser jag.

Här är en dialog jag hade med en bekant igår:

“Röstade du på Piratpartiet?”
“Nej”
“Varför inte?”
“Egentligen var det för att jag röstade på parti X av gammal vana. Hade helt enkelt glömt bort PP, då jag var förkyld, trött och stressad på valdagen. Men dessutom tycker jag att PP inte är tydliga med sina värderingar. Jag vill ha värderingar, en ideologi.”

Från denna dialog kan vi sluta oss till två saker:

 1. Vi har inte varit ett “möjligt val” för denna väljare pga att vi synts för lite.
 2. De gånger vi faktiskt synts för väljaren, har ingen tydlig värdering framgått.

Tycker ni jag ska skapa ett sånt där frågeformulär som Anna&Rick fixade för att fylla i svar på de tre frågorna?

Annons

53 Responses to Eftervalstankar

 1. Anna Troberg skriver:

  Hej Olof!
  Nu kan jag dock inte ta åt mig äran för enkäten, det var Rick som gjorde den. Jag gillar den, men den är inte det enda sättet som vi tänker angripa valanalyserandet på.

  Styrelsen kommer att tillsätta en oberoende grupp som ska analysera valet ur alla möjliga synvinklar. De kommer att få tilgång till enkätsvaren, men jag förväntar mig att de kompleterar sin analys med diverse andra metoder att ta reda på varför det gick som det gick.

  Enkäten är bra, men den är inte det enda verktyget och ska inte heller vara det.

 2. PerS skriver:

  Jag röstade inte på er denna gång. Det är för att Piratpartiet blivit ett jävla porrparti! Jag röstade Sverigevänligt denna gång och jag kommer fortsätta med det tills den där jävla Rick är borta från stolen!

 3. PerS = webtroll.

  Mata inte trollen.

 4. Olofb skriver:

  CJR: uppfattat.

 5. Olofb skriver:

  AnnaT: det låter bra med en oberoende (vad nu det betyder haha) grupp som utvärderar. Fokus anser jag bör ligga på analys av väljares funderingar kring PP, inte piratpartisters åsikter. Ungefär det är vad jag vill säga med mitt blogginlägg.

 6. PerS skriver:

  Lägg ägg Rehbinder.

  Det är ingen hemlighet att du tillhör porrfantasterna i PP. Kanske dags att lyssna på varför folk valde att lägga rösten annorlunda. Detta är min anledning och jag vet att jag inte var ensam. Jag gillar PP, men jag gillar inte pedofilrick.

 7. AquaVera skriver:

  Låter klokt Olof.
  Ha det// AV

 8. Leeson skriver:

  Dock *är* det många som tänker precis som PerS… PP måste helt enkelt bli bättre på att motverka dessa nidbilder.

 9. PerS skriver:

  Leeson:

  Tack!

 10. minata skriver:

  Redan den 5:e augusti dömde bloggaren Peter Andersson ut Piratpartiet.

  Och så var det kört för Piratpartiet

  ”Med dagens utspel har det grund jag talade om där piratskeppet hade fastnat i stället blivit en grav”

 11. Wertigon skriver:

  @minata:

  Redan 2006 utdömdes PP som ett dött enfrågeparti som snabbt skulle försvinna igen, än syns inga tecken på att zombien är död…

  Hmm, kanske borde byta namn till Zombiepartiet? *fundera*

 12. Anna Troberg skriver:

  Olof: Jag tänker mig (Det är alltså inte upp till bara mig att ge utvärderingsgruppen ramar. Det är styrelsen som gör det.) att utvärderingsarbetet bör innehålla flera delar.

  Extern analys – Vilken effekt hade de andra partiernas taktik mot oss och medias ointresse? Hur hanterade vi det? Osv.
  Intern analys – Hur arbetade vi? Vad var vårt fokus? Hur Hanterade vi yttre händelser? Hur kommunicerar vi vårt budskap?
  Väljaranalys – Varför valde så många andra partiet? Vad är väljarnas uppfattning om PP? Etc.

  Det finns säkert fler saker att tänka på, men jag tror att man i alla fall måste titta på flera olika saker ur många olika synvinklar.

 13. PerS skriver:

  @minata Ja, det som skrämmer mig mest är att partiet verkar fullt med idioter som inte förstår detta. Många viftar runt porrskiten där som att det var luft. Det är inte luft. Så fort man vill vara lite kritisk, så blir man kallad troll. Om inte Piratpartiet fixar bort porrfasaden så kommer Piratpartiet att bli en grav.

  Barnporr och porr i allmänhet är tabu att prata om. Jag vet att 80% minst av de som tidigare röstade PP valde att rösta annorlunda av samma skäl som jag. Men det är ju inte så man går och pratar porr med närmaste PP valstuga, eller representant man ser på stan. Just för att det är så förbannat lågt och skämmigt att prata om det!

  Rick måste avgå, jag kommer aldrig rösta på en pedofil. För att kunna tolka det som han gjorde krävs det att man vill tolka manifestet så.

 14. Jan-Erik skriver:

  OK, PerS kommer aldrig att rösta på ett parti som tillåter porr, vi välkomnar dina blankröster framöver. Jag tycker tvärtom att alldeles för många talar om b-ordet, och i min uppfattning är de allra flesta som gör det intresserade av cencur, och mer eller mindre skiter i barnen. Det är ett problem om staten har rätt att göra husrannsakan för misstanke om innehav av information. Det är problem att ha ett ”tittförbud”. Det var dessa företeelser Rick motsatte sig i radio (partiet har senare gjort ett förtydligande om det var några tveksamheter). Det är bara om /produktionen/, som är den verkliga kränkningen, är så omfattande och rimligen skulle minska ordentligt som det skulle kunna motivera liknande åtgärder, och ingen verkar prata om de verkliga övergreppen.

  Rick bör vara kvar, jag älskar politiker som kan dra logiska resonemang och inte lovar t.ex. både integritet och fortsatt tittförbud samtidigt.

 15. PerS skriver:

  Jan-Erik: Jag är inte ensam. Jag röstad mot PP denna gång, enbart för att jag inte vill ha några pedofiler i riksdagen. Vilket jag trodde var ett mycket kraftigt ställningstagande.

  Tyvärr väljer partiet att se genom fingrarna. Piratpartiet kommer vara dödsdömt om inte fasaden fixas till. Men jag kan konstatera att PP redan är dödsdömt, eftersom ni vägrar se detta som ett problem! Ni tycker alltså alla att Rick gjorde rätt!

  Jag skiter fullständigt i om han tog tillbaka det i radio. Det är ett faktum att det är Rick Falkvinges riktiga åsiter! Ska partiet överleva måste Rick avgå bums!

 16. Wertigon skriver:

  Det är synd att rädslan för pedofiler och/eller terrorister förblindar dig och många andra PerS…

  Att kalla Rick för Pedofil för att han förespråkar informationsfrihet (och att detta inkluderar barnporr) är som att kalla Reinfeldt rasist för att han försvarar Sverigedemokraternas rätt att säga sin mening. Du kan fortsätta påstå det, men påståendet är inte mer sant för det…

 17. PerS skriver:

  @Wertigon

  Det är faktiskt så här folket tycker. Detta är orsaken till PPs magplask. Men ska nu alla diskutera som ledningen verkar göra, så måste jag säga att det är kört.

  Det är faktiskt väljarna man ska lyssna på. Nu har pp skrämt iväg nästan alla väljare. Vi kommer inte tillbaka förs porrfasaden är borta.

 18. minata skriver:

  Fler citat från Peter Andersson – på denna blogg

  ”I ett par inlägg tidigare har jag berör RF. Dels med uttalandet om Falkvinges ambitioner att lokalt ta med och engagera de ”allra skarpaste representanterna”, En formulering som gjorde mig frågande till vilka värderingar som partiet bygger på. Ett annat är uttalanden om moderaterna som ”halvmjäkiga liberaler”. Åter ett annat om PP:s egna kärnfrågor som är ”Viktigare än vård, skola, omsorg, kärnkraft, försvarspolitik och skit som de har pratat om i 40 år”

  Allt detta är från mitt perspektiv politiskt viktigt. Det handlar inte ett dyft om person. För övrigt håller jag mig med en princip som jag tror att jag följer: Det är partiern internt som tillsätter eller sparkar partiledare. OM detta har jag ingen uppfattning utan överlåter till er att debattera. ”

 19. Wertigon skriver:

  Så sluta gnäll och hjälp till att tvätta bort den då… 🙂

  Att begära Ricks avgång ändrar inget i sak, och det var inte bara grodan som tog vinden ur seglen denna gång. Jag anser att Rick har gjort ett bra jobb som partiledare överlag. Det kan hända att Rick har tagit stafettpinnen så långt han förmår nu och borde lämna över den åt någon annan, men det avgör partiet, inte väljarna.

  Det partiet framför allt måste jobba på under de nästkommande fyra åren är att visa på exakt hur våra fokusområden och informationspolitiken spelar in i det vardagliga livet. 2022.nu är en bra början, men det behövs mycket mer. Nästa val borde 1% + ett par kommunplatser inte vara omöjliga. Tills nästa val har folk glömt denna groda, precis som man i stort har glömt Sahlins Tobleroneköp.

  Väljarna vill ha ett brett program. Låt oss då ge dem det väljarna vill ha… 🙂

 20. minata skriver:

  ”…precis som man i stort har glömt Sahlins Tobleroneköp.”
  Var har du varit valkampanjen 2010. Väljarna har i inte glömt Toblerone – Mona Sahlin. En extrakongress väntas för socialdemokraterna.

 21. Thomas Tvivlaren skriver:

  ”Vad jag saknar är dock ett mera systematiskt tillvägagångssätt, riktat till icke-piratpartister.”

  Hahaha, OlofB:s tankar korsar mig. Nu är saker som vanligt igen. 😉 *jäkla tankeläsare*

 22. Wertigon skriver:

  minata: Sure, det var tobleroneaffären som inträffade för 10 år sen som fällde sossarna i år. You keep telling yourself that…

 23. Anonym skriver:

  @PerS: fattar du inte hur lätt det är att oavsiktligt inneha barnporr? Om du t.ex. använder TPB så brukar det dyka upp en massa annonser med lättklädda flickor som blinkar och är irriterande. DESSA BILDER LADDAS NED TILL DIN DATOR OCH LIGGER KVAR DÄR! Rent tekniskt så är du alltså innehavare av (barn)porr så fort du går in på fel webbsida. Trots att du inte alls är intresserad av bilderna. Om det sedan är så att någon av bilderna föreställer någon som är under 18 år – *BAM* – du har just gjort dig skyldig till barnporrbrott, helt utan avsikt och kanske till och med utan att fatta att du har gjort något brottsligt!

  Om du fortfarande har problem att fatta så kanske du skulle läsa på om Traci Lords: hon lyckades spela in över 100 porrfilmer som minderårig, och med den lagstiftning som vi diskuterar så skulle varenda en som sett en av dem vara brottsling. Trots att alla trodde att de gjort rätt. Trots att filmen säkerligen innehöll texten ”alla skådespelare är över 18 år”. Hur många blev ofrivilliga brottslingar där, månntro? Är det rimligt att det är brottsligt att titta på någon som AVSIKTLIGT ANVÄNT FÖRFALSKAD LEGITIMATION för att få visa upp sig naken mot betalning?

 24. Thomas Tvivlaren skriver:

  Det är just diskussioner som PerS för som är allt annat än konstruktiva. Var det verkligen för att PP barnporrstämplades pga Ricks klavertramp som vi förlorade valet? INGET vet det. Jag medger troligheten att just den händelsen knappast lär ha varit PP till fördel. Men inget VET detta. Som Viktualiebrodern skrev hos Anna Troberg så TYCKS det oerhört mycket nu. Jag tycker också en massa. Men vi VET väldigt, väldigt lite.

  Just därför bör allt krut initialt läggas på att öka kunskapen om varför valet gick som det gick. Sedan analyserar vi detta. Först därefter börjar vi handla baserat på kunskap istället för tyckande. För ett parti som lite ålderdomligt svängde sig med ”mätdata”-tanken tidigare så borde detta vara en självklarhet om vi låter detta betyda att basera handlingar på kunskap och vetande.

 25. Patrik skriver:

  @Thomas: Är det verkligen partiet som svängde sig med ”mätdata-tanken”? Jag kanske har läst fel bloggar, men intrycket jag har fått är att det var ett ganska utskällt ställningstagande? Eller var det bara hetluft från MaB & Co?

  Personligen kan jag inte annat än instämma i det du skriver. Självklart bör vi basera analyserna på objektivt vetande i stället för subjektiva åsikter! Om det synsättet är ålderdomligt så får det väl vara så; allt nytt är inte rätt.

 26. PerS skriver:

  @Tvivlaren

  Det är ju det enda mediadrevet som varit om PP. Det är också det enda det har pratats om vid fikaborden där jag jobbar. Det har nog avspeglats i riket i stort. Det är dock inget ni i PP lagt märke till.

  Fruktansvärt att ni försöker backa upp Rick här. Ni är körda med han vid rodret. Konstruktivt blir det inte förs ni vågar diskutera detta. Det verkar vara tabu att nämna Ricks klavertramp.

 27. Wertigon skriver:

  PerS: Du talar just nu med hjärtat, inte med förnuftet.

  Att Falkvinges groda var det enda som nådde ut i medierna visar snarare på PPs oförmåga att nå ut med sitt budskap om varför det är så förtvivlat viktigt med demokratiska och liberala värderingar, än på att partiledaren är rakt av olämplig för sitt uppdrag.

 28. PerS skriver:

  @anonym

  Jag sympatiserar med att det inte ska vara okej att bli dömd för barnporr om man har tecknade bilder osv. Men klavertrampet handlade om att riva upp lagen sedan 1999! Inte sen iår! Lagen sedan 1999 behövs för att hålla sådana som Rick borta från våra barn.

 29. Thomas Tvivlaren skriver:

  @Patrik: Minns ärligt talat inte hela diskussionen då den kändes lite pseudorelaterad i det stora hela och det är egentligen inte väsentligt för stunden.

  Kul att vi är ense vad gäller det väsentliga dock.

 30. Mab skriver:

  Patrik:

  Styrelsen beslutade om värderingsdokumentet som innehöll stycket om att vi värderar hårda mätdata över allt annat. Så det är partiets officiella linje. Sen var jag nog inte den enda kritikern mot den formuleringen, men värderingarna överlevde alla försök att få bort dem, och vi kritiker mot att glorifiera hårda mätdata och tro att dessa kan frikopplas från värderingarn är en minoritet inom partiet i dagsläget.

 31. Undrande... skriver:

  Alldeles oavsett diskussioner kring Ricks lämplighet som partiledare eller ej, så börjar PerS närma sig en anständighetens gräns med formuleringar som den här från inlägget ovan:

  ”Lagen sedan 1999 behövs för att hålla sådana som Rick borta från våra barn.”

  PerS förefaller med ovanstående insinuera att Rick är pedofil eller åtminstone att han förespråkar att utnyttjande av barn skulle vara ok.

  Jag hoppas att PerS är medveten om att detta hamnar väldigt nära att juridiskt klassas som förtal och att PerS bör ha (väldigt) bra på fötterna om han tänker fortsätta på den inslagna vägen.

  Detta sagt i all välmening. Om PerS verkligen *vill* begå ett brott, så är det naturligtvis upp till honom att göra det, samt ta eventuella konsekvenser därav.

  Nog om detta, för min del.

 32. Thomas Tvivlaren skriver:

  @PerS: Barnporr-debaclet är i mina ögon mycket enkelt. Man hastade fram formalia utan tillräcklig genomlysning av partiet. Detta är något som behöver förbättras fenomenalt mycket ex. genom ökat deltagande.

  Sedan tolkade Rick detta enligt sin fria syn på informationsfrihet (som jag faktiskt har förståelse för och delvis sympatiserar med) och ignorerade den politiska fingertoppskänslighet som man kunde ha hoppats på därvidlag. Var detta ett klavertramp? You betcha! Var det ödesdigert i valrörelsen? INGEN VET! Inte omöjligt…men INGET VET.

  Betyder den fadäsen att Falkvinge är oduglig och ska sparkas ur partiet. Hehehe, knappast. Däremot väcker de återkommande soloflygningarna av Rick berättigade funderingar kring om rätt person är på rätt plats. Jag tycker ex. Anna varit briljant i valrörelsen och ser gärna en breddning av partiledarskapet även bortom Anna och Rick. NÄR och OM en diskussion om detta kommer till stånd så bör man även väga in ytliga faktorer som ”likability”. Det är tragiskt att mänskligheten snöar in så på yta och första intryck men det är som det är. Det bottnar delvis i biologi skrämmande nog. Tänk Bo Lundgren vs Fredrik Reinfeldt. Det är inte bara den senares utstuderade makt- och manipulationskonst som gör att Moderaterna gått framåt. Tror Mona Sahlin vs Göran Persson visar på ett liknande fenomen. Sahlin ger inte samma intryck av tyngd (no pun intended) och säkerhet som Persson…trots allt vad den senare står för vad gäller pampfasoner.

  För att återgå till ämnet så handlar inte barnporrlagstiftningen enbart om mangabilder utan även om att straffbelägga ALLA sexuella bilder som föreställer människor under myndig ålder. Det är fullkomligt horribelt mot bakgrund att man är byxmyndig som 15-åring. Det motverkar dessutom lagens syfte, där man ville komma ut ”riktig” barnporr. Än en gång ett exempel på åsiktsglidning.

  Som någon redan nämnt har vi också rättssäkerhetsaspekten. Det blir jämte upphovsrättslagstiftningen ännu en lagstiftning som gör det lättare att göra sig av med oliktänkande. Hur mycket barnporr kan inte placeras på ett 16 GB USB-minne? Har man fysisk tillgång till en persons lägenhet eller arbetsplats så är man som individ rökt inte bara i samhällets utan även det sociala livets mening. ”Ingen rök utan eld” tycks de flesta anse vara acceptabelt tänkande så fort barnporr kommer på tal. Vad värre är behöver man inte ens fysisk åtkomst utan det räcker att bereda sig åtkomst via trådlösa nät eller Internetuppkopplingar med dålig säkerhet.

  Framförallt så överdriver man betydelsen av barnporrbrott och åstadkommer en förskjutning från de verkliga offren, dvs prepubertala barn som våldtas/ytnyttjas till att jaga snuskpellar.

  Som lök på laxen åstadkommer man ännu en polisiär statistikförbättrare som helt och håller saknar värde för rättssystemet och vår samhälle. Kort och gott, i en värld som den som präglas av informationseran så är en kopia helt betydelselös och saknar mer eller mindre värde som egen artefakt. Detta kommer dock inte tas hänsyn till av farbror blå där man glatt kommer att kunna briljerar genom nonsensstatistik som ”i år har vi konfiskerat en driljon barnporrbilder vilket är en höjning från föregående år med 1000%”. Det låter fenomenalt bra om man inte förstår hur digitalteknik och Internet fungerar. Jakten på kopior i en digital värld är som att ösa vatten ur ett hav. Inte särskilt produktivt och ett hån mot intellektuell hederlighet.

  Det finns också andra aspekter som rör Internets potential för att underlätta brottsbekämpning som jag inte tänker gå in på här men som i själva verket förutsätter verklig informationsfrihet istället för informationsförbud.

  Råkar förresten din signatur sammanfalla med lobbyistfirman Netopias boss av en ren slump?

 33. Så går det när man matar trollen…

 34. […] Eftervalstankar « OlofB[eta] säger: 27/09, 2010 vid 1:22 e m […]

 35. Lars-Erick F ... skriver:

  Olof du tänker rätt. Men se hur olika folk tycker… 😦

 36. Jan-Erik skriver:

  Jag upplevde vid tillfället, med viss förvåning, att media inte nämnde Ricks uttalande särskilt mycket efter att det klarlagts dagarna efter, att tidningarna kom av sig av att en politiker faktiskt vågade tänka en extra gång och nyansera sitt uttalande. Det har i min bedömning däremot kommit upp nu i efterhand när man internt letar orsaker till valförlusten. Jag tror själv tidningsskriverierna om ”en bortkastad röst” och ”bara gratis musik” varit mer förödande för röstresultatet. Även om det alltid finns en del folk som tycker att myndigheterna ska ha alla tänkbara rättigheter så fort de säger att de tror något handlar om b-rnporr.

  Angående Sahlins Tobleroneköp så kommer man ihåg det, men verkar ha glömt att hon samtidigt gjorde andra privata inköp för över 50000 kronor, samt att ett otal P-böter och körförbud inte bekymrat henne. Även om jag tycker valfusket iom. röstskolan i år är säskilt graverande. (Men jag skulle inte gå så långt som att påstå att hon är pedofil, även om hon i sin politik verkar tro att hela befolkningen är barn.)

 37. Thomas Tvivlaren skriver:

  @Jan-Erik: Bra poänger där!

  Det kan ju helt enkelt vara så enkelt att vi inte nått ut tillräckligt. Det finns en myriad anledningar och möjliga orsaker så just därför är det så betydelsefullt att vi luskar rätt på fakta innan vi rusar åstad och karvar och täljer i partikroppen.

 38. PerS skriver:

  @Jan-Erik

  Media behövde inte mata på något mer ang barnporren, för dom visste iom Ricks utsvävningar, så var Piratpartiet oskadliggjort. Vilket Piratpartiet visade sig vara också.

 39. Patrik skriver:

  @MaB: Tack för klargörandet. Det enda jag minns är att ett flertal människor kritiserade den där formuleringen, däribland du. Minns att det var fler, men inte vilka. Jag hörde aldrig speciellt mycket till försvar för värderingen, så jag uppfattade det som att ni var i majoritet.

  Jag tycker att det är skönt att en majoritet visade sig stödja formuleringen, eftersom jag tycker att du helt enkelt verkar ha missuppfattat den. Du hänvisade till en statsvetares analys, vill jag minnas, och ur DET perspektivet är det inte svårt att se hur du kommer fram till din ståndpunkt. Menmen… det är helt OT. All heder åt dig för att du står för din kritik.

 40. Anonym skriver:

  @CJR: Jag tycker att du är orättvis mot PerS. Visst, lite upprört är det kanske – men jag tycker att han håller sig för bra till ämnet när han svarar för att bemötas som ett troll.

  @PerS: Du verkar vara en utomstående betraktare, och då kanske det är förståeligt om du har fått fel uppfattning om Rick. Han är sexliberal och mycket annat, visst, men knappast pedofil. Internt (och externt också, tyckte jag) var det helt tydligt att han inte ville kriminalisera innehav för att det är problematiskt (= oskyldiga kan bli dömda, svårare att rapportera barnporrbrott, o.s.v.) – INTE därför att han på något vis tycker att pedofili är OK.

  Vad gäller lagen från 1999 så är det väldigt lätt att oförhappandes åka dit på den också. Läs det jag skrev igen: bara du tittar på fel webbsida så bryter du mot lagen från 1999 också! När du tittar på webbsidan hämtas nämligen bilderna till din dator OCH LIGGER KVAR DÄR. I värsta fall kan du till och med få barnporr på datorn utan att ens ha sett bilden själv, i och med att datorn hämtar länkade filer redan innan du klickar på länken och tittar på bilden. Kul, eller hur? Sedan finns ju alltid risken att du åker dit på en ny Traci Lords om du äger något pornografiskt material.

  Alltså: det finns ingen j-vel här som tycker om pedofiler, men vi tycker att det är problematiskt bara med tanken på att man skulle kunna åka dit för ett vidrigt brott för saker som man inte ens är medveten om att man har gjort! Och det gäller lagen från 1999 lika väl som den från i år.

 41. […] Olof Bjarnason – Eftervalstankar […]

 42. PerS skriver:

  @Anonym

  Det där avancerade begreppen för att komma fram till att Rick gjorde rätt är tämligen obegripliga för vanliga väljare som jag är. Ni lockar inga utomstående väljare med det där dravlet. Möjligen de få i riket som är nyliberala galningar.

 43. På min blogg har jag inga troll, för jag raderar dem omedelbart. PerS skrev ett exakt likadant inlägg på min blogg som det han inleder med här. Skillnaden är att jag inte bara undviker att mata trollen. Jag släpper inte in dem.

 44. Anonym skriver:

  @CJR: Japp, där blev det uppenbart att PerS inte är speciellt seriös. Jaja, man måste ju ge folk en chans i alla fall. ”Avancerade begrepp”, my ass!

 45. Jatillpirater skriver:

  Jag tror PerS är seriös och kanske en före detta partimedlem som hittade hit och säger rakt av vad han tycker, vilket framstår som både buffligt och elakt, men för den skull inte ska avfärdas som skitsnack utan vidare.

  PerS var 1 person av typ 100. Vill man ha verkliga svar, så hittar man det ute i verkligheten bland folk som har röstat, om man bara frågar.

  Btw hej Olof, kul att gillar mina kommentarer. 🙂 Denna gången snappade du upp en av mina anonyma kommentarer hehe. ( Andra gången nu ^^, jag kanske bör starta en fanclub 😉 )

 46. OlofB skriver:

  Jatillpirater – haha det visste jag inte. 🙂

  Bra att du håller trollen stångna på pp.se – det behövs verkligen.

 47. Anonym skriver:

  @JatillPirater: Nae, det köper jag inte. Det är inte ”avancerade begrepp” när jag säger att du kan åka dit för barnporrbrott utan att ens vara medveten om att du har bilder på din dator. Det kanske är avancerat att förstå HUR det är möjligt, men om man intar attityden att allt man inte förstår skall misstros…

  Att kalla en lugn och sansad förklaring för ”dravel” och envetet antyda att Rick är pedofil och andra är galningar är antingen korkat eller oseriöst. Oavsett vilket så är det svårt att föra någon som helst konstruktiv dialog. Även om det skulle vara så att PerS är besviken så är det inte OK att bete sig som ett oresonligt pucko mot människor som försöker föra en sansad dialog.

 48. Leeson skriver:

  Alltså, för att förtydliga mig från ovan. Jag håller inte med PerS om hans slutsatser, håller bara med om bara att väldigt många tycker precis som han.

  När jag pratar med folk utanför bloggosfären om PP så får man i princip tre svar när de skall säga varför de inte röstade PP, beorende på hur välvilligt inställd personen är; ”enfrågepartier går an till EU-val men inte i riksdagen” (positivt inställda), ”PP är överspelade” (bryr sig inte om PP alls) eller ”PP vill bara skydda pedofiler” (negativt inställda). Ett tag var det i princip omöjligt att föra PP på tal inför småbarnsföräldrar, så den som tror att grodan inte spelade någon roll lurar sig själv.

  Vi här (med några undantag) vet ju att föreställningen PP=PedofilPartiet inte stämmer, men vad hjälper det när potentiella väljare tror att den gör det? Det är röster som räknas, inte hur rätt vi själva tycker att vi har.

  I alla fall, håller helt med att en enkät över de som inte röstat PP skulle vara mycket upplysande.

 49. Anonym skriver:

  @Leeson: Visst har du rätt. Det ÄR ett problem att allmänheten har fått den här bilden av PP. Det ÄR rimligt att ifrågasätta att Rick skall fortsätta som partiledare.

  Hur hantera? Jo, NATURLIGTVIS så försöker jag förklara för de som påstår det här att PP inte vill skydda pedofiler och att Rick inte är pedofil. Inte för att det avhjälper problemet i stort eller för att jag vill ha kvar Rick, men för att det inte går att ha ett sansat meningsutbyte med någon som på fullt allvar tror att vi är ett gäng pedofilkramare. Hur menar du att jag annars skulle reagera?

  Så, PerS och Leeson: Jag hör vad ni säger och inser problemet. Det innebär inte att jag tycker det är OK varken att någon påstår att Rick är pedofil, att kalla mina försök till att förklara hur det ligger till för ”dravel”, eller att rent allmänt vara ohövlig.

  Vi känner oss alla frustrerade just nu, men det löser liksom ingenting att ni är ohövliga mot oss. Det finns PP:are som håller med om att Rick behöver bytas ut, men det är för att han är klantig. Om vi trodde att han var pedofil skulle vi polisanmäla honom!

 50. Leeson skriver:

  Eh, nu tror jag du (Anonym 28 september 2010 kl 15:47) blandat ihop folk. Jag kan inte se att jag varit ohövlig. Och jag har absolut inte haft några synpunkter på hur du eller någon annan försökt informera, så varför du ställer den frågan till mig förstår jag inte.

 51. Anonym skriver:

  @Leeson: Sorry, jag ser hur klantigt jag formulerade mig. Det jag ville säga var att jag förstår att både du och PerS är frustrerade (det är jag själv också), men det ursäktar inte hur PerS (eller någon annan) beter sig. Det är inte konstruktivt, helt enkelt.

  Jag skrev i för allmänna termer; det var inte meningen att antyda att du skulle ha varit ohövlig. Mea maxima culpa.

 52. […] på valrörelsen, åtminstone de delar man själv varit involverad i? Olof Bjarnason skriver att man borde fråga andra istället för att basera undersökningar på vad vi själva tycker, och jag håller med om […]

 53. […] Olof Bjarnason – Eftervalstankar […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: