Merrinian – bygg moderna textspel [under utveckling]

För några veckor sedan fick jag en ingivelse att börja koda textspel igen. Det är något jag återkommit till då och då under hela mitt programmerarliv. T.ex. var det allra första ”programmet” jag hackade ihop ett textspel som hette ”Bigew” – mest för att jag tyckte om bokstavskombinationen, inte så mycket mening bakom dem ;). ”Program” inom citattecken för jag kom aldrig längre än att skriva ut ”Det här är ett rymdskepp” och rita lite ASCII-art (framgooglat exempel – inte mitt!) på Commodore64:an.

Sedan har jag byggt ett antal hack&slash(klicka Press to Start!)-kloner (BBS-oldtime-goodie för dem som var med när det begav sig på 80-talet), och någon enklare MUD-historia (en spelare i taget fast mot samma värld, Slasher kallade jag spelet som började på miniräknaren TI-80, fortsatte till Windows 3.11 och sedan i sin mest utvecklade form i DOS med sitt svart-vita drama!). Blev också en Telnet-variant kallad Stasher (tack Tor!), baserat på samma koncept en-värld-flera-spelare-men-bara-en-i-taget, fast denna gång över internet alltså.

Sedan blev det ett simplistiskt textspelsspråk kallat kLyWe Text Game, KTG, som genererade två-tre små halvfärdiga textäventyr i grannskapet. Enspelarspel. Dock var språket för begränsat i sig. T.ex. fanns det inget sätt att stoppa spelet, om det blev Game over eller om spelaren klarade sista questen.

Denna gång tänkte jag ”back to basics” – textäventyr. En spelare, inget nätverk, inga megaregler, utan bara texten och problemlösningen. Lite mera Zork-stuket alltså. Genren kallas ”Interactive Fiction” (tack för denna allmänbildning bror!).

Så jag påbörjade projektet som fått namnet Merrinian förra veckan. Det är open source (MIT-license), och hittills finns det bara ett teknikdemo.

Det som jag tror är lite nytt med Merrinian är framförallt att man kan spela mp3/ogg-musik i bakgrunden medans spelaren befinner sig på en plats i spelet. Dessutom renderas allt med en handskriven font, för att få lite mera hemtrevlig känsla. Här är en screenshot.

Projektet befinner sig alltså än så länge på konceptstadiet. Därmed har du chansen att vara med och hjälpa till i dess utveckling! Om du är intresserad av att testa/vara med och utveckla detta (finns för Windows/Ubuntu/ren source code) än så länge, skicka mig ett mejl! (min mailadress står ute till höger under avatarbilden).

Läs mer om Merrinian på dess utvecklings-site: sites.google.com/site/merrinian.

Merrinian

Taggar: , , , , , ,

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: