S tvekar kring FRA?

Jag läser hos SvD att det nu råder oenighet inom oppositionen vad gäller upprivandet av FRA-lagen (egentligen lagarna; både den från juni 2008 och hösten 2009).

Min analys av situation är som följer: S räknar med ett röskfiske utan dess like genom att ha med Thomas Bodström*.

Men herr Bodström verkar gilla FRA-lagen, även om han inte är speciellt tydlig:

– Tar vi bort allting då är ju FRA fritt. Vi får diskutera hur vi ska göra. Jag har inget färdigt förslag.

En återgång till ”oreglerat tillstånd” är att föredra framför dagens lagliga förnedring av landets medborgare. Frågan är om inte vi behöver ta ytterligare ett steg och reda ut FRAs historia? Efter HAX avslöjande om de 103 avlyssnade människorna, bland dem en präst t.ex, behöver myndigheten FRA ett återupprättat förtroende.

I realiteten innebär detta att S sitter i en prekär situation politiskt: Kan Thomas gå med på att riva upp FRA-lagen? Eller vågar S behålla Thomas, med sin inställning, och riskera samarbetet med MP och V? De senare vill som bekant riva upp FRA-lagen.

Läs gärna igenom min pedagogiska genomgång av hur FRA använder vår privata kommunikation på internetdagarna.se.

* Någonstans har jag för mig att de vill ha Thomas till ungdomsminister. Någon som har en länk?

Taggar: , , ,

9 Responses to S tvekar kring FRA?

  1. minata skriver:

    På den senaste partikongressen (2009) var Thomas Bodström(S) talesman för Ungdomsfrågor och Leif Pagrotsky(S) talesman för Kultur och Integritet.

  2. minata skriver:

    Socialdemokraterna har två alternativ om Miljöpartiet och Vänsterpartiet inte underordnar sig.
    1) Minoritetsregering (stöd från nårga av de borgerliga partierna.
    2) Stor koalition – Socialdemokrater plus Moderater

  3. Minatas alternativ är båda skrämmande.
    Betecknande är att han och andra röd-gröna utgår ifrån att s kör över v och mp.
    En s-minoritetsregering är orealistisk, i vart fall med stöd fr ngt icke-socialistiskt parti. I så fall krävs dels helt oväntat kompromissvilja från båda håll – plus att stödpartiet kommer kräva ministerposter.
    En s.k. stor koalition skulle lägga en död hand över svensk politik. Inget utrymme för alternativ el nytänkande.

    Blir sd stödparti (icke erkänt, men de facto) till endera blocket?

    Och om pp kommer in, hur långt orkar de förhandla och anpassa sig till en sida?

    Denna länk snuddar vid detta också. Om att använda kompass:
    http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/04/valkompass-med-missvisning.html

  4. Stefan skriver:

    Om sd kommer in så misstänker jag att de andra partierna kommer att göra allt vad de kan för att sd inte ska få något att säga till om. Ett samarbete mellan S och M är inte alls osannolikt under de förutsättningarna.
    Å andra sida så ger det en bra möjlighet för pp, om vi kommer in och får tillräckligt många mandat så kan det ligga närmare till hands att samarbeta med oss än med sin ”motpol” om man uppnår samma resultat, dvs att sätta sd på läktaren. Om vi däremot inte får tillräckligt många mandat så får vi lika lite att säga till om som sd.

  5. Olofb skriver:

    LE;
    För mig är FRA-lagen den viktigaste frågan, tätt följt av datalagringsdirektivet. Båda är hjärtefrågor för Bodströmsamhället.

    Jag är övertygad om att vi har ett stort stöd i dessa frågor inte bara i de breda folklagren, utan också bland politiska ideologer såväl som tänkare av alla de slag.

    Dock har vi inte stöd i partiledningarna hos de partierna som har mest makt (s, m) och deras stöd (fp, c, kd). Att s kör över mp och v i frågor är en tråkig verklighet; det har hänt förr det kommer hända igen.

    Därför är en röst på PP värd multum, om man håller integritetsfrågorna högt.

  6. minata skriver:

    I en rödgrön regering är Miljöpartiet nöjda med att basa över Miljödepartementet (eventuellt Näringsliv) och Vänsterpartiet över Socialdepartementet (eventuellt Kulturdepartementet). I frågor som EU-direktiv (datalagring, IPRED) är mitt tips att Miljöpartiet och Vänsterpartiet ligger lågt.

  7. Minata, tyvärr har du nog rätt denna ggn. Vilket betyder att mp och v:s försök att profilera sig i de viktiga frågorna (jfr Olofs prio) faller platt till marken.

    Och Olof, de frågorna är viktigast för mig med, men det finns fler liknande som följer tätt efter.

    Men frågan är hur man ska kunna väcka folket att inse att de håller på att bli lurade genom att andra frågor prioriteras i debatten.

  8. ett PS till Stefan. Ja, att mota sd det kan bli ursäkten för att utestänga även andra partier från både inflytande och faktiskt debatt. När de 2 stora kolosserna går ihop, då finns ingen folkligt förankrad demokrati längre. Då fixar de till det så att valen blir bara skenfäktningar …

  9. Olofb skriver:

    Stefan; att M+S går ihop vid vågmästarställning för SD (officiellt) och PP (inofficiellt) är en möjlighet som redan annonserats i Stockholms stad. Jag har haft det på känn några månader – fast viftat bort det som foliehattsteori. Tror fortfarande det är högst osannolikt på riksnivå dock.

    LE; jag det finns fler lagar i samma härad som FRA/DLD – ACTA/IPRED2 t.ex.

    minata; ja MP/V kommer vid prioritering (läs: regeringssuktande) sikta lägre kring integritetsfrågor än sina respektive fokusfrågor. Det är därför jag gick med i PP. PP betraktar grundläggande medborgarrätt som fundamentala och har högst prioritet på dem. Detta fundament har de andra partierna antingen tappat helt (S+M) eller prioriterat lägre än annat (MP+V). Egentligen borde det vara saker som varje parti utgår från existerar som en bas för samhället och inte behöver kämpas politiskt för.

    PP behövs!

Lämna en kommentar