Läs Anders Mildner

Retrospektiv.

Inom mjukvaruutvecklingsprocessen ”Agile” (ungefär ”lättrörlig”) tillämpar man något som kallas ”retrospektiv”. Detta innebär att man har ett möte där man diskuterar den senaste så kallade ”iterationen”, eller utvecklingsperioden. Alltså går igenom senaste två-tre veckorna tillsammans.

Anledningen är att man vill förbättra systemutvecklingen kontinuerligt. Vad var det som inte funkade bra? Vad funkade riktigt bra? Ska omprioriteringar ske?

Om man skulle tillämpa samma tankegång på FRA-debatten så skulle jag säga att perioden från 25e september 2008 fram tills att riksdagen röstade ja idag varit en lång och segdragen sådan iteration.

lianerAnders Mildner ger oss sin syn på det gångna året – en läsvärd text – och det påminner mig om en retrospektiv för det samhälle i utveckling som Sverige trots allt är. Han uppmärksammar oss bland annat på att det finns problem i det politiska systemet här i Sverige, något jag själv också återkommit upprepade gånger sedan förra hösten. Jag har till och med lagt till en permanent länk ovanför i menyn (”Patcha Sveriges Politiska Maskin”) där jag ger några handfasta råd på förbättringar, saker som kan genomföras på 5-10 års sikt om jag får lov att vara optimist för en sekund.

Uppdatering: Jag råkade länka till fel inlägg av Anders Mildner! Min tanke var att länka till inlägget ”Här föds en ny ideologisk grundfråga”. [Även ”En sorglig dag” som jag länkade till i förra stycket är bra dock :)]

Även Sanna Rayman bidrar med tillbakablick. Jag är riktigt glad att en ledarredaktion har ett par så pigga ögon och öron som Sanna Raymans.

Och säkert finns en hel radda med läsvärda texter att ta till sig ute i bloggosfären, som jag bara inte orkar läsa just nu. Många behöver ventilera den upprördhet och det tvivel som hela debatten vållat.

Denna kväll ska jag sörja att Volvon krånglar värre än jag föreställt mig. Är det inte dags för en ny motor och byte av framlyktorna? Eller kanske det är bromsklossarna det är fel på?

volvo

Taggar: , , , , Privatlivets död*

*Läs om taggen Privatlivets dödMarkus ”Lake”s blogg. Bra initiativ!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: