Libyenskandalen – varför är det så tyst i media?

Jag läser på riksdagen.se fråga och svar från Alice Åström (v) till Fredrik Reinfeldt (m) i torsdags:

Anf. 36 ALICE ÅSTRÖM (v):

Fru talman! Svaret från statsministern, att det inte uttryckligen är förbjudet att handla med diktaturer, förvånar mig. Men att det statligt helägda Rymdbolaget och den svenska handelsministern till en diktatur i argument också erbjuder flygövervakning – detta för att kunna hindra flyktingar och ta flyktingar som försöker fly för sitt liv – bryter enligt FN bryter mot den konvention som Sverige har skrivit under. Detta är ingenting som främjar de här människornas mänskliga rättigheter.
De förhållanden som flyktingar i Libyen lever under är under all kritik. Detta kritiseras från alla organisationer. Att Sverige då aktivt ska ta del i detta och hjälpa denna diktatur att ta flyktingar är inte att ta sitt ansvar när det gäller mänskliga rättigheter i världen.

Anf. 37 Statsminister FREDRIK REINFELDT (m):

Fru talman! Det lades in en lång rad tolkningar här som möjligen får stå för Alice Åström. Till att börja med blev det ingen affär, så det hela blir mer spekulativt. Syftet är trots allt havsövervakning. En ansträngning som sedan länge pågått är att EU ska få en bättre dialog och gärna också regelsystem tillsammans med nordafrikanska stater när det gäller migrationsströmmar. Det handlar både om en bättre legal grund för migration och om övervakning av ett slag som inte accepterar illegal migration.
För många av de sydeuropeiska länderna är det här viktiga frågor. Jag har fört sådana diskussioner med deras ledare. Under spanskt ordförandeskap tas nu detta upp som någonting viktigt. I utbyte kommer de att kräva att vi tar frågan på allvar. För mig är det då bättre att det blir ordning och reda kring detta – så länge det regelverk följs som säger att man faktiskt får handla med diktaturer och så länge den typ av sanktioner inte finns som förr fanns mot Libyen, en stat som vi haft många invändningar mot och fortsatt har på många områden men som ändå är i utveckling och där dessa sanktioner är borttagna. (min kursivering /Olof)
Förutom farmorguns och MiNis debattinlägg i aftonbladet tycker jag det är väldigt tyst i gammelmedia. Lars-Erick berättar på sin blogg att Telubaffären 1981. Där var det också handel med Libyen som var uppe på tapeten. Då gällde det utbildning på gymnasial nivå från ett svenskt företag där kunskaperna potentiellt kunde användas för militära ändamål.
I dagens Libyenskandal har vi något jag tycker är långt värre – ett komplett och färdigt flygövervakningssystem. Det finns liksom inget rum för tolkning – det handlar om övervakning och fängslande av människor som flyr diktaturen Libyen över medelhavet!
Detta är inget mindre än en stor politisk skandal. Det bör blåsa upp i gammelmedia, om de över huvud taget tar sin roll som tredje statsmakt på det minsta allvar längre.
Fler som bloggar om Libyenskandalen: Scaber Nestor, Lars-Erick igen, Alliansfritt Sverige, mitt förra inläggChristian Dahlgren

Taggar: , ,

6 Responses to Libyenskandalen – varför är det så tyst i media?

 1. Jonas skriver:

  All media utöver SVT har en politiks baktanke med allt. Efter EP-Valet såg media vad som kan hända om dom kommenterar och lyfter upp grejer som inte partierna som media sympatiserar med står för. Piratpartiet saknar en större tidning som sympatiserar med oss.Även SVT tror jag har ett intresse politiskt även om dom inte kan säga det officiellt!

  Thats our problem

 2. Henrik Sultan skriver:

  Ja jag är förvånad över hur lite det skrivs, att ens tänka tanken att sälja sådan utrustning till ett land som Libyen skrämmer mig… Även om det inte blev en affär så försökte de.

 3. Olofb skriver:

  Ja, det är ju tanken som räknas, som man brukar säga.

 4. Lars_Erick skriver:

  Instämmer! Vet också att Olle Wästberg, som agerade så kraftfullt i Telubaffären, kommer att kommentera denna affär i sitt månadsbrev.

  Men synd att det bland dagens s.k. politiker är så tyst. Utom då Alice Åström, som är (v) dessutom.

 5. […] mer om Libyen-skandalen Jag funderade lite mera på Libyenskandalen. Så kom jag på att det vore bra att få se lite mera konkret vad det handlar om. Fram med […]

 6. […] på export (Rapport, Svt), Sverige ville hjälpa Libyen övervaka flyktingar (Svt rapport), Olof B: varför är det så tyst i Media om Libyenskandalen, Olof B: Flöden o kontroll om Libyen, Olof B: läs mer om Libyenskandalen, Lars Erick: hjälpa […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: