Amygdalakidnappning

Jag satt och ströläste en bok om ungdomspsykologi för några veckor sedan. I första kapitlet handlade det om hjärnans funktion, hur olika delar samverkar.

En riktigt intressant del var beskrivningen av så kallad ”amygdalakidnappning”:

”När amygdala känner igen något som är farligt kopplas den tänkande hjärnan bort så att man agerar utan att tänka”

Nu har jag inte någon medicinsk bakgrund över huvud taget, så läsare med mer kunskap än jag i ämnet får korrigera min naiva beskrivning nedan.

Amygdala är ett slags ”filter” för sinnesintrycken. Den ligger ”före”  den mera moderna, tänkande delen av hjärnan (där frontalloberna ingår) på informationsmotorvägen. Amygdala har till uppgift att ”känna av läget” i rummet, och när den känner igen en situation som hotfull, potentiellt livsfarlig, stryper den informationsflödet till övriga delar av hjärnan.

Ur ett evolutionsbiologiskt perspektiv skulle man kanske kunna flumbeskriva denna funktion som något vettigt att ha när man är ute i skogen och stöter på något stort farligt djur. I en sådan situation är inte den verktygshanterande, rationella och språkliga delen av hjärnan så viktig – den är mest i vägen för det som situationen kräver – att du flyr eller slåss för ditt liv. Handlingskraft och initiativ!

I alla fall – när jag satt och läste detta stycke tänkte jag på härskartekniken ”hotet”. Dvs. den klassiska härskarmetoden att beskriva något gigantiskt hot, så lyssnare/läsare blir rädda och accepterar whatever-lagstiftning som sedan presenteras.

2000-talets mest populära hot är som bekant terrorism. Lokalt i Sverige brukar även drogskräcken användas.

Och nu senast har barnporr blivit det skarpaste esset i ärmen för härskarna.

Kanske något att tänka på (om du kan!) nästa gång en politiker gafflar om Hotet ™?

Annons

30 Responses to Amygdalakidnappning

 1. FIRST!

  Skämt åsido, bra post. Så inspirerande att inte kan bestämma mig för vilket ämne jag ska skriva om härnäst. 🙂

 2. Jag tycker allt att denna beskrivning är bra. för vi har en primitiv del i oss, som ställer sig över allt förnuft. Ur detta kommer tex panikångest, när kroppen kopplar på alla förberedelser för att försvara sig mot döden, samt andra typer av reaktioner. Många fokuserar över sin egen oro till skrämsel oro som terror mm. Hjärnan kan ej styra allt vi gör. Det finns positiva reaktioner med, som när vi möter varandra och känner lust och kärlek. Jag tycker vårt kampanjmaterial bygger på en enorm positiv känsla. Att Piratpartiet vill bygga kunskapsamhället. Så min tanke blir att vi bygger på för Framtiden

 3. Det är väl i synnerhet så att hjärnan styr allt vi gör, skulle bli lite konstigt annars. 😉

  Men jag håller med, det måste finnas en balans mellan känsla och förnuft. Ett helt kliniskt samhälle styrt av bara logik skulle vara otroligt livlöst. Problemet är bara att det som ger färg i tillvaron, känslor, också gör oss väldigt lätta att manipulera.

  Hoppas vi kan nå ut med det budskapet så att vi inte bara framstår som ett gäng paranoida, ljuskygga pedofiler som hatar staten.

 4. minata skriver:

  Socialdemokraterna har valt sin valfråga att driva i Valet 2010 – ungdomsarbetslösheten.

  Piratpartiet har valt sin valfråga att driva i Valet 2010 – Barnporr.

  Bevis: hur har media valt ämne i och med valmanifestsläppet – jo – om barnporr.

  Summa: Piratpartiet får skylla sig själv i valet av valfråga.

  En riksdagsledamot föreslog att lämna hela avsnittet om barnporr i valmanifestet. Men han blev inte bönhörd.

 5. minata skriver:

  står riksdagsledamot läs riksdagskandidat(PP)

 6. Olofb skriver:

  David: tack!

 7. Olofb skriver:

  Anne – ja positivism är the deal. Annars orkar man inte med det här!

 8. Olofb skriver:

  minata: kärlek på dig med 🙂

 9. David Jansson skriver:

  Läste lite om amygdalan i min nyligen införskaffade kurslitteratur.

  Amygdalan har som jag förstår det fler dåligt förstådda funktioner än rädsla, och verkar vara kopplade till alla möjliga känslouttryck. Så vi ska nog vänta med att operera bort våra Amygdalor. Men ja, de är definitivt kopplade till rädsloprocessen, men även på mer subtila sätt som gör oss uppmärksamma på vår omgivning. Jag hittar inget i min Kurslitteratur i avsnittet om amygdalan som berör precis det du säger, mer än vissa antydningar. Men så är kursen jag ska läsa mer inriktad på Neurovetenskap än psykologi.

  (Neuroscience, fourth edition. Sinauer associates, Inc.)

 10. Olofb skriver:

  David;

  Boken jag läste detta i handlar om ungdomspsykologi/utveckling, och är skriven på en tämligen populärvetenskapligt sätt. Så det är nog en hel del förenklingar och säkerligen tidvis vetenskapligt dåligt underbyggda påståenden.

  Fast erkänn att ”teorin” verkar stämma väldigt bra med upplevd politisk verklighet? 🙂

 11. Jag skulle nog inte säga ”filter”. Det är nog mera en mekanism för datakompression och kritisk för vår mänskliga intelligens.

 12. minata skriver:

  Du ville att FRA skulle bli en valfråga från Piratpartiets sida.

  Trots att FRA är nämnt i valmanifestet och till och med skall upphöra så bryr sig inte media ett dugg i den frågan. Men Piratpartiet har skrivit massor av bloggar om barnporr i argument mot EU och riksdag. Helt klart är det en medveten grej från partistrategerna.

  Det är lustigt(?) när ni diskuterade könshår och icke könshår i valmanifestdiskussionen. Existerande lag hanterar detta med åldersgräns – 18 år. Ja till och med porrbranschen har gått ihop och tagit till sig 18-årsgränsen. Och hanteringen är om inte ålder kan bestämmas är det upp till utredningen (polisen) att bedöma och slutgiltigt domstolen.

  Det är inte rädsla som gör att media tacksamt tar i barnporrtråden. Det är scoopet som lockar. Och journalisten som intervjuade Rick Falkvinge(PP) är säkert höjd i skyarna av sina kollegor.

 13. David Jansson skriver:

  Det verkar också vara i Amygdalan som känsloresponser och rationella responser koordineras.

  Så, det känns som en logisk slutsats att konditionerad rädsla kan ta över tänkande. Man går över till inlärd rädsla, helt enkelt. Om jag får spekulera fritt utan att ha läst mig till det så tror jag att det i grund och botten är samma funktion som tillåter oss att ta in ny kunskap. För att kunna bearbeta information på en högre nivå måste vi kunna referera tillbaka till inlärda grundkunskaper. Om man växt upp i ett hem med ett lågt informationsflöde så får man ofta istället lära sig rädsla inför det okända av sina föräldrar. Man blir så antagligen känsligare för sociala stigman då stigman ofta är baserade på enkla förklaringar.

  Kort sagt, amygdalan reglerar känslorna och samkör dem med rationalitet. Har man inte utvecklat sin rationella sida så kommer rädslan att vara starkare ju större det sociala stigmat.

 14. minata skriver:

  Småbarnsföräldrana som gick i attack mot en Piratpartiagiterande Farmor Gun visade – äckel inte rädsla.

 15. David Jansson skriver:

  Minata, vilka småbarnsföräldrar?

 16. David Jansson skriver:

  Jäkligt bra artikel, och jag ser inget om att någon attackerar Farmor Gun.

 17. minata skriver:

  Norrtälje Tidning skriver Farmor Gun, riksdagskandidat för Piratpartiet.

  ”I en demokrati är det utomordentligt viktigt att informationen är fri. Men. Efter några timmar på stan går det inte att ta miste på att småbarnsföräldrar är avståndstagande; i några fall rent av fientligt inställda till Piratpartiet – om de inte ger mig chansen att förklara de senaste dagarnas uppmärksamhet i media.”

  Jag tolkar det som attack (fientligt inställda).
  Allra bäst att du ställer frågan direkt till Farmor Gun.

 18. minata skriver:

  Här är fler exempel på reaktioner från folk å stan:

  http://maloki.redhog.org/2010/08/06/tre-barnporr-och-en-flaska-med-rom/

  De dokument som finns efter Svart Torsdag är från internt Piratpartiet. Media och Folk på stan. Det vill säga småbarnsföräldrars reaktion och folk som skriker Pedofilälskare. Och detta är inte av rädsla. Det är av äckel.

 19. […] allmänna medvetande – lär känna Amygdalakidnappning (AKA FUD) som härskare i alla tider tagit till för att kontrollera […]

 20. Albert skriver:

  När inte terrorism räcker för att skrämmas med längre får man ta till något nytt och ännu värre. Kanske ”fildelande barnporrsterrorister”.

 21. Fullständigt briljant, Olof. Jag ryser och fascineras.

  Amygdalakidnappning är definitivt ett begrepp jag kommer att inkorporera i min vokabulär.

  Jag har länge använt mig av bildspråk och metaforer av typen att så fort man pratar om något som är extremt tabu, och som skrämmer folk, som t.ex. den där evinnerliga kombinationen av de rena oskulderna (barnen) och sex (den svartaste synden och skammen) – så går en säkring i huvudet på folk. Kortslutning, och en stor del av hjärnan bara försvinner.

  Nu fick jag alltså en vetenskaplig förklaring som visar att mina metaforer är högst relevanta.

 22. Olofb skriver:

  Tack CJR! Jag blev helt överväldigad när jag läste boken – att det fanns en medicinsk/vetenskaplig förklaring till den urgamla (äldsta?) härskarteknik ”hotet”. Jag tänker t.ex. på hur gudsfruktan användes (och används, herregud! pun intended) genom gamla testamentets uttolkare.

 23. […] De flesta lär sig genom sagor och berättelser varför det är dåligt att ropa varg i tid och otid, andra glömmer bort det när det passar. Piratpartiet har flera gånger kritiserat användandet av känslobegrepp som terrorism och barnporr eftersom man genom sådan argumentation glömmer bort medborgarnas integritet och individens intressen. Jag tänker inte gå in på det något mer än att jag bestämt hävdar att samma personer som kritiserar vissa känslobegrepp använder ord som kupp och kräver kuppskydd som är lika mycket känsloargument och missar därför det sakliga. […]

 24. Maria skriver:

  ”Amygdalakidnappning” är mer en akut funktion, exempelvis om du reagerar när du får syn på en plastorm, synintrycken kopplas via amygdala och behöver inte processas till occipitalloben för att identifieras närmare innan du reagerar med rädsla. Sekunden senare kanske du inser med rationalitet (som någon skrev tidigare) och kan rationalisera bort hotet. Men genom snabbkopplingen till amygdala av synintrycken så skulle du ha vunnit lite dyrbar tid vid en reell fara.
  Någon långvarig ”kidnappning” av amygdala har i varje fall jag inte stött på i litteraturen, men det är klart att skrämselpropaganda påverkar, särskilt om den upprepas ofta.
  Utan amygdala skulle vi för den delen inte vara rationella, emotioner är del av rationaliteten.

 25. Olofb skriver:

  Maria; tack för detta!

  När ett kontroversiellt ämne avhandlas, säg barnpornografi eller terrorism, tror du att amygdalakidnappning kan påverka deltagarna?

 26. […] tar primitiva delar av hjärnan delvis över tankeförmågan. Det finns till och med en medicinsk förklaring. – En medicinsk förklaring på att rädsla får oss att tänka sämre? – Ja, det går i korthet ut […]

 27. […] i närheten av att göra? Dessa frågor måste ställas. Vilka konsekvenser får denna kollektiva amygdala-kidnappning? Naket barn i en teckning av Carl Larsson – en barnpornografisk […]

 28. […] argument, för åsikterna är baserad på känslor och allt jag skulle kunna säga riskerar att trigga undermedvetna försvarspositioner. Det som är värre är att det finns personer (både män och kvinnor) som kallar sig för […]

 29. […] har ju skrivit tidigare om att människans psyke fungerar bakvänt, Olof har skrivit om samma sak, sammanfattningsvis så rör det sig om fakta sällan påverkar i sin rena form. Vi litar gärna […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: