Framtidsvision

Beelzebjörn började en röd tråd bland piratpartister, som handlar om framtidsvision. Jimmy Callins underbara inlägg om det kreativa samhället var kanske det första jag såg på detta tema. Uppdatering: Först ut verkar dock Göran Widham på Sagor från livbåten varit med inlägget ”Om Piratpartiets kunskapssyn och människosyn”.

Jag ska försöka plottra ned lite tankar jag haft under längre tid angående detta – med en horisont på tio år. Observera att dessa tankar är något jag själv står för, i vissa fall långt utanför Piratpartiets program. Se det utifrån ljuset att jag är en programmerare som kan skriva inlägg som ”Ljuva nostalgi” om Commodore 64. Speciellt får du väl läsa varsamt gentemot de ekonomiskt inriktade punkterna eftersom det är en så känslig fråga inom piratpartiet 😉

Here goes.. in random order.

I framtiden har fler av samhällets tjänster flyttat ut på internet. Det är självklart att vi slipper skicka papperslappar med underskrifter till olika myndigheter – vi kan göra det direkt på nätet. Vi har redan sett början på detta såklart, men 2020 är papper undantaget som bekräftar regeln.

På samma sätt är mikrobetalningar *mycket* enklare att genomföra än idag. Istället för att dunka in 20 svåravlästa siffror från en bit plast (VISA-kort) kan småsummor ”klickas iväg” ungefär som vi kan pusha blogginlägg idag. Detta har medfört att det är långt lättare att livnära sig på att vara en kreativ människa – donationer har ökat med tusentals procent gentemot idag. Musiker, regissörer, författare, grafiker, programmerare kommer alla att ha nytta av detta.

En idé är att kreativa människor bjuder in människor att delta i den kreativa processen. Nine Inch Nails kommer att ge followers möjlighet att delta online i studioinspelningar via bloggar, chattar och deras framtida motsvarigheter, och om man donerar någon hundralapp kan man helt enkelt vara med och ta beslut om var ljud ska placeras i ljudbilden. ”Flytta gittarren närmare mitten av ljudbilden”.

Människor världen över hjälper varandra mera. Inte bara attitydmässigt och kommunikativt utan också ekonomiskt. Mikrolån betyder inte längre SMS-lån till överkonsumption & ockerränta utan lån för att bygga upp nya företag, med en låg och rimlig ränta. Denna övergång till att ”spara i framtiden” har dessutom minskat de extrema ”institutionaliseringsmonetärberg” som skapas t.ex. av nuvarande pensionssystem. En övergång från kapitalkoncentration till kapitaldiversifiering, vilket bidrar till ett gynnsamt klimat för nya innovationsföretag!

Anonymitet på internet och away-from-keyboard ses som en självklarhet. Att kunna uttrycka sin åsikt anonymt är en garant för att åsikten över huvud taget ska uttryckas. Alltså är anonymiteten en förutsättning för yttrandefriheten och därmed demokratins utveckling. Alla människor kan kommunicera med alla andra människor jorden över, utan att oroa sig för att vara övervakade eller hamna i register som avslöjar mer om dem själva än de själva vill avslöja.

Gemensam kreativitet som piratepad.net är självklart inom långtfler media: programmering sker tillsammans. Mixning av video- och ljud sker i realtid, med flera deltagare. Det mesta sker direkt i webbrowsern och den svärmistiska energi som frigörs tillför större livsglädje hos fler – för många fler människor deltar i det kreativa arbetet och kan leva ut sin passion.

Wikipedia har utökats med en stor del av vårat gemensamma kulturella arv (public domain). En nyckelingrediens i detta var att Piratpartiet fick igenom sina upphovsrättsreformer om bland annat orphaned works under sitt riksdagsmandat 2010-2014.

CreativeCommons är förstahandsvalet på all ny media. Detta innebär också att remixkulturen gjort sitt definitiva genombrott – all kultur växer ”komponentbaserat” ungefär som öppen källkod gjort t.ex. i skapandet av internets mjukvara.

Musik- film- och dataspelsbransch lirar i härlig blandning och pengarna går till de kreativa människorna istället för teknikfientliga storbolag.

Teknikspridningen över världen är långt kraftigare; inlåsningseffekter som patentsystem existerar men är på tillbakagång. Till hela världens glädje! För det ökar konkurrens och ger billigare teknik till dem som verkligen behöver mera materiall välfärd.

Politik bedrivs av många fler människor. Fler människor deltar i samhället, det är ett ständigt pågående byggande. Deltagarsamhället har kommit för att stanna! Färre känner sig utanför, och att leva utan att känna att någon tittar över ens axel ger trivsel. Glada människor är mer kreativa 😉

Och så en sista liten förutsägelse: Internet finns på månen.

Taggar: , , ,

Annons

18 Responses to Framtidsvision

  1. Tsim skriver:

    Fint slut Olof! me like.
    Bra text för övrigt, saklig och informativ!

  2. Mr Profit skriver:

    Inspirerande!
    Jag tänker att i framtiden blir vi bättre på att fungera som en enda organism. Istället för många viljor som enbart ser till sitt egna, blir vi bättre på att spontanorganisera oss. Med detta menar jag inte kollektivism, utan om vi är missnöjda med något hittar vi snabbt likasinnade och vi hittar snabbt på någon aktion (bojkott?). Vi är som medborgare/konsumenter/människor betydligt svårare att spela ut mot varandra av större intressen/stater/företag och vi blir mer motståndskraftiga. Detta möjliggörs genom att information ständigt flödar fritt och ohindrat mellan oss.

  3. Olofb skriver:

    Tsim; tackar tackar! Du kanske märkte att jag kopimiade lite idéer från ditt inlägg 🙂

    Mr Profit; din liknelse med en stor organism får mig att associera informationsflödet till nervsystem. Ja vi får släppa de gamla föreställingarna om höger-vänster/kollektivism/individualism! Detta är något nytt; och nya ting tar tid att förstå!

    Den effekt du pratar om, att människor är betydligt svårare att ”pinpointa” eftersom det är så svårdefinierade grupperingar/kluster, bildar också ett slags ”populistiskt tryck” på offentlighet/företag/politiker. Iom denna effekt blir grundläggande rättigheter än viktigare.

  4. Sammy Nordström skriver:

    Härligt! Kollaborativism är ordet för framtiden. 🙂

  5. Olofb skriver:

    Sammy – absolut. Gemensamt skapande – känns som en vettig tillvaro för mig 😉

  6. Ahrvid Engholm skriver:

    Mycket av dessa framtidsvisioner är nog i lägre eller högre utsträckning troliga.
    Men jag vill dra upp en gammal käpphäst. För att ”mikrobetalningar” (det kallas ibland ”elektroniska kontanter”) skall slå igenom, krävs att de inte lämnar elektroniska spår. Människor har inte lust (iaf hoppas jag att de inser att de inte borde ha lust) att lämna ännu mer spår kring vad de gör i sitt vardagsliv, än vad de redan gör.
    Myndigheter och politiker vill förstås inte ha ospårbara pengar. Skatteverket måste ju alltid göra kontroller. Kontroll går ju före allt…
    Det räcker inte med att elektroniska kontanter blir enkla att använda, de måste också vara ospårbara. Annars kommer folk att fortsätta föredra vanliga kontanter i många fall.
    Det konstuerades ett system av en amerikansk-holländare, kallad Digicash, som garanterade ospårbarhet via asymmetrisk kryptering m m. De elektroniska kontanterna bestod helt enkelt av unika, långa teckensträngar, som man vid betalning sände över. Ett liknande system vore önskvärt.

    –Ahrvid

    Ps. Det har redan föreslagits internetprotokoll för rymden. Kan vara bra t ex för framtida astronomisatelliter som skall flyga i formation och måste utbyta data. Ett problem är tidsfördröjningen (till Mars typiskt ungefär 20 minuter; varierar iofs) som måste hanteras.

  7. Olofb skriver:

    Ahrvid; ja det är en högst väsentlig synpunkt angående spårbarheten hos e-kontanter.

    Tiden det tar för elektronagnetisk strålning att röra sig sträckan månen-jorden är runt 1,5 sekunder, vilket förvisso gör realtidsdataspelande mindre attraktivt (mellan två personer som befinner sig på varsinn himlakropp) men däremot borde surfning gå an. Lite som på modemtiden – dock går det fortare när väl ”datatåget” (socketen) är igång – det är initial responstid på 3 sek som kommer kännas dryg.

  8. Olofb skriver:

    Läs gärna Jimmy Callins inlägg om ”alternativ till pengar” online; tjänster och gentjänster som ligger utanför pengasystemet (namn på valuta: kredd?). Där är det istället väsentligt att saker och ting _är_ spårbara. Kanske också ett problem för att få ett sådant system att rulla?

  9. Beelzebjörn skriver:

    Haha… Jag anade att det där med Internet på månen skulle komma.

    😉

    Bra inlägg, även om jag vill påpeka att både Widham och Callin skrev före mig.

    Ska man gradera förhoppningar så är just det där med decentralisering av politisk makt och beslutsfattande min viktigaste käpphäst.

  10. Olofb skriver:

    Beelze: Tack! Callin fick jag med som förste; missade dock hans länk till Widhams inlägg som var på samma tema. Uppdaterar nu…

  11. Ahrvid Engholm skriver:

    Olof:
    Tidsfördröjningen jorden-månen handlar inte bara om problem för realtidsspelande. Det finns tekniska problem internetprotokoll måste hantera. I många lägen krävs bekräftelse på korrekt mottagning av data, och sker inte den bekräftelsen inom viss tid antas att datan inte sänts korrekt – och då sänds den om. Nuvarande protokoll är inte anpassade för fördröjningar på uppemot ett par sekunder, och kan börja sända om och sända om och sända om…
    Ännu värre blir det förstås att utsträcka Internet till Mars, med tidsfördröjningar på uppemot 20 minuter. Jag skulle rekommendera rejäla cachar, och att man i många lägen låter protokoll läsa ur cachar istället för att begära riktig info. Och man kan tänka sig en massa intressanta andra funktioner, t ex att försöka ”förutse” svar för att spara tid.

    –Ahrvid

  12. Olofb skriver:

    haha mm. Fast nog skulle internetprotokollet klara jorden-månen? finns det verkligen inbyggda timeouts som ligger så lågt som ett par sekunder?

  13. Jonas skriver:

    Heh, om det där med månen/mars blir verkligt så får de väl hitta på ett nytt namn för ”Martian packets”…

  14. farmorgun skriver:

    Läste din kommentar hos Carl Bildt och såg att någon av hans sympatisörer inte gillade att du behandlade honom som en jämlike. Andemeningen var ”vem är du din lille plutt, som understår dig att begära att Utrikesminister Carl Bildt ska ge svar.” 🙂

  15. Olof Bjarnason skriver:

    farmorgun; tack för stöd och ja – många vill verkligen inte ta emot en ny tid där människa kan kommunicera med människa – så som de är utan titlar. 🙂

  16. embryo skriver:

    Tror också att nätet blir en allt viktigare plattform, även om jag inte alls tror – vilket du nog vetfrån tidigare diskussioner – att upphovsrätten kommer att ha tubbats det minsta. Jag tror tvärtom att den är avgörande för att vi ska kunna digitalisera kulturarvet på ett seriöst – och hederligt – sätt. Här är det viktigt att alla aktörer får säga sitt och att förhandlingar och avtal är tydliga. Forskarsamhället – såväl inom teknik som inom humaniora – kan spela en avgörande roll.

    Här går KB och Författarförbundet i bräschen: http://www.dn.se/dnbok/kb-digitaliserar-kulturarvet-1.1015380

    Apropå digitalisering; här ett praktverk och ett riktigt gediget jobb; bläddra i handskriften och njut över hur snyggt både det genuina och det digitaliserade kan vara: http://www.kb.se/codex-gigas/Svensk-Codex-Gigas/

    *

    Sedan höjer jag ett pekfinger mot donationsdrömmarna. Visst är det kul med småpotter och sponatana gåvor, men det kan aldrig utgöra försörjningsgrund för yrkesarbetande kulturskapare. Det krävs avtal, licenser, procentandelar, biblioteksersättningar och någon form av stim- eller skatteavgift på nätet för att det ska fungera. För att kunna planera en produktion av en film, ett musikverk, en bok, måste du ha någon form av given prissättning.

  17. Olofb skriver:

    Tack för din kommentar embryo!

    Angående ”donationsdrömmar” så är det ett problem att det finns en sådan ”tiggarstämpel”/tabu över det. Om man vänder på sitt synsätt och ser det mera som ”crowd-producing” blir det mera attraktivt i mitt tycke. Att klicka en Flattr-länk eller överföra en peng med Paypal/Payson kan bli ett sätt att *delta*! T.ex. skulle man kunna tänka sig att välja att stå som ”sponsor” eller ”producent” om man så vill, efter att man gjort en transaktion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: