Flöden & kontroll

Jag tittar på SVTs 21.30-program ”Korrespondenterna”. Det handlar om handelsmingel på hög nivå med Libyen – Khadaffis lydstat. Här ska det säljas övervakningssystem!

Tydligen har det statligt ägda Rymdbolaget utvecklat ett luftburet övervakningssystem som funkar alldeles utmärkt för att kontrollera Libyens gräns mot medelhavet. Kontrollera flödet av flyktingar, det vill säga.

Ewa Björling förnekar någon som helst kunskap i ärendet, så vitt hon förstått handlar det ju bara om ett civilt övervakningssystem. Jaha, jaså bara civil övervakning? Som FRA alltså? Då är det ju inga problem.

Ewas ministerkollega tillika utrikesminister Carl Bildt har skrivit ett antal debattartiklar på temat kontroll av flöden. Plötsligt blir stycken som det följande mera förståeliga:

En konsekvens av globaliseringen är att det i många sammanhang har blivit lika viktigt att kontrollera flöden som territorier. Det kan gälla kapitalflöden lika väl som flöden av människor – migration och trafficking – eller illegal handel med vapen och knark. Och det gäller i växande utsträckning också det enorma informationsflödet via olika slag av elektroniska nätverk. /Carl Bildt, SvD 21 januari 2010

Visst är det härligt när kopiering av information jämförs med knark eller människor som flyr diktaturer..? Det känns någorlunda barockt för en påg som vuxit upp med datorer.

Även Scaber Nestor skriver. Likaså Svensk Myndighetskontroll. Alliansfritt Sverige. Och Anna Troberg. Amanda Brihed.

Taggar: , , ,

4 Responses to Flöden & kontroll

  1. Erik Josefsson skriver:

    Klockren korsreferens! Tack!!

  2. Olofb skriver:

    EHJ! Tackar..

  3. […] längre. Fler som bloggar om Libyenskandalen: Scaber Nestor, Lars-Erick igen, Alliansfritt Sverige, mitt förra inlägg,  Christian […]

  4. […] flyktingar (Svt rapport), Olof B: varför är det så tyst i Media om Libyenskandalen, Olof B: Flöden o kontroll om Libyen, Olof B: läs mer om Libyenskandalen, Lars Erick: hjälpa Libyen?, lars Erick: Ewa Björling och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: