Upprop: Telia – ta FRA-lagen till domstol

Från och med den första december 2009 är Sverige en övervakad nation – det är då som FRA får tillgång till en stor del av vår Internet- och mobiltrafik.

Detta kommer att få ett antal konsekvenser. De mest påtagliga är att flera grundläggande rättigheter i praktiken kommer att sättas ur spel. En självklarhet som brevhemligheten kommer efter den första december 2009 inte att existera på Internet. Även andra grundlagsskyddade rättigheter som källskyddet är starkt hotat. Många organisationer har skarpt protesterat mot FRA-lagen, däribland Journalistförbundet och Advokatsamfundet. En majoritet av det svenska folket är emot FRAs avlyssning.

Flera juridiska experter uttrycker dessutom stor tveksamhet till om FRA-lagen är förenlig med Europakonventionen, dvs. den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna. Sverige har förbundit sig att följa den konventionen och rimligtvis bör lagen alltså prövas i Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna. Telia ansvarar idag för en majoritet av den trafik som FRA kommer att vilja avlyssna. Därför uppmanar vi Telia: ta FRA-lagen till domstol.

Telia har en chans att vinna goodwill genom att stå upp för demokratin

Detta är ett öppet och gemensamt blogginlägg – kopiera, förbättra och publicera på din blogg.

http://bloggar.se/om/telia http://bloggar.se/om/fra http://bloggar.se/om/politik http://bloggar.se/om/samh%E4lle

Annons

12 Responses to Upprop: Telia – ta FRA-lagen till domstol

  1. Mike skriver:

    Skriv mer mer mer än gärna under och sprid denna
    http://www.ekonomiskreform.se/

    Sanning Äger.

    FRA Suger Åsnek-k

    Wtc was a inside job

  2. Olofb skriver:

    Mike; jag ber dig att använda lite mindre aggressiv retorik. Att använda fula ord och ”spamma” kommentarfält hjälper inte våran sak.

    Och jag förstår din frustration! Det handlar bara om hur denna kanaliseras.

  3. Adam Eltér skriver:

    Håller med om det mesta i inlägget, dock inte det om att man uppmanar Telia att dra FRA till domstol. Telia är störst men bara för det behöver det inte vara de som gör det.

    Uppmanar istället alla att kontakta följande bolag och uppmana alla dem att dra FRA inför domstol, ordningen är efter storlek (vad jag vet) (givetvis prioriteras de största företaget men de som kan kontakta flera borde göra det):

    De stora
    Telia
    Comhem
    Tre
    Bredbandsbolaget
    Tele2/Comviq

    De små
    Banhof (relativt litet väl?)
    Boxer (när det gäller bredband och telefoni är de väl inte så stora?)
    AllTele

    Fyll gärna på med fler och rätta listan ifall jag har rangordnat fel!

  4. Adam Eltér skriver:

    Förresten, varför kan inte operatörerna samarbeta och dra FRA inför domstol?

  5. Olofb skriver:

    Adam;

    Bara en detalj först: det är inte myndigheten FRA som någon ska dra till domstol. Snarare handlar det om att bestrida ”FRA-lagen”.

    Sedan: anledningen till att fokus hamnat på TeliaSonera är att de har (1) 80% av all gränspasserande trafik, dvs. det gör verklig skillnad om de inte kopplar in några kablar till samverkanspunkt (2) de har störst ekonomiska och därmed juridiska resurser att ta FRA-lagen till domstol.

    Därmed inte sagt att det är lönlöst för någon av de mindre att göra detta; bara att det är en relativt sett större risk för dem (de har inte samma ekonomiska förutsättningar) och det ger inte lika stor reell effekt på kort sikt. Om Telia skulle låta bli att samarbeta skulle vi nämligen i praktiken förhala FRA-lagen till 80% med månader eller år.

  6. Adam Eltér skriver:

    Olofb: Det vet jag, får skylla på att jag var trött och inte tänkte på skillnaden mellan FRA och FRA-lagen. TeliaSonera har ju som du säger 80% av all trafik men varför inte gå samman med dem som har de övriga 20% samt alla teleoperatörer som bara hyr kabel så blir de starkare?

  7. OlofB skriver:

    Adam: visst kan man göra så också/istället. Fast det blir mera splittrat. Att ha ett gemensamt fokus är mera effektivt rent praktiskt. Ungefär som Hollywood hade ett fokus: The Pirate Bay, ist.f. alla de som egentligen utför ”brottet” mot upphovsrätten (alla miljoner fildelare). Lite tillkrystat exempel kanske, men samma princip.

    Men du har rätt i att det säkert är lättare att gå på _en_ enskild mindre ISP. Som när Ephone-fallet var aktuellt i somras.

  8. Adam Eltér skriver:

    @OlofB: Håller med om att ett gemensamt fokus, Telia, är vikigt och tycker självklart att man ska kontakta dem i första hand. Nu har jag ju gjort det som du läste på min blogg så nu är jag på jakt efter kontaktuppgifter till de andra stora operatörernas chefer. Du råkar inte veta var man kan få tag på det?

  9. OlofB skriver:

    Adam; jag skulle kollat med Oscar Swartz. Han är (har varit?) högt upp i Banhof så han har väl lite pejl på läget i branschen.

  10. Krister skriver:

    Sverige har ingen författningsdomstol som kan pröva FRA-lagen. Detta var också anledningen till att Centrum för Rättvisa omgående kunde dra lagen inför Europadomstolens prövning. En domstolsprövning torde sålunda äga rum någon gång i framtiden. Problemet är att ett mål hos Europadomstolen i regel ligger till sig i flera år innan en prövning sker. Kanske kan vi se fram mot ett avgörande om sisådär 5-7 år.

  11. Nattis 2.0 skriver:

    Coolt! Jag hänger på! 🙂

  12. Olofb skriver:

    Nattis: kul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: