Crowd intelligence, utnyttja den!

Jag ser med blandad glädje och sorg att forum.piratpartiet.se är på väg att byta mjukvaruplattform. Som vanligt i PP är det snabba ryck. Innan har forumet stått still som en obelisk i organisationen. När det nu börjat balla ur på teknisk nivå, ska det bytas ut ”över en natt”.

Jag ser dock ett potentiellt problem här: svärmens intelligens har inte utnyttjats. Att ett så här stort beslut tas i slutna rum borgar inte för att det blir ett så bra val som är möjligt med den samlade IT-kompetens som finns inom partiet. Och mycket riktigt kommer kritiken kvickt och sakligt:

  • Har proprietär licens. Det resulterar i kundinlåsning.
  • Core-utvecklarna flydde sina anställningar förra året när de märkte att Darth Sauron köpt upp deras arbetsgivare.
  • Deras kundsupport har blivit kundfientlig.
  • Mjukvarans QA har degraderat kraftigt i majorversion 4.

Snälla Drift, gör inte val så här hastigt och lustigt. Årsmötet närmar sig med stormsteg (12e april är om mindre än en månad), men att välja en ny plattform för forumet borde kunna ske med lite mindre godtycke. Låt det gå två-tre dagar så har det dykt upp alternativ som är bättre, jag lovar.

Uppdatering: Jag fått reda på att just vBulletin tydligen är den enda forummjukvaran som stödjer migrering/import ifrån dagens InstantForum. Därmed kan vBulletin ses som ett ”mellansteg” just för att årsmötet ska gå smärtfritt. Risken är väl att mellansteget blir tillräckligt uppskattat av medlemmar för att det ska bli bråk om ytterligare förflyttning.

Taggar: ,

15 Responses to Crowd intelligence, utnyttja den!

  1. Jan-Olof Flink skriver:

    Frågan är om det är en ”temporär fix” för att forumet skall överleva just årsmötet.

    Jag har vid ett flertal tillfällen blivit indragen i diskussioner kring nya forumet och vilka förändringar/förbättringar man vill se. Jag har i de sammanhangen inte hört ens viskas om vBulletin, så min gissning är att det är frågan om en snabb ful-fix, för att som det står på hemsidan ”inte riskera att årsmötet störs på något sätt”.

    Mvh

    /J-O

  2. Olofb skriver:

    Jag har nu fått reda på att just vBulletin tydligen är det enda forumet som stödjer import från InstantForum. Därmed kan vBulletin ses som ett ”mellansteg” just för att årsmötet ska gå smärtfritt.

  3. Rickard Olsson skriver:

    Nja, vBulletin har visst nämnts under diskussionerna (som vi fört sedan 2006), främst tillsammans med phpBB (som jag själv kört tidigare) men det är som sagt just möjligheten att migrera på ett bra sätt som gjort att jag tog just det här beslutet.

    Vdg licensen så känns det lite som att om det duger för Ubuntuforums så duger det nog för oss. 🙂

    Sen får vi väl se med mellansteg. Om det funkar bra så kan det bli så att vi behåller det och integrerar med Tortuga. Annars har vi möjlighet att migrera vidare vid behov. Vi har iaf valmöjligheten.

  4. Johan mlg skriver:

    * Har proprietär licens. Det resulterar i kundinlåsning.

    Nja. Man är fri att bygga hur mycket addons som helst. Dessa kan man själv släppa under vilken licens man vill. Standard är en semi-fri licens där vem som helst kan bygga vidare OM man har upphovsmannens tillstånd.

    * Core-utvecklarna flydde sina anställningar förra året när de märkte att Darth Sauron köpt upp deras arbetsgivare.

    Jupp. Tråkigt är det.

    * Deras kundsupport har blivit kundfientlig.

    Jupp, igen.

    * Mjukvarans QA har degraderat kraftigt i majorversion 4.

    Och återigen ja. Dock så funkar version 3.8 fortfarande, och jag kommer iaf försöka kriga för att vi ska köra den.

    Sen är som sagt var vBulletin inte tänkt som slutmålet utan största anledningen att vi byter till vB är för att få tag på migreringsverktyget Impex för att rädda databasen. Sen kommer vi troligtvis gå vidare till vår egna hemmasnickrade lösning i tortuga.

  5. Albert skriver:

    Någon av dessa forummjukvaror borde väljas:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_Internet_forum_software_%28PHP%29

    Egentligen vilken som helst som uppfyller villkoret:

    licens != proprietary

    Därmed diskvalificeras vBulletin. Det finns dock 19 stycken med acceptabel licens att välja mellan. Någon av dem måste fungera. Beehive ser ut att vara den som har flest features medan phpBB3 borde vara den som är mest använd ute på internet (av de med acceptabel licens) och därmed har flest körtimmar.

  6. Olofb skriver:

    Vad använder piratpartiet i Tyskland och andra länder?

  7. Albert skriver:

    Tyskarna använder phpBB. Kolla allra längst ned på sidan:

    http://forum.piratenpartei.de/

  8. Albert skriver:

    och finnarna använder ett forum som verkar följa med Joomla (ett CMS system för att bygga sajter).

    http://www.piraattipuolue.fi/keskustelupalsta

    Själva forumdelen heter Kunena

  9. Johan mlg skriver:

    Men på fullaste allvar. vBulletin är den ENDA programvaran som uppfyller det ENDA kravet vi har:

    * Det går att byta till den från nuvarande plattform.

    Relly.

  10. Jörgen L skriver:

    @Albert: Jag tycker du ställer lite låga krav när du säger ”vadsomhelst så länge licens != proprietary”.

    Indentifiera behov och jämföra features vad gäller teknik och användbarhet kommer väl trots allt först. Om det sen finns nåt med öppen licens så tar vi såklart det, men att göra det i andra ordningen är väl trots allt lite fail?

  11. Olofb skriver:

    mlg – jepp jag har förstått detta primära och akuta behov. Jag uppdaterade bloggposten med denna insikt.

  12. Albert skriver:

    @Jörgen L: Naturligtvis måste behoven uppfyllas. Men någon av de 19 mjukvarorna borde uppfylla behoven. Alltså blir det en 2-stegsraket. Först konverteras forumet till vBulletin och sedan i ett andra steg till en fri plattform som uppfyller kraven. Vilka är kraven förresten?

  13. Johan mlg skriver:

    Albert: Nej. Forumet konverteras till vB för att klara årsmötet. Efter årsmötet ska forumet stängas ner och ersättas av Tortuga som är en hemmasnickrad lösning. Men som inte är mogen nog än att köra årsmöte på.

  14. tut skriver:

    >> * Har proprietär licens. Det resulterar i kundinlåsning.

    > Nja. Man är fri att bygga hur mycket addons som helst. Dessa kan man själv släppa under vilken licens man vill. Standard är en semi-fri licens där vem som helst kan bygga vidare OM man har upphovsmannens tillstånd.

    http://forum.piratpartiet.se/Topic201724-66-2.aspx#bm201885

Lämna en kommentar