Malmström är snäll men naiv

Jag läser i SvD att våran relativt nye EU-polis-kommissionär vill införa vad hon kallar ett ”barnporrfilter” på EU-nivå.

Jag vill börja med att förklara hur ett sådant här filter fungerar, så att vi vet vad vi diskuterar allihop.

Ett filter av detta slag fungerar som så att en lista av URL:er (hemsidor) inte blir synliga för din internetleverantör, eller åtminstone inte slutkunden. Se bild.

Vem som ska bestämma vilka hemsidor denna lista ska innehålla vet jag inte.

Sådana här filter används t.ex. i frivilliga avtal med Svenska internetleverantörer – ett samarbete med Thomas Bodströms flaggskeppsorganisation ECPAT (han har varit ordförande i alla fall; vet inte om han är det längre).

Problemet med den här typen av ”enkla åtgärder” är att de inte fungerar, hur mycket än Cecilia Malmström önskar att de gör det. Cecilia har för övrigt bytt namn till Censilia* i bloggosfären.

Varför fungerar inte filtrering? Jo för att, som du kanske kunde gissa, så finns det sätt att gå runt URL-baserade filter. Och det är inte ens speciellt svårt – och det blir allt lättare ju mer man tvingar sådana här saker under jorden. Läs t.ex. Jacob Halléns inlägg om saken. En konsekvens Cecilia Malmström och hennes påhejare kanske behöver fundera lite kring innan de tvingar på alla medborgare..?

Precis som Kalle Vedin tror jag inte Cecilia Malmström vill något ont. Hon är säkert snäll och vill väl – det är bara en smula naivt att tro att detta hjälper mer än det stjälper.

Min uppmaning till Cecilia Malmström och hennes medhjälpare blir att läsa vad MOGiS, en tysk organisation vars medlemmarna blivit utsatta för övergrepp när de var barn, har att säga om förslaget. Min översättning följer:

 • Fas I: Inför blockering av internet med målet att förhindra spridning av bilder och annat information som föreställer övergrepp på barn. Systemet kallas CSAADF (Child Sexual Abuse Anti Distribution Filter).
 • Fas II: Analys av siter och identifikation av juridiska element i affärsmodellerna, för att på så sätt förstöra möjligheterna till ekonomisk vinning.
 • Fas III: Undersök människorna som tjänar pengar på att distribuera sådan här information.

Den här planen saknar något väsentligt. Eftersom det är först i Fas III som vi ser att någon letar upp de kriminella som distribuerar det här materialet. Det som saknas helt i denna plan är ”att hjälpa barnen fly från den övergreppssituation de befinner sig i”, något vi anser borde vara Fas I. Om det verkligen finns en marknad (dvs. att pengar byter ägare) för materialet skulle en effektiv metod vara att ”fånga de kriminella genom att följa pengarna”.

Det finns alltså kända metoder för att komma åt den verkliga brottsligheten bakom detta – varför inte utnyttja den kunskapen?

* Läs hur man köper T-Shirts hos satmaran

Taggar: , , ,

21 Responses to Malmström är snäll men naiv

 1. Pirat så klart skriver:

  Olofb är snäll och naiv. Malmström är något helt annat.

 2. Olofb skriver:

  Det var det snällaste jag hört på länge 😉

 3. […] Linus Ericsson ber även snällt att Cecilia ska dra tillbaka detta på Liberatis blogg, OlofB förklarar bra varför inte en filtrering funkar, Christian Engström (PP) är förstås bland de […]

 4. Pirat så klart skriver:

  Betoningen ligger på snäll. Det andra växer man ifrån.

 5. […] om det urusla förslaget att censuerera Internet:  Xorbot, Olof, satmaran,  Piratplatsen, Intensifier. Posted in grundlag, yttrandefrihet, integritet, lagar, […]

 6. Annika Beijbom skriver:

  Hej OlofB!

  Liberati backar upp här: http://www.liberati.se/2010/04/04/snalla-cecilia-ror-inte-internet/

  Det är underbare Linus Ericsson som postat och han kan sina saker, han har till och med lyckats valla mig lite ur analog-koman :). Bra med tyska justitieministern också som går på vår linje. Och som vanligt: ingen slår dig på fingrarna OlofB när det gäller tydliga bilder på hur och vad tekniken fungerar.

  Blir lika imponerad varje gång!
  Kram
  /glada ffp 🙂

  Ett litet tips till: http://www.liberati.se/2010/04/01/lyssna-pa-kloka-sabine-cecilia/

 7. Olofb skriver:

  Tack för länktips och feedback FFP! Din positivism gör att en annan orkar fortsätta illustrera 🙂

 8. Thomas Tvivlaren skriver:

  En bild säger alltjämt mer än 1000 ord.

 9. Olofb skriver:

  TT; jepp. Det är lätt för de som är insatta i dessa saker att glömma bort att vi har en bred allmänhet som inte förstår detta som ett rinnande vatten. Därför är det viktigt med grafik. Lättare att ta till sig än floder av ord..

 10. […] n SeekCecilia Malmström vill införa ett barnporrfilter på Internet. Att alla sätt att bekämpa barnporren är bra är vi […]

 11. Henrik Holst skriver:

  Dock gäller det kanske att fokusera på rätt sak. När Cecilia et al pratar om detta filter så är det inte för att stoppa pedofiler, därför är allt prat om att man lätt kan gå förbi filtret ganska meningslöst. Utan de pratar om att vanligt människor ska slippa råka få se barnporr.

  Och detta är ju faktiskt mycket allvarligare! För det innebär att man vill sopa problemet under mattan. När allmänheten inte längre kan se problemet så innebär det ju också att problemet inte finns längre och då slipper man sätta in resurser på det verkliga problemet.

 12. Olofb skriver:

  Henrik;

  Bra poäng.

  Samtidigt är väl en uttalad orsak till att installera ett sådant här pan-europeiskt filter att ”förstöra marknaden” för försäljning av dyligt material..? Och det lär bli precis motsatt effekt (skapar en artificiell bristsituation, priserna stiger..)

 13. Henrik Holst skriver:

  >Och det lär bli precis motsatt effekt (skapar en artificiell bristsituation, priserna stiger..)

  Ja om vi skulle ponera att filtret skulle funka på de som aktivt söker efter detta material så leder det till en prishöjning vilket också borde leda till en ökning av produktionen då fler mörka element börjar tycka att det är värt risken pga vinsten. Så det är ju bara negativt det här, hur man än vänder och vrider på det.

 14. […] ungefär lika svårt som att, på diametralt motsatt sida, försvara ett icke-filtrerat internet (Censilias barnporrfilter) trots att risken då är stor att man blir anklagad för att vara pedofil. Så här skriver Erixon […]

 15. […] Bjarnason visar hur dessa filter (inte) fungerar och hur Malmström har börjat i helt fel ända av problemet. Men Cecilia Malmström behöver inte ge sig ut och leta på nätet för att se vad […]

 16. Tejpad skriver:

  [b]”Vem som ska bestämma vilka hemsidor denna lista ska innehålla vet jag inte.”[/b]

  …men det vet jag!
  Just nu… i sverige, är det ett gäng avdankade poliser av okänt antal som sitter och porrsurfar på, av skattebetalarna betald arbetstid.
  Dom producerar spärrlistor som mig veterligen innehåller allt möjligt utom just barnporr.
  Personligen är jag övertygad om att dessa listor används till att spärra div andra ”olämpliga” sidor, helt utanför den vanliga medborgarens och ävenså dom folkvaldas kontroll.

 17. Olofb skriver:

  Tejpad – ja så verkar det vara i Sverige. Noll insyn och godtycklighet ..

  Skulle det vara något slags ”sammanslagning” av alla listor som gällde på EU-nivå då?

 18. […] Per Hagwall (m) har skrivit en bra sammanfattning av Cecilia Malmströms barnporrfilteridé (grunder). Pers inlägg i diskussionen var verkligen uttömmande och den rekommenderas därför varmt till […]

 19. […] detta registreras (för annat än fakturering) 3. Kunna tillgodogöra mig information utan statlig förhandsgranskning (censur) 4. Känna mig trygg med att jag aldrig straffas av staten för något utan att jag har […]

 20. […] något helt annat. Läs mer om Censilias dåraktiga förslag hos Jacob, Kalle, Christian, Oscar och Olof har som vanligt mycket fina och pedagogiska bilder som förklarar hur den här typen av blockering […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: