Riksdagssvar.se: Gruppsvar från sossarna

Jag genomförde idag den tämligen digra uppgiften att lägga upp det gruppsvar farmorgun fått ifrån Sossarna till Riksdagssvar.se. Det var jobbigt för musarm och rygg eftersom det kändes som det aldrig skulle ta slut med peka-klicka-klistra-scrolla! Hur många är s-ledamöterna egentligen?

Det har varit en viss fördröjning – ja faktiskt ända sedan i mars då svaret inkom – på grund av att bloggarna bakom Riksdagssvar.se från början gjorde klart att det var individuella svar som gällde. Inte gruppsvar!

Men eftersom svaren inkommit allmera sällan, argumenterar jag, emma opassande och farmorgun så här: det är bättre att väljare får se att så många riksdagsledamöter ”gömmer sig bakom sitt parti” istället för att ta sitt ansvar och lägga fem minuter på att besvara de grundläggande frågor Riksdagssvar.se ställt dem. (Från övriga bakom Riksdagsvar.se har vi inte fått svar – och eftersom nu FRA-frågan är aktuell igen så vill vi inte vänta längre!)

Så vad har (s) svarat då? Ja de har då inte svarat på de fem ja/nej-frågorna. Istället har de skrivit följande:

Hej! Tack för det mail som du skickat till flera socialdemokratiska riksdagsledamöter.

Vi anser att den signalspaningslag som beslutades av den borgliga majoriteten i riksdagen den 18 juni 2008 är ett hot mot integriteten. Därför kommer vi att riva upp FRA-lagen om vi vinner valet 2010.

Vi vill ha en bred parlamentarisk utredning med uppgift att bedöma behovet av en ny lag utifrån hänsyn till integriteten, effektiviteten och proportionaliteten, med öppenhet, insyn och tid för debatt, då kan vi skapa en lag som skyddar och inte hotar.

Med vänliga hälsningar

Socialdemokraterna (S)var Direkt

riksdagssvar

Bloggvägg om FRA-lagen (tack Calandrella!):

JL, Badlands Hyena, CalandrellaMEGunSBF&THAXEHTIDGCSMMKPASvDKB, DN, Sossar mot Storebror, Gun2, Blå Borgen, Klamberg, Adam, Apelsineld, Josh, Lake, Linander, Tomas sida, Olofb, Scaber Nestor, Stoppa FRA-lagen.nu, Newsmill, Farmorgun i Norrtälje, Mitt i steget, Rick Falkvinge (PP), Mark Klamberg, Mark Klamberg, HAX, HAX, Scaber Nestor, Scaber Nestor, Christian Valtersson, Liberal och långsint…, Niklas Frykman, Sebastian Hallén, Mathias Sundin, opassande, Tankar från rooten, annarkia, SvD, DN, DN, Per pladdrar på, Anders Widén, Sagor från Livbåten, Svensson, projO’s/gothbarbie’s, Seved Monke, Scaber Nestor, XOR, Calandrella2, Scaber Nestor2, Mitt i steget, Farmorgun2

Taggar: , , , , , , , ,

Annons

12 Responses to Riksdagssvar.se: Gruppsvar från sossarna

 1. Annika Beijbom skriver:

  Hej Olof, det blev gigantiskt mkt kopimi här http://tidningennu.blogspot.com/ som jag gjorde klart alldeles nyss. Har börjat där, följer upp mer på mig själv men vi behöver bli fler insatta och då är det bra att jag för in diskussionen på en mer snäv fp-sida också. Om det är något du tycker jag behöver ändra eller lägga till, säg till så gör jag det så snart jag kan. Tusen tack f all info.
  Många hälsningar
  Annika Beijbom

 2. Annika Beijbom skriver:

  God fortsättning på helgen också!
  🙂

 3. Robertb skriver:

  Du har så rätt – det är högst skrämmande. Hur kan vi utbilda dem? Hur kan vi få dem att lyssna? Politik blir riktigt farligt när politikerna slutar lyssna på dem de representerar.

 4. Robert Andersson skriver:

  Ett litet påpekande: Björn von Sydow har ni listat som moderat. Han är socialdemokrat.

  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=1111&iid=0787533297400

 5. minata skriver:

  Friheten är röd.

  Det socialdemokratiska partiet lyssnar på sina medlemmar via rådslag. Över 1000 motioner skall behandlas på partikongressen okt-nov 2009. Riksdagsgruppen, som är folkvalda, är en fungerande beslutande enhet. Riksdagsmännen är mellan sessionerna på partiföreningarnas sammankomster.
  Partiet är ett. Därför ett gemensamt svar. Socialdemokraterna har styrt vårt land sen 1932, undantag sommaren -36, 76-82, 91-94, 06-.

  Friheten är röd.

 6. OlofB skriver:

  Robert Anderson: Tack jag kontaktar sysadmin direkt!! Observant av dig.

 7. OlofB skriver:

  Annika: alla jobbar just nu inom varje parti för att vända respektive skuta. Jag skulle önska att sossar mot storebror, centeruppropet m.fl. på något sätt kunde samarbeta över partigränser eftersom det här är så viktiga frågor. Jag tycker live.piratpartiet.se är ett bra initiativ, att informationspolitiska frågor kommer samman. Någonstans är det ju PP som dragit – och drar – det stora lasset. Vi behöver gemensamma krafter för att stoppa storebror!

 8. OlofB skriver:

  Minata; ja du och jag brukar hamna i luven på varandra 😉 Jag ogillar gruppsvar då det främjar vad jag skulle vilja kalla pyramidstrukturer – uppifrån-ner-bestämmande. Demokrati är bazaaren, där alla kommer till tals.

 9. OlofB skriver:

  Robertb: sossar mot storebror gör ett hästjobb! just nu är det grupper från flera olika partier som står emot storebrors påtryckningar. Jag hade önskat att de alla blir pirater (PP tillåter dubbelt medlemskap) för att som vi sett är det bara kallt stål som gäller för att masa på partipamparnas rumpor!

 10. minata skriver:

  Piratpartiet är välkomna att, som Ny Demokrati gjorde(en röst på en borgerlig statsminister), i förväg förklara att våra riksdagsröster går till en socialdemokratisk statsminister.

  Den 14:e oktober röstar allianspartierna FÖR en FRA-lag och de röd-gröna MOT en FRA-lag.

  Friheten är röd.

 11. OlofB skriver:

  minata; jag håller med om att den 14e har alliansen något att bevisa väldigt konkret.

  s+m är dock en fara bara på grund av sin storlek. Det framkallar demokratiproblem bara att vara så stora.

 12. soli01 skriver:

  Detta med FRA-lagen är politik när det inte längre är rumsrent. Det är klart socialdemokraterna måste säga nej när de inte själva kunde genomföra denna tidigare. De är ju ”pappa” till FRA-lagen och därför ser det nu väldigt konstigt ut att hoppa av denna viktiga lag. Är ingen förespråkare av nämnda lag, men vi måste dock ha den sorgligt nog.
  Politik är tydligen att vela!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: