En lite längre kommentar

Jag lämnade en lite längre kommentarStaffan Danielssons (c) blogg. Detta i svar till en anonym kommentar.

Som vanligt ger jag mig in på analogier för att förklara saker och ting; det skadar i viss mån det tekniska men samtidigt tycker jag att det är värt det för frågorna är såpass viktiga att popularisera. Här först en bild på en tänkt ”brevscanningsmaskin”:

BrevscannerHär kommer anonyma kommentaren och mitt svar:

Anonym Anonym sa…

OlofB;

Det är rimligt att endast 0.01% av all kommunikation i icke-etermedia är militär, men troligen är siffran än lägre. Hursomhelst är den siffran oväsentlig.

Det som är av intresse är snarare hur mycket av den militära kommunikationen som INTE sänds via radio idag. Där börjar förhållandet bli det motsatta, dvs ytterst få procent går via radio.

Kan du nu se varför signalspaning inte ska enbart ske mot radiovågor?

söndag, oktober 04, 2009

OlofB sa…

Anonym (varför är du anonym? du har väl rent mjöl i påsen..? haha): Visst sker säkerligen mer och mer militär kommunikation digitalt.Problemet är att där sker väldigt väldigt mycket privatkommunikation också! Det är det som liksom är grundproblemet i hela debatten om FRA-lagen.

Låt säga att 1.000.000 meddelanden, säg epost för att göra saker och ting konkreta, skickas var dag över ”Sveriges internetgräns” (vi kan låtsas att det finns någon sådan gräns..). Låt säga att FRA har superbra 99.9% träffsäkerhet i sina ”sökbegrepp”, och att 1000 epost är mellan personer som planerar terrorbrott eller andra brott.

Med dessa siffror kommer FRA hitta 999 av dessa farliga epost. Men de kommer också att hitta 1000 felaktiga epost!

Sedan kommer det intressanta med att avfärda eller inte avfärda ett sådant epost. Om du hade hand om rikets säkerhet, skulle du slängt epost hur som helst? Nej du hade sparat och spekulerat och kontrollerat personer runt om denna person som skickat / tagit emot eposten. Du vet ju inte vilka som är rätta och vilka som är felaktiga!

Att FRA sedan enligt lagen ska förstöra all sådan ”överskottsinformation”, medför att inget skadestånd eller upprättelse kommer någon ”kränkt” till del. Och personen ifråga är inte ens misstänkt för något brott!

Jämför med en brottsutredning hos polisen, där hemlig telefonavlyssning sker. Där är personerna misstänkta för brott ifrån början.

Här är egentligen en viktig poäng för motståndet: FRA-lagen medför att alla i Sverige måste betraktas som misstänkta brottslingar!

Jag avslutar med en grundläggande princip för civila samhällen:

”Kommunikation i alla dess former mellan människor skall vara fredad från statlig insyn, förutom vid brottsutredning.”

Bloggväggen om FRA2.1:

JL, Badlands Hyena, CalandrellaMEGunSBF&THAXEHTIDGCSMMKPASvDKB, DN, Sossar mot Storebror, Gun2, Blå Borgen, Klamberg, Adam, Apelsineld, Josh, Lake, Linander, Tomas sida, Olofb, Scaber Nestor, Stoppa FRA-lagen.nu, Newsmill, Farmorgun i Norrtälje, Mitt i steget, Rick Falkvinge (PP), Mark Klamberg, Mark Klamberg, HAX, HAX, Scaber Nestor, Scaber Nestor, Christian Valtersson, Liberal och långsint…, Niklas Frykman, Sebastian Hallén, Mathias Sundin, opassande, Tankar från rooten, annarkia, SvD, DN, DN, Per pladdrar på, Anders Widén, Sagor från Livbåten, Svensson, projO’s/gothbarbie’s, Seved Monke, Scaber Nestor, XOR, Calandrella2, Scaber Nestor2, Mitt i steget, Farmorgun2, opassande2, Sagor från livbåten, opassande3, Stefan Tornberg (c), Blågrön röra

Taggar: , , ,

4 Responses to En lite längre kommentar

 1. En stat i staten är aldrig hälsosamt för ett demokratiskt samhälle, oavsett de goda intentioner man tycker sig ha.

  Informationinsamlingen ger en en kunskap, som ger en makt, som till slut berusar och korrumperar ens omdöme, så att man till slut inte blir bättre än de man sagt sig bekämpa.

  Läs mer om hur den amerikanska underättelsetjänsten CIA har misslett amerikanska politiker under många år.

  House Intel Chair: CIA has misled us for years;
  http://www.bigeddieradio.com/news/detail.asp?newsID=1923

  P.S Lyssna gärna på amerikansk independent radio med bl.a Ed Schultz Show. Sändes svensk tid mån-fre 2100-2400 på AM1090 i Seattle, http://www.am1090seattle.com

  Man lär sig något nytt varje dag! 🙂

 2. Olofb skriver:

  Dennis; tack för dessa länkar!

 3. Jens O skriver:

  Bra förklarat Olof, den är klart förståbar för flertalet.

 4. Olofb skriver:

  Jens; tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: