Julklappstankegångar

Efter att ha läst Anna Trobergs lyrik om IPREDs framfart i samhället, och Henrik Alexanderssons klarhet om nuet och framtiden, kom jag att tänka på följande.

Julklappar, önskelistor och informationspolitik. Kan jag påverka politiken genom att önska mig vissa saker? Kan jag påverka genom att ge bort andra saker?

Och så påminde Scaber Nestor och JensO mig om kampanjen från i våras, att inte köpa CD skivor etc. Så jag ritade ihop lite bilder hur jag tänker, när jag i dagarna önskar och köper julklappar:

På så sätt får jag, mina släktingar & vänner en starkare upplevelse. Och artister, skådespelare, manusförfattare, musikanter osv. får rättmätiga pengar för sitt jobb. Läs gärna mitt gamla inlägg ”Kaffebönor och fildelning”.

Alla tre bilderna har CC_BY_SA-licens. Det betyder att du kan kopiera, återanvända, remixa som du vill, men lämna länk till källan.

Så tänker jag. Hur tänker du?

Taggar: , , , , , , , , , ,

Annons

13 Responses to Julklappstankegångar

 1. scaber nestor skriver:

  Det här kör vi på, men det gäller att fler bloggare hoppar på tåget om det ska ha verkan.

  KOPIMI

 2. Olofb skriver:

  Scaber – jepp KOPIMI är det som gäller 🙂

 3. Jens O. skriver:

  Ingen dum idé, att åter belysa den kampanjen. Den finns även på second-opinion, om jag inte missminner mig. Det var SvD som riktade kritik mot oss, för den kampanjen.

 4. Jed skriver:

  Olof,
  Vad tycker du om inspelning av konserter, teater- och operaföreställningar och digital spridning av dessa inspelningar utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd?

 5. Olofb skriver:

  Jed;

  Publicering av inspelat material bör föregås av godkännande från de som fångas på film.

  Så svaret är: det är upp till de som filmas.

  Med det sagt har jag en motfråga – tror du att sådana tilltag ökar eller minskar chansen att den som ser på inspelningen även betalar och går på konsert/föreställning live? Hur påverkas den chansen av kvalitén på eventen?

 6. Andreas skriver:

  Inkopierat från min kommentar till fb-eventet:

  Det här slår lite fel. Jag håller med i sak, men jag siktar in mig på att inte lägga kommersiella plattor under granen. Jag kan inte se vad som skulle vara fel med att ge plattor med icke-kommersiell musik som julklappar. Det har jag gjort i mer än 10 år, och det är något jag ofta tipsar andra om. Sök fram 50 bra icke-kommersiella artister som VILL se sin musik spridas fritt, bränn ihop en bra blandning – utifrån vad mottagaren tycker om för musik. Slå in paketet och lägg plattan under granen.

  Det kostar nästan ingenting. Artisterna uppskattar det. Skivindustrin går miste om försäljning – och får dessutom en extra dos av hälsosam konkurrens från nya och okända artister. Mottagaren får ny musik och därmed möjligheten att upptäcka såväl den stora världen av icke-kommersiell musik på nätet – liksom enskilda artister.

  Jag bidrar gärna med såväl musik, som tips om band och artister som gärna skulle vilja bli julklappade – speciellt om det sätter en känga i baken på den bransch som ständigt motarbetar konkurrensen från den fria nätmusiken. 🙂

  http://purevolume.com/ är en bra början, till den som vill göra ett statement – utan att behöva gå miste om den glädje som musiken ger!

 7. maloki skriver:

  Toppen idé!! 😀 Ska se vart man kan spåna vidare 🙂 God jul! 😉

 8. Sin Trenton skriver:

  Andreas —

  Det var en liten tanke. 🙂 Nu blir det inget platt till julen, men nästa gång en polare fyllr år, ska jag göra en remixplatta, enligt följande recept:

  Jaga runt lite okända band och låtar i en stil som polaren gillar — ett exempel på ”det är tanken som räknas”, slår en Aladdinask! 🙂 — tanka ned låtar som banden delar med sig av.

  Klipp och klistra in information om bandet i OO Impress, Scribus el dyl. Se till att länkar till siterna där du hittade finns med, gör en låtlista, layouta lite med bilder, eller något, till en ‘sleeve’.

  Bränn en CD, printa ut ‘sleeven’ och hepp, en unik present.

  Jag har alltid gillat att surfa runt och leta band, som i gamla MP3.coms dagar. Det var så jag upptäckte band som Abney park. 🙂

 9. Olofb skriver:

  Vad skoj att läsa om alla kreativa förslag!

 10. iden skriver:

  Varför inte införa en ”utläppsrätt” när det gäller skivköp. Som i mitt fall, barnet vill ha Idolskivan. En ”piratkompensation”, man betalar in en summa till Piratkampen för varje köpt skiva som man egentligen inte vill köpa.

  Man ”piratkompenserar” om man nu absolut måste köpa en skiva?

 11. Olofb skriver:

  iden;

  Haha den är go’. ”Piratkompensera dina skivköp!”.

 12. iden skriver:

  Sprid vidare, det ska jag göra. Kanske små stickers att sätta upp!

 13. Andreas skriver:

  Sin Trenton: Det låter utmärkt! Mitt band Lagoona fanns med på MP3.com på den gamla och goda tiden. Det var där och då, när vi som okända hobbyartiser fick våra låtar spelade och nerladdade miljontals gånger inom loppet av några år, som jag insåg värdet av fri distribution. Och jag har än idag många gamla favoritlåtar från MP3.com på min iPod…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: