Ubuntu imponerar igen..

Jag har krånglat med hushållets Canon MP170 multiskrivare i eftermiddag. Först verkade allt gå lätt i Vista, kopplade bara in USB-sladden och vips verkade allt klart. Jag tryckte ”Scan” på skrivaren och fick in en vykortsdel av A4-bladet jag ville få in, men så fipplade jag lite i menyerna på skrivaren och fick in A4 som pappersstorlek.

Men sen började allt strula till sig när det verkligen gällde. De två bladen som skulle in blev uppdelade i massa mindre bilder, trots omstart av skrivaren och kontroll av menyinställningar. Efter att jag försökt tre-fyra gånger gav jag upp.

Så tänkte jag – ska jag ge Ubuntu-datorn en chans..? Sagt och gjort, i med USB-sladden och Vips! En dialog som letar upp drivrutin automagiskt på internet, ner med den, får en fråga om jag vill skriva ut testsida ”Ja!” och den blev hur snygg som helst. Svartvit förvisso, men det är så vi använder skrivaren 99% av tiden ändå (färgutskrifter blir inte snyggt med denna budgetskrivare).

Nästa steg var scanningsprocessen, som jag hade mycket lite hopp om att den skulle fungera. Letade runt lite i startmenyn och hittade detta program:

XSane-Position

Till min förvåning hittades skrivaren/scannern automatiskt! Sedan kom följande till att börja med skrämmande fönster upp:

XSane

Jag chansade att bara klicka ”Läs in” direkt, och allting klaffade!

Efter ett par sekunder fick jag upp resultatet i ett nytt fönster. Där kunde jag klicka spara-knappen och välja Filändelse ”PDF” direkt. Supersmidigt!

Ubuntu-RulesDetta är kärlek 🙂 Jag trodde aldrig jag en dag skulle se Linux-operativet bli så här användarvänligt!

Taggar: , ,

Annons

9 Responses to Ubuntu imponerar igen..

 1. Ekke skriver:

  Jag måste säga att även jag är imponerad utav Ubuntu men då min stationära dator lade av har jag inte kunnat testa systemet fullt ut, men jag har fortfarande kvar en gammal skiv-version någonstans.

  Tror du att den jag lånar datorn av just nu skulle uppskatta om jag installerade Ubuntu?

 2. Olofb skriver:

  Ekke – det du kan göra är ju en dual-boot lösning. Att köra via Live-CDn funkar för att testa om ljud/grafik/annan hårdvara är kompatibelt med datorn – men det är ingen höjdare någon längre tid (för mycket oljud från CD-spelaren om inte annat).

  Annars kan du väl fråga om du får byta operativ på datorn medans du lånar..? Han har väl inte privata filer på datorn ändå? Och han har säkert kvar recovery-skivor för Vista som säkert kom med datorn.

 3. xor skriver:

  Det är ju helt jättebra 🙂

 4. Ekke skriver:

  Ska höra med flickvännen vad hon tycker, tror dock inte att hon kommer tillåta mig då hon är väldigt mån om sina saker 🙂

  Ha en fortsatt fin kväll och tack för att du fick mig att börja fundera över Ubuntu igen, händer rätt ofta då jag går till matbutiken och ser Ubuntu-cola också men tack ändå.

 5. Olofb skriver:

  xor: ja jag gillar verkligen hela ubuntu-grejen. det är mycket mindre rtfm-attityd än det brukar vara över denna linux-dist.

  ekke: ubuntu-cola? finns det eller menar du jolt-cola 😉
  angående att övertyga flickvän om ubuntus förträfflighet – glöm inte att vanans makt är stor! det du kan göra är att smyginstallera det och låta henne använda det ett tag för surfning etc. hon kommer snart att märka att det är mycket mindre popups/virusskräp etc. och vara helnöjd!

 6. Maths skriver:

  Du kan ju dela ut skrivaren så att även Vista-datorn kan nå den, så behöver du inte fippla fram och tillbaka. Tyvärr tror jag inte att det går att skanna över nätverket.

 7. Olofb skriver:

  Maths: Oj! Kan du ge mig en kortversion av hur det går till..? Måste man pula med kommandoraden/configgfiler eller finns det grafiska gränssnitt för det i Ubuntu?

 8. Ekke skriver:

  Olofb: Självklart finns Ubuntu Cola 🙂 det är Fair Trade som har börjat med den colasorten för ett tag sedan:

 9. Mathias Friman skriver:

  Alltid roligt att läsa såna här solskenshistorier. 😉

  Missa inte release-festerna för Karmic Koala den 29 oktober om du har någon stad nära dig som du kan närvara i.

  Fridens liljor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: