Iran, vad kan vi göra?

Just nu pågår demonstrationer mot regimen nere i Iran. Det  kallas ”gröna rörelsen” och är något som pyrt vidare mer eller mindre  sedan förra sommarens demonstrationer kring presidentvalet.
För  att avskräcka demonstranter har runt tio personer avrättats. Domen  kallas ”Mohared” vilket betyder ungefär ”guds fiende”.
Eftersom  en viktig funktion för att kunna demonstrera organiserat är  informationsspridning, är regimen livrädd för internets utbreddning,  och andra billiga kommunikationshjälpmedel. T.ex. så fungerar inte  SMS-trafik sedan någon dag tillbaka, och youtube/yahoo messenger/skype  är blockerade. Likaså Facebook och Google/Gmail.
Carl Bildt skriver att det inte kommer att lyckas. På lång sikt har han rätt; internet kan inte stoppas det växer organiskt och hittar sina lösning runtomkring klåfingriga makthavare. Men på kort sikt stämmer inte hans påstående.
För grejern är nämligen den att det bara finns en internetleverantör i Iran. Och denna har bara två kablar, så kallade tire one, till utlandet. Därmed räcker det för regimen att ta kontroll över dessa två kablar och vips så kan det antingen strypa eller filtrera internet efter eget godtycke.
Förresten hörde jag imorse på P1 att internet kallas ”filternet” i mannamun därnere.
xorbot skriver mera om Iran. Han är en person som gör en verklig skillnad, en byggare utav det där som Carl Bildt ser i framtiden – ett icke-blockerbart internet.

Taggar: , , ,

Annons

7 Responses to Iran, vad kan vi göra?

 1. Ja, en länk till P1 Morgon är passande:
  http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=3434350

  Teaterkritikern bad bara om att få tillgång till ett ofiltrerar (ocensurerat) internet och att han inte skulle behöva vara rädd för att bli övervakad när han pratade med utländska journalister.

  Men hans krav är ju synnerligen orimliga! vi kan ju inte ens leva upp till dem i Sverige. Och varför skulle den iranska diktaturen vara mer tillmötesgående mot sin egen befolkning än den svenska regeringen är? /slutraljerat/

  En skrämmande och otrevlig utveckling för det iranska folket och skrämmande att inte fler svenskar ser likheterna och hotet mot vår demokrati.

 2. Olofb skriver:

  Jepp, bra observation. Tror det var Isobel Kamptz som pratade om detta någon gång förra året – lagar ”sprider sig” precis som alla memes/idéer. Och det blir så mycket svårare att kritisera saker, när man bor i ett glashus!

 3. Jonas B. skriver:

  Calle Bildt säljer ju både personuppgifter och innehåller i transaktionerna vid varje tänkbart tillfälle (FRA, SWIFT etc.) så vilken tyngd har hans åsikter egentligen?

  Jag undrar om Bildt vore lika sugen på att sälja ut all vår data till högstbjudande om det t.ex. vore Kina som bjöd över?

 4. Olofb skriver:

  Josef: 🙂

 5. Olof Bj. Bra att du tar upp det. Jag mår verkligen illa betr Iran. Vet bara inte hur jag ska greppa det.
  Regimen drar åt skruvarna så att en blodig lösning snart är det enda som återstår. För till slut exploderar folkets frihetslängtan.

  Att diktatorer (inkl vissa s.k. demokrater som fjärmat sig från folket) vill styra internet är ju inte att undra på. Man (= jag, som inte är tekninker) hoppas på att tekniken ska utvecklas så att det blir omöjligt, el i vart fall nästintill, att stoppa internet över gränserna.
  Den fria informationen är demokratins livsluft.

 6. Nils skriver:

  Tack för en intressant artikel. Ganska balanserad.
  En bra artikel om detta kan ni läsa här: http://kulturkritikern.blogspot.com/2010/02/det-iranska-folket-tagar-for-fortsatt.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: