Läser på Politikerbloggen en artikel av NSM’s ordförande, Amanda Brihed, och vice ordförande, Jens Odswall, där de uppmanar Carl Bildt att öppna dörrarna till den Svenska ambassaden i Teheran. Den tredje medförfattaren är Hanif Irandoost, Green Democracy.
Anledningen är de senaste dagarnas våldsamma demonstrationer, där oppositionella, som av regimen kallas ”terrorister”, pryglas, fängslas och i vissa fall mördas. Ett kort utdrag ur artikeln:
”I dagsläget arresteras demonstranter på sjukhus i samband med att de behöver sjukvård, många dör på plats som resultat av det brutala våldet på Tehrans gator” .. ”I en situation där medlemmar av oppositionen kan komma att behöva fly för sitt liv, har vi svårt att föreställa oss att dessa individer har möjligheten att göra en vild chansning i sitt sökande efter en skyddande fristad. Därför är det mycket viktigt att Utrikesdepartementet tydligt klargör att de ämnar hålla sitt löfte till Amanda Brihed och de demokratiska krafterna i och utanför Iran och faktiskt öppnar upp dörrarna till ambassaden.”
Det är svårt att hemma i ”trygga Sverige” föreställa sig en sådan här situation; det blir lätt abstrakt och en del av nyhetsbruset. Men här har faktiskt en svensk ämbetsman, Carl Bildt, chans att visa civilkurage och medmänsklighet. Dessutom framgår det av artikeln att en sådan handling redan lovats under sommarens oroligheter i samma land.
Minns också att Iranska regimen i somras använde sig av ett övervakningssystem inköpt från Nokia-Siemens för att kartlägga människors internetvanor. För det blir ju så smidigt och billigt att hitta de oppositionella/terroristerna då. Känns det igen?
Taggar: politik, iran, informationspolitik, utrikespolitik
Det är även viktigt, att se det ur ett vidare perspektiv. Det angår oss alla, när identiska system sedan 1/12-09 nu även används här hemma mot oss alla. Det är en teknologi, som ter sig lockande först. Men i det längre perspektivet, ter det sig synnerligen olyckligt. När det öppnar för en situation, som den i Iran. De lovar mycket men håller tunt, de stoppade inte terrorn men terroriserar oskyldiga. Därmed vinner de terrorister, som det önskas stoppas. Bland 550 000 registrerade, missade de terroristen.
Det går inte att bevara demokratin genom att avskaffa den som någon vis man sade..
Man skall inte bara klaga bara på Nokia-Siemens.
Sedan några år tillbaka så har de flesta länder lagstiftning, även s.k demokratiska, som tvingar dem att installera övervakningsmöjligheter i de telekommunikationsystem de levererar.
Gör telekommunikationsföretagen inte de så kommer de heller inte ifråga om att bli leverantörer.
Ytterst har kraven om övervakningsmöjligheter kommit från våra folkvalda, världen över.
För den som vill lära mer om detta så kan man googla på ”Calea”, och också läsa artikeln ”The Athens Affair”: http://spectrum.ieee.org/telecom/security/the-athens-affair
Av detta skäl så är det angeläget att få fram en lättanvänd ”open source”-talkryptering för ex-vis GSM/3G-mobiler, som kan köras som en applikation på den egna mobilen.
Kan Irans regim acceptera att Sveriges ambassad används som fristad för regimkritiker? Känns som ett dåligt utfall om Sverige skulle tvingas stänga ambassaden och därmed förlora möjligheter att verka för demokratisering.
Mr D: Låter som en ganska undfallande hållning. Detta är ett ypperligt tillfälle att verka för demokratisering. Genom att minska repressalietrycket (skydda demonstranter), ökar också möjligheten att uttrycka sin åsikt, en inte oväsentlig del av demokratiarbetet.
Menar du att du tror att Sverige ambassad skulle få fortsätta hålla öppet?
Om Iran skulle stänga Svenska ambassaden, skulle det ge återverkningar på hela EU; Sverige är en del av EU. Detta vore en politisk katastrof för Iran som har stora näringspolitiska intressen av att ha en god relation med EU.
Om Irans regim känner sig hotad kanske man prioriterar kväsandet av oppositionella framför goda relationer med EU? Om nu resten av EU skulle ställa upp bakom Sverige vilket jag inte alls ser som självklart. Min grundtes är att förtryckarregimer inte kan bekämpas genom isolering. Agerar man såsom debattartikeln föreskriver så tas samtidigt en risk som kan ge mycket värre konsekvenser än de man önskar förhindra.