Två kluster

Sedan förra veckans Oscar Swartz-inlägg om idén med att genom konsumentmakt påverka Telia att bromsa upp FRAs kabeldragande, har det hänt en del. Bland annat har en Facebook-grupp ”Vi som vill att Telia tar FRA-lagen till domstol” bildats. I och för sig går FB-grupper i tjog för dussinet, men det är kul att se att antalet medlemmar på bara några ynka dygn hamnat på 511 personer! Gå med du också, det har hänt förr att FB-grupper blir såpass stora att media tar upp dem. Det är SossarMotStorebrors egen Robert Bengtsson som tagit initiativ till gruppen, bra Robert!

CortexCoalition är en annan grupp i cyberrymden (oj vad det lät 90-tal det där ordet!). De har en idé om att skapa ett slags nätneutralitetstest, som användare kan genomföra på en hemsida genom ett enkelt klick. Jämför med Bredbandskollen/TPTEST, som mäter hastighet på bredbandet. Med CortexCoalitions idé skulle alltså vanliga användare kunna kontrollera att just deras bredband är nätneutralt. I begreppet nätneutralt läggs saker som att man kommer åt hela internet och att inte vissa siter filtreras bort.

CortexCoalition-gänget, som vad jag förstått är löst knutna till Juliagruppen, kallar projektet ”Switzerland”. Jättebra initiativ tycker jag! Lycka till med detta!

Taggar: , , , , , , ,

Annons

5 Responses to Två kluster

 1. Hans J skriver:

  Nätneutralitetstestet är ju en riktigt bra idé!

  Man kan ju helt enkelt överföra testfiler från ett gäng adresser och sammanställa!

 2. Hans J skriver:

  Jag har funderat på någonting närliggande. Om man undrar vilka portar som är spärrade in och ut ur ens system så hade det varit behändigt med ett litet program som placerades hos en annan person och hos en själv och som bara stegade igenom de olika portarna i båda riktningarna och sedan överförde resultatet via en fil. Man fick naturligtvis köra detta utanför brandvägg osv men man skulle då se klart vilka portar som spärrades som port 25, 137, 138, 139, 445 och så vidare.

  När man frågar sin operatör om de spärrar några portar så svarar de snabbt ”Oh nejdå vi spärrar ingenting”. På direkt fråga om de inte ändå spärrar port 25 så brukar det krypa fram lite krystat att jo självklart gör de det.

  Känner du till något sådant program som kan genomföra en portskanning på det sätt jag menar alltså med en ”slavmottagare”?

 3. Olofb skriver:

  Hej Hans!

  CortexCoalition talade om ett program som hette ”nmap”. Vet inte detaljerna, men det handlade om portblockering. Pröva att kontakta dem kanske? Det borde gå att lämna kommentar på deras blogg.

 4. Jens O skriver:

  Nmap återfinns på den länken och är en av de bästa portscanners som finns. Var försiktig när portscanning, INTE är att rekomendera när det kan uppfattas som en hostil aktion, om man pekar på andras nätverk.

 5. Hans J skriver:

  @Jens O:

  Den portscanning jag avsåg var ju egentligen helt annorlunda. Jag har portscanners. Nmap är inte vad jag söker. Det jag avsåg var en kombinerad portsändare/mottagare för kommunikationen mellan två datorer ungefär på det sätt som man kontrollerar TP-kablage med en ”slavmottagare” i ena änden för att kontrollera ledningsdragning. Mottagaren ska alltså öppna för varje port som sänds till från sändaren och dokumentera huruvida något mellanled blockerar denna signal.

  Det är alltså inte ”portscanning” i Nmaps mening jag är ute efter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: