Vaddå trafikdata?

Opassande skrev inlägget ”Kom upp ur källaren och kämpa”, så på hennes uppmaning drar jag ännu ett strå till stacken.. Gör det du med och kopiera idéer/bilder från denna blogg! Allt är CreativeCommons (licens cc-by-sa), du behöver inte ens länka tillbaka till mig!

Jag har ritat några bilder för att förklara vad trafikdata är.

Tänk dig att du ska skicka ett brev till Island från Sverige. Du klistrar fast ett frimärke och posten stämplar brevet med datum. Du skriver AVS: (avsändare) på kuvertet för att mottagaren på Island ska veta vem brevet kommer ifrån, och självklart också mottagarens adress för att brevet ska komma fram.

Se-Is

Skicka brev till Island

Vi ska titta närmare på själva kuvertet. På kuvertets utsida finner vi information av olika slag; avsändare (AVS), mottagaradress (ADR) och poststämpel (TID). Som på denna bild:

Trafikdata

Kuvertets utsida = trafikdata

All denna information kallas med ett gemensamt namn trafikdata. Själva brevet som du skrivit kallas innehåll.

Tänk dig nu att postkontoret har en maskin som kan läsa av trafikdata från kuvertet:

Register

Om nu detta handlat om epost/chatt/annan  digital kommunikation hade detta register skickats vidare till FRA, utan att passera vare sig domstol eller annan ”spärr”:

RegisterTillFRA

Trafikdata skickas oavkortat till FRA

Du kanske frågar dig:Så vaddå? Vad gör det om FRA får denna trafikdata då?”. Jo svaret är sociogram. Med hjälp av all kommunikation över Sveriges gräns* kan FRA mycket lätt bygga upp sådana här:

Exempel på sociogram

Du kan läsa mer om den databas som har till uppgift att lagra trafikdata på wikipediaartikeln ”Trafikdatabasen Titan”. Tack Mark Klamberg för ditt jobb med att skriva denna artikel!

Men OK – FRA kan skapa sociogram över stora delar av svenska folket – de är ju bara till för att skydda oss, eller hur? Det gör väl inget?

Problemet är FRA får skicka informationen till andra länder, en företeelse som inte över huvud taget är reglerad i lag. Till exempel kan FRA, utan någon insyn, skicka trafikdata (och innehållsdata!) till USAs underrättelsetjänst NSA (National Security Agency).

FRATillNSA

FRA kan obehindrat skicka sociogram till NSA i USA

FRA kan också samarbeta med andra underrättelsetjänster över världen – och vem vet vart den sålda informationen om svenskar hamnar i slutändan..? Ett exempel vore att Kurdiska invandrare i Sverige kommunicerar med sina släktingar i t.ex. Iran eller Turkiet. Denna trafikdata är lukrativ för USA – eftersom Turkiet/Iran förtrycker Kurder vill de gärna komma åt vem som är släkt/kompis med vem (och annan information t.ex. om ”regimkritisk propaganda” skickas i chattar), och då kan USA använda informationen för att få reda på saker de är intresserade av ifrån Turkiet. Traditionell byteshandel! Och vad händer när svensk-kurden åker på semester till sina släktingar i mellanöstern? Enligt Min Humla skriver om vad FRA kan användas till, låter oss höja blicken lite så att säga. Det var där jag fick kurdexemplet ifrån.

Rick skriver att det är ett år till valet. Du vet väl vilket parti som absolut utan någon tvekan eller några krusiduller kommer att riva upp FRA-lagen..? Inget velande, som HAX anmärker om (s) senaste utspel att de trots allt inte är så säkra på att de ska riva upp IPRED när det kommer till kritan. Farmorgun undrar om riksdagsledamöterna verkligen kan sova gott med det lapptäcke som FRA-lagarna har blivit. Är det inte dags att stanna upp och tänka till lite?

* många IT-experter ifrågasätter huruvida det alls är möjligt att avskilja svensk internettrafik från internationell internettrafik. Det som är säkert är att de som använder webbaserade epost- eller chattprogram (gmail, hotmail etc.) absolut inte kan särskiljas, eller om man kommunicerar hem när man är på semestern.

Taggar: , , , , , ,

Annons

61 Responses to Vaddå trafikdata?

 1. scaber nestor skriver:

  Behöver jag skriva ett eget eler räcker det med att jag ”markera allt” – ”Ctrl+C”?

 2. Olofb skriver:

  Kopimi = Ctrl+C, Ctrl+V är _helt_ok_!

 3. Grå skriver:

  Snyggt. Notera dock att Stockholmsprogrammets främsta mål verkar vara att faktiskt tvinga FRA och andra att skicka denna trafikdata till andra EU-länder. Det är lite svårt att få fram exakt vad det handlar om, bl.a. eftersom Ask förnekar allt kännedom om framtidsgruppens utkast som ligger till grund för programmet, trots att hon själv satt i gruppen.
  Lägg sedan till datalagringsdirektivet som garanterar att denna trafikdata sparas länge, och även tvingar operatörerna att spara denna data så att inget missas.

 4. Olofb skriver:

  Grå; tack! Jepp Sthlm-programmet eller framförallt framtidsgruppens förarbete är fullt med frågetecken. Jag var med och skrev två debattartiklar om detta i somras.

 5. Ahrvid skriver:

  Ett par saker glömmer du, Olof!
  1) Med trafikdata från mobiltelefonen kan staten också hålla reda på hur du rör dig, via informationen om närmaste mobilmast. (Och det kan man också via info från biltullarna, från ditt lokaltrafikkort, från dina SJ-biljetter, osv.)
  2) Då allt mer betalningar sker elektroniskt, går det också att i detalj hålla koll på dina personliga vanor, via allt som du du köper.
  Dina intressen, var du är och hur du rör dig, dina vanor och allt du köper. Inte ens Orwell hittade på en så heltäckande övervakning. Det fattas bara en tankeläsningsmaskin, så har staten totalkoll.
  Men tankeläsningsmaskinen kommer nog…

  –Ahrvid

 6. maryxjensen skriver:

  Jag lyckas inte kopiera det här. Hur gör man? Jag vill lägga upp hela inlägget på min blogg. (och länka också förstås). Bra utbildning. Folk vet inte det här…

 7. Olofb skriver:

  Ahrvid; Jag gör inte anspråk på att säga att det är ett heltäckande inlägg. Jag försökte bara förklara begreppet ”trafikdata” på ett begripligt sätt.

  Mary: Tyvärr vet jag inget helautomatiskt sätt. Eventuellt kan copy-paste till Word/Wordpad/Openoffice och sedan in i bloggen fungera någorlunda, annars finns nog bara den hårda vägen: Kopiera först texten, länka/kopiera sedan bild-för-bild.

  Tack för visat intresse!

 8. Joshua_Tree skriver:

  Mycket pedagogiskt och bra! Tack Olof.

  Mary: Testa att högerklicka på inlägget och välj ”view page source”. Inlägget börjar på rad 85. 😉

 9. Olofb skriver:

  Joshua: tackar tackar!

  Asbra tips också om hur man kopierar hela inlägget. Såklart gör man det via View Page Source / Visa källkod! Borde bara vara att copy-paste:a in på ens egen blogg (på HTML-fliken, annars blir det kajko!).

 10. aion skriver:

  Senaste nytt, MIT studenter skapade ett program som beräknade statistiskt baserat på vilka vänner du har om du är gay eller inte.
  http://www.boston.com/bostonglobe/ideas/articles/2009/09/20/project_gaydar_an_mit_experiment_raises_new_questions_about_online_privacy/?page=full

  (ville bara dela med mig för att visa att även information som du inte delat med dig av överhuvudtaget kan tas fram med hjälp av sociogram)

 11. Olofb skriver:

  aion: ja som om det inte räckte .. :/

 12. Mary X:

  så här kan du göra för att kopiera:

  http://pastebin.ca/1572964

  /Rikard

 13. Olofb skriver:

  majestatispluralis: Tack ännu lättare! Tänk vad några flinka nätaktivister kan sätta ihopa på ett par timmar!

  MaryXJ: Det räcker att du klickar på majestatispluralis länk så kan du se hela källkoden för mitt inlägg ovan. Lätt som en plätt!

 14. Väderkvarnen skriver:

  Jag tror att du misstar dig en smula:
  1 FRA-lagen kommer att ge FRA rätt att lyssna på allting, inklusive kuvertets innehåll.
  2 Datalagringslagen, kommer att tvinga operatörerna att spara trafikdata i typ 6 månader. Detta har inget med FRA att göra. Det lagrade data kan begäras ut av t.ex. polismyndigheter.

  Eller har jag fel?

 15. Olofb skriver:

  Väderkvarnen; jag vet inte vem du adresserar.

  Här är mitt svar:
  1. Jepp, fast innehållsdata kan de filtrera på först efter att de ansökt om tillstånd via en så kallad domstol. Hur trovärdig denna domstol är (med endast en part i ”målet” och endast en domare med tystnadsplikt) lämnar jag till en annan bloggpost. Trafikdata går däremot direkt till FRA, utan att passera något hinder alls.

  2. Jag nämner inte datalagringsdirektivet någonstans i mitt inlägg, men ja, datalagringen har med teleoperatörerna att göra. Datalagringsdirektivet beordrar operatörer att lagra trafikdata från mobilsamtal/telefonsamtal i minst 6 månader. FRA-lagen som har med digitalkommunikation handlar istället om internetleverantörer, så kallade ISP:er. Blandar du kanske ihop datalagringsdirektivets trafikdatalagring (ja, det handlar såklart om trafikdata där också) med databasen Titan, inne hos FRA?

 16. Väderkvarnen skriver:

  Olof, jag adresserade dig, och jag insåg redan före ditt svar att jag uttryck mig slarvigt. Du skriver ovan att IP-trafikdata skickas till FRA. Jag ville understryka att IP-trafikdata +allt innehåll tappas av till FRA.

  Och att jag i samma veva drog in tele-trafikdata var väl strikt betraktat off-topic.

 17. Mikael Nilsson skriver:

  Väderkvarnen, nja, om FRA2.0 går igenom hamnar visserligen all (gränsöverskridande) IP-trafikdata och innehåll *hos staten*, men en liten manick ska ju se till att ”bara” en del av detta hamnar hos FRA, beroende på spaningstillstånd inom försvarsunderrättelseverksamheten.

  Sen kan FRA dessutom få i princip godtyckligt breda tillstånd för att samla in trafikdata inom utvecklingsverksamheten, oberoende av vilka aktiva spaningsuppdrag man har.

 18. Mark Klamberg skriver:

  Bra grafik Olof!

  Handlar det bara om IP-trafikdata (IPDR) eller även tele-trafikdata (CDR)? Jag har uppfattat att FRA kommer få sväl teknisk som juridisk åtkomst till bägge. SVT Rapports inslag den 16 juni 2008 pekar även på samma slutsats.

 19. Väderkvarnen skriver:

  Mikael, och Olof, tack. Jag får tydligen läsa på.

 20. Olofb skriver:

  Mikael – tack för klargörande till Väderkvarnen.

  Mark – Tack! Trodde endast ISP:er skulle tvingas kopiera all gränsöverskridande trafik till samverkanspunkter. Hur det är med teleoperatörer låter jag dig murvla fram 😉

  Skulle inte förvåna mig direkt om det är både IPDR och CDR .. (tack för dessa termer!)

 21. Mark Klamberg skriver:

  För mig har det hela tiden varit uppenbart att FRAs signalspaning avser både telefoni och telekommunikation. Nu har jag blivit ombedd att murvla fram detta. Here we go!

  6 kap. 19(a) talar om att överföringsskyldigheten omfattar ”operatörer som äger tråd i vilka signaler förs över Sveriges gräns”. Det är alltså inte begänsat till ISP.

  På sid. 74 i regeringerns proposition 2006/07:63 framgår att operatörer är ett brett begrepp ”Med operatör avses detsamma som enligt 1 kap. 7 § lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation [LEK], dvs. den som innehar eller på annat sätt råder över ett allmänt kommunikationsnät eller tillhörande installation”

  På sidan 23 talas det om såväl telefoni som dataöverföring. Se även sidan 81 elektronisk kommunikation definieras.

  Av sid. 120-122 i LEKs proposition 2002/03:110 framgår att ”allmänna kommunikationsnät” bl.a. rör telefoni.

 22. Olofb skriver:

  Mark; du är en klippa! 😉

 23. lasse g skriver:

  Ett litet påpekande om scenariot för användning av dessa trafikdata. Dina exempel pekar bara på användning där ett aktivt ställningstagande utifrån specifika egenskaper i sociogramet (tex kontakt med en redan misstänkt regim kritiker), resulterar i repression.

  Mycket mer skrämmande tycker jag är att helt banala egenskaper i ett sociogram med statistisk korrelation kan helautomatiskt filtrera ut grupper med säg 20% högre sannolikhet att vara terrorist än snittet i världen. Med denna grund kan man automatisk avslå tex inresevisum från alla i denna grupp. Som enskild individ skulle du aldrig få veta varför du fått avslag, eller vilka banala vanor du råkar dela med en grupp misstänkta personer.

 24. Mark Klamberg skriver:

  Lasse,
  Ingvar Åkesson har till synes vidgått i en Radiointervju att FRA arbetar på det sätt som du beskriver i det första stycket för att identifiera terrorister (inte regimkritiker) men med emfas bestritt att FRA arbetar på det sätt som du beskriver i det andra stycket. Det verkar också sannolikt om FRA har ambitionen att identifiera ”verkliga” och inte ”sannolika” terrorister.

  Vore bra om detta hade tydliggjorts i lagstiftningen och inte genom en radiointervju.

  http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&id=1574986

 25. Martin skriver:

  Jag gissar att många typer av vad jag idag kallar ”skit” brott kommer kunna upptäckas trivialt i framtiden.
  Du kan tex räkna med att åka fast om du kör 10km/h för fort med bilen, eller om du cyklar mot röd gubbe etc.
  Ovanstående räknar jag inte som ”victimless crimes” då det finns risk för skada på andra personer,

  (Men vi bör rimligtvis inte ha massor av lagar som skapar ”victimless crimes”, acceptabelt med ev enstaka undantag om folklig förankring finns dock, imho).

 26. Lars B skriver:

  Har länkat till denna genomgång i kommentarer hos Staffan Danielsson, Annie Johansson och Camilla Lindberg.

 27. Vansterwiki skriver:

  Att köra 120 på motorvägen vid Ö-vik mitt i natten en måndagsnatt. Vem är offret? Vem kan man skada? Cykla mot rött på morgonen kl. 4 när man ska till jobbet. Inte en bil i sikte någonstans. Vem kan man skada?

 28. Olofb skriver:

  LarsB; gott! intressant att höra vad de svarar!

 29. Martin skriver:

  Bevakning kommer tillta, privasfären kommer minska.
  Redan idag kan du mäta folks positioner mha mobilen och därmed rimligtvis hastighet.

  Facebook är ett enkelt exempel där många av bekvämlighet valt att lagra sina egna sociogram i.

  Att tro att vi kan helt och hållet hejda dessa typer av register är orealistiskt, även om vi kan hejda många.

  @Vansterwiki

  Visst jag håller fullständigt med dig, i dess fall riskeras ingen.
  Jag vill stoppa dessa olika register så som tex FRA.
  Men jag lever inte i tron att det är helt och hållet möjligt.
  Vi måste se till att dessa ”strunt” brott också får straff därefter tex copyright och patent måste ses över.

  Jag tror mao att i framtiden så får vi räkna med att bli bevakade i viss form.
  Vi måste dock ta bort alla löjlig imaginära brott.
  Jag tycker också att vi måste se över hela rättsväsendet map på små ”skit” brott.

  Kanske skulle man tex kunna snegla på ideerna bakom rättssystemet i tex England.
  Inom straffskalan kanske vi borde anpassa straffet efter ”folkviljan”.

  Tex ”förare körde 10 km/h för fort på motorväg mitt i natten.
  -> Ok, ingen komm till skada och då ligger straffskalan på 0 upp till xx böter förmodligen är folkviljan exakt 0 kr gissar jag.

  Privacy is dead, so get over it.

 30. Stefan skriver:

  Grymt pedagogiskt! Och jag borde veta så pedagog jag är 😉

  copy och pasteat in my crib

 31. Olofb skriver:

  Stefan; Tackar!!

 32. Martin skriver:

  Men jag håller med Stefan, ett klart, snyggt och enkelt exempel Olof.

 33. Olofb skriver:

  Martin; tack!

 34. Momo skriver:

  Enkelt, pedagogiskt, tokbra och skrämmande! Tack för ditt strå.

 35. calandrella skriver:

  Utmärkt.

 36. Olofb skriver:

  Momo, calandrella: Tackar ödmjukast!

 37. Kjell Sjöström skriver:

  Paketen som skickas har ingen information på utsidan !

  Liknelsen med ett brev haltar betänkligt

  I varje kuntpunkt packas paketen upp och man läser innehållet för att se vart paketen skall sändas.

  En sändelse i form av ett mail delas upp i flera paket som sänds oberoende av varandra(teoretiskt kan dessa ta olika vägar till mottagaren) Sändelsen återskapas hos mottagaren.

  Ingen annan än fra har utrustning för att återställa och packa upp sändelser för den mängd trafik vi här pratar om.

  Således alla trafik kommer att sändas till FRA
  Sammanställas av FRA packas upp för att få tillgång till information i form av avsändare, mottagare mm.

  Pratet om att FRA skall få selekterade data är bara fria fantasier för att vilseleda befolkningen, fantasier som i botten enbart kan existera på grund av stor okunskap om hur internet fungerar.

  Dessutom är det troligt och sannolikt att all trafik även inhemsk kommer att levereras i form av kopior till FRA för uppackning och bearbetning.

  Fra kommer att kunna vidarebefodra valfri paketdata ( adresser och innehåll) till ”vänliga” och ovänliga underättelsetjänster i främmande land.

  Sluta sprida falsk information om vad som väntar.

  Vänligen Bloggaren,före detta datateknikern och programmeraren KAS

 38. Kjell Sjöström skriver:

  Om vi tittar på grafiken sociogram

  Så bygger det på uppgifter från flera källor än internettrafikens ”adressdata”

  gift med, chef mm

  vilket leder till att

  ”Du kanske frågar dig: ”Så vaddå? Vad gör det om FRA får denna trafikdata då?”. Jo svaret är sociogram. Med hjälp av all kommunikation över Sveriges gräns* kan FRA mycket lätt bygga upp sådana här:”

  är en felaktig beskrivning och bör skrivas om till

  Du kanske frågar dig: ”Så vaddå? Vad gör det om FRA får denna trafikdata då?”. Jo svaret är sociogram. Med hjälp av all kommunikation över Sveriges gräns* kan FRA mycket lätt bygga upp sådana här: om man kombinerar med av myndighet andra kända uppgifter”

  Observera att man måste ha med ett idbegrepp för person det räcker alltså inte med internettrafik, detta idbegrepp kan FRA få endast från din internetleverantör och utörs av personummer på kontraktsskrivaren.

  I slutänden kommer det hela att bli en jävla soppa som består av en massa gissningar och skitdata och om det hela skall ligga till grund för rättssäkerhet så går vi en rolig framtid till mötes.

  Vänligen KAS

 39. Olofb skriver:

  Kjell;

  Tack för dina kommentarer. Min förklaring av trafikdata mha brev är till för att gemene man ska förstå bättre vad det handlar om. Det är inte en tekniskt uttömmande beskrivning, t.ex. är jag väl medveten om att genomsökning av varje enskilt internetpaket är den enda möjligheten, och att det inte finns någon ”insida och utsida” på internetpaket.

  Jag tycker dock att du överdriver något när du påstår att jag sprider falsk information; varje del av min beskrivning bygger på lång tids insamlande av information från trovärdiga källor som Mark Klamberg, Mikael Nilsson, SVT-programmet från hösten 2008 etc.

  T.ex. när det gäller ”gift med” i sociogrammet; det är tämligen uppenbart att myndigheter som skatteverket kommer att samarbeta/tillgängliggöra sina databaser för FRA. Något annat vore direkt löjeväckande – då övriga myndigheter samarbetar över ”databasgränserna” om så grundläggande data. Ja det är väl t.o.m. offentlig information vem en person är gift med i Sverige..?

 40. Kjell Sjöström skriver:

  Olofb

  Men om en bra pedagogisk förklaring utmynnar(visar)att endast adressdata kommer att levereras till FRA något som inte är med verkligheten överensstämmande så är det fel på beskrivningen även om den är stiligt gjord.

  Såg att du var programmerare, som sådan så vet du att de sociogram du gjorde måste innehålla PNR något som FRA förnekar(ljuger om?) inte skall finnas i databaserna.

  Du skriver trovärdiga källor för att förklara något som skulle falla för ett enkelt skrivbordstest(denna bloggpost) förklara istället hur du skulle kunna göra sociogramet i denna bloggpost utan att blanda in personnummer

  eller

  var i trafikdatat finns personnummret?

  Vänligen Bloggaren KAS

 41. Olofb skriver:

  Vari min bloggpost påstår jag att _endast_ adressdata skickas till FRA..? Mitt inlägg ”Vaddå trafikdata” förklarar hur begreppet trafikdata fungerar. Det handlar inte om kryptering, steganografi, innehåll, data mining eller något annat av allt stoff som behövs för att förklara hela FRA-debatten.

  FRA förnekar att PNR används för att bilda sociogram (med formuleringar som ”hänförligt till enskild individ” typ) men detta är, i brist på uttryck, löjeväckande. Hur i h-e ska de kunna göra någonting alls om de inte får spana på enskilda PNR/namn/slutpunkter..? Det är fullständigt barockt! Men eftersom det inte finns någon insyn i verksamheten är det svårt att falsifiera sådana påståenden.

  Läs gärna ett av mina tidigare inlägg, med bild från SVT-dokumentär inifrån FRA.

 42. Kjell Sjöström skriver:

  Du skriver ”Med hjälp av all kommunikation över Sveriges gräns* kan FRA mycket lätt bygga upp sådana här:” , vilket är missvisande.

  man måste kombinera ”all kommunikation över Sveriges gräns* ” med uppgifter om vem som står som abonnent på bredbandet samt data från andra register för att kunna göra sociogramet som du beskriver.

  Problemet är att detta förstår inte den politiker som saknar din kunskap och jag menar bara att dessa diagram i samklang med vältalande FRA lobbyister missleder de som vill missledas.

  Nu skall jag inte störa dig och dina förenklingar mer då du ine verkar tåla det! 🙂

  KAS

 43. Olofb skriver:

  KAS;

  Jag tål absolut att du kritiserar mig, tro inget annat.

  Och jag förstår vad du menar med att trafikdata från IP-trafik inte kan, ensamt, ligga till grund för så detaljerade sociogram som ovan. Men jag tycker det är ganska uppenbart att FRA har tillgång till vanlig offentlig information i Sverige.

  Tål du kritik?

 44. Mark Klamberg skriver:

  Kjell,
  Om man läser Anders Erikssons utredning från juli 2009 framgår det att när FRA spanar för polisens räkning har de ofta ett startobjekt i sin trafikkartläggning. Detta startobjekt kan de t.ex. få genom tips från utländsk partner. På det sättet kan man bygga ”sociogram”. Om de gör detta tillsammans med SÄPO så kan den senare begära ut abonnentinformation från operatörerna. Det är ett arbetssätt som jag tror kan fungera.

 45. Annika Beijbom skriver:

  Olof, nu läste jag igenom det här ordentligt igen. Du är tamejtusan ett geni! Om man inte förstår hur det funkar efter den här postningen så vet jag inte vad som fungerar för folk. Hoppas ok jag kör kopimi jag också, inom ett par dagar. Har inte kunnat logga in på fb på hela dagen men så fort det går så lägger jag länk i statusraden där också. Hoppas ok.
  Många hälsningar
  Annika Beijbom
  🙂

 46. Olofb skriver:

  Kopimi = helt OK! Jag blir tacksam om du kopierar 🙂

  Sharing is caring som PP brukar säga.

 47. Kjell Sjöström skriver:

  Mark:

  Stämmer men det var inte det som påvisades med pedagogiken i denna bloggpost!

  Annika:
  Du kan inte förstå hur det fungerar tekniskt efter att läst denna bloggpost då bloggposten beskriver något annat(vet ej vad) än internetes funktion.

 48. Olofb skriver:

  Kjell; jag har funderat mera på dina kommentarer och kommit fram till att jag möjligen bör ta med att sociogrammet endast kan bildas om FRA dessutom ‘pusslar ihop’ data från offentliga register i Sverige, från andra myndigheter. Och chef-till-relationen kräver nog en del spanande i innehållsdata.

  Dock avslöjar surfvanor säkerligen mångt och mycket intressant/kränkande som kan ligga till grund för sociogram.

  I slutändan hamnar man i ett resonemang där man utgår från att man i grunden litar på FRA, eller inte gör det.

  Jag tycker inte att det är en bra grundattityd att lita på vad myndigheten påstår, när det inte finns någon insyn, och lagstiftningen i praktiken tillåter vilken sorts spaning som helst, utan (reell) efterkontroll. Det är liksom grundläggande maktfördelnings- och lagstiftnings-sunt-förnuft. Så naiv kan man bara inte vara, speciellt inte som lagstiftande politiker.

  För övrigt har jag noterat att du har en Sverigeflagga som avatar-symbol. Kanske du uppskattar vad FRA-lagen kan användas till?

 49. Kjell Sjöström skriver:

  OlofB:

  Jag är emot att våra telefoner kan aktiveras och avlyssnas helt utan politikernas kontroll. Tyvärr så är den funktionen inbyggd i alla telefoner. Avlyssning kan aktiveras av välkänd säkerhetspolis.

  Nu kommer samma funktion att byggas in i vår internetkommunikation och det helt utan för politikers kontroll.

  Anledningen att jag är så obstinat i mina kommentarer är att jag ser allt tugg om adressdata som ett sätt att försöka skyla över och lura landets befolkning att det skulle gå att selektera data innan fra lägger vantarna på trafiken … det går inte att göra rättssäkert på personnivå då paketen inte innehåller id för person (varken avsändarid eller mottagarid). Det går att knyta paket till IP-nummer men det är allt.

  I dag kan jag utan att anstränga mig fjärrstyra en stor mängd datorer som inte är knutna till min person, jag kan installera program som sänder mail över landets gränser från dessa och det är detta som är det största problemet att tekniken kan hanteras på ett sätt som totalt sätter rättsäkerheten ur spel.

  Myndigheter kan gissa vem som sitter bakom rattarna men där är det stopp. Det är mycket sorgligt om FRA-lagen med dess funktioner träder i kraft men om så sker så kommer vi nog att leva med det på samma sätt som vi lever med våra telefoner.

  Vänligen KAS

 50. Kjell Sjöström skriver:

  Oj flaggan glömde jag!

  Jag är från hälsingland och gillar vår flagga helt enkelt. En del får konstiga vibbar och försöker få till någon kopplig till viss otrevlig politisk rörelse för att misskreditera mig som person.

  KAS 🙂

 51. Olof Bjarnason skriver:

  Jag håller helt och hållet med dig om att det mesta FRA får in är ”strunt” och kommer att vara väldigt dyrt att över huvud taget göra reson av; alltså att göra kopplingar mellan paket och enskilda personer t.ex.

  Det är en av mina argument emot FRA – det blir alldeles alldeles för dyrt för att ha utlovad effekt, och genomsökningen som måste göras är oerhörd. Sist och slutligen måste mänskliga ögon ögna igenom mängder och åter mängder med information, förvisso understödda av automatiska sökningar i databasen, men man kommer inte ifrån att för att över huvud taget kunna åstadkomma någonting måste personal jobba extremt mycket för att ”vaska fram” viktig information. Och spekulationerna kommer att stå skyhöga! Kan ju inte ta bort information innan man är _riktigt_ säker på att den inte är viktig, det handlar ju om ”rikets säkerhet”!

  Guldkornen är bara så väldigt få jämfört med sandkornen. Jag tycker inte det står alls i proportion. Att dessutom maskorna på hoven släpper igenom guldkorn, gör det ännu mera pinsamt ineffektivt.

  Ditt argument ”det går redan att göra på telefoner” är inte ett bra argument _för_ FRAs kopiering av digital kommunikation enligt mig. Bara för att det är så i andra fält, vill jag inte ha det över internet också. Det finns för stora risker för maktmissbruk – snarare borde du och jag kämpa för att blockera den här typen av missbruk i telefonnätet istället för att acceptera ännu mera övervakning, eller hur?

  Att du kan fjärrstyra datorer genom säkerhetshål i system (inklusive mänskliga faktorn) visar ännu mera hur dessa automatiska system är icke-tillförlitliga och rättsosäkra.

  Det enda rätta är att riva upp lagen. Internet kommer pga sin konstruktion alltid att vara delvis övervakad, t.ex. har internetoperatörer och tekniker vissa möjligheter att avlyssna. Det bör det finns strikt lagstiftning emot.

  I grunden: Vi vill inte ha en sådan maktkoncentration till en enskild myndighet att massavlyssning är ens en teknisk möjlighet. Låt oss kämpa för detta mål tillsammans istället för att träta om bokstavsförkortningar!

 52. Kjell Sjöström skriver:

  Jag menade inte att telefonavlyssningen som i dag kan startas på valfri telefon från CIA (även Fredrik Reinfeldts mobil kan avlyssnas Rättslig prövning ) är en ursäkt för att man skall göra likaså på internet, jag ville bara peka på det som ett argument att freda internet(som Du vill).

  Tyvärr så har jag lite svårt att förmedla vad jag tycker ibland.

  KAS

 53. Olofb skriver:

  Att telefonavlyssning kan startas på valfri telefon av CIA låter bekymmersamt.

  Min blogg heter OlofB[eta] just för att jag, precis som du, ibland har svårt att uttrycka mig tydligt – men kommit fram till att ”tankar i utveckling” är bättre än ”tankar som stannar av” – vilket är resultatet av att aldrig plita ned / diskutera idéer.

  Så jag vet vad du menar.

 54. Anon skriver:

  Hej Olofb! Du anger inte vilken CreativeCommons-licens som du släpper bilderna under. Då blir det svårt att återanvända dem.

  Menar du möjligtvis en (cc-by-sa)-licens?
  (http://creativecommons.org/about/licenses/)

  Om det gäller hela bloggan kanske du även kan sätta en liten ikon (http://i.creativecommons.org/l/by-sa/3.0/88×31.png) ute till höger som signalerar detta? För jag gissar att du inte nämner detta i alla dina bloggposter 🙂

 55. Olofb skriver:

  Anon – Jag är lite osäker på exakt vilken det är. Kan du hjälpa mig? Jag vill alltså att vem som helst ska kunna kopiera/modiera/återanvända, de behöver inte ens ”ge credd” till mig. Jag vill att den (bloggposten/inlägget/bilderna/informationen) ska spridas så mycket som möjligt.

  Det verkar inte som någon CC är så liberal, om jag läser din länk rätt? Hur gör jag då?

 56. Anon skriver:

  Om jag tolkar WP rätt (https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Creative_Commons_licenses#Combinations) så verkar alla licenser som saknar attribution ”credd-krav” (by) ha fasats ut och (http://wiki.creativecommons.org/FFAQ#How_do_I_properly_attribute_a_Creative_Commons_licensed_work.3F) säger ”All current CC licenses require that you attribute the original author(s).” Samtidigt säger (http://creativecommons.org/about/licenses) stycket ”License Conditions” om attribution att ”You let others [blablabla] but only if they give credit the way you request.” Du bör alltså själv kunna ange hur du vill få credd. Och i ditt fall alltså ange att du inte kräver credd.

  (sa) betyder share alike. Alltså återanvända/modifiera och släppa det nya verket under samma licens som du valde för dina.

  Jag tolkar det du skriver som om du vill använda (cc-by-sa).

  Kom dock ihåg att du måste följa krav från cc-licenser i de verk som DU använde dig av för att skapa bilderna… Din bild (https://olofb.files.wordpress.com/2009/09/registertillfra.png?w=335&h=130) ser tex ut att kunna vara en nedskalad variant av (http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Försvarets_radioanstalt_vapen.svg) som i sig ligger under (cc-by-sa 2.5) och förstår jag det rätt så blir den bilden då automatiskt en (cc-by-sa 2.5). Någon som kan detta bättre får gärna fylla i.

 57. Anon skriver:

  Bilden (https://olofb.files.wordpress.com/2008/09/sociogram3.png?w=450&h=450&h=450) som innehåller Folkpartiets (c)-skyddade logo (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Liberal_People's_Party_(Sweden)_logo.png) tror jag inte kan släppas under cc hur som helst, men jag vet inte säkert.

 58. Olofb skriver:

  OK så FRA-bilden blir bra mha cc-by-sa. Då känns det om jag använder det.

  Tack för hjälpen!

 59. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – mycket om nätet och ändå ingenting om måhända det VIKTIGASTE i sammanhanget, kanske… ❓

 60. MrPerfect72 skriver:

  Problemet ligger i demokratin och alla grupper i samhaellet maaste samarbeta foer att vi ska faa lagar som folket vill ha.

  Den som tar paa sig skygglapparna och koer sitt eget lilla race kommer aldrig faa mandat i rikdsdagen eftersom de installerat en 4%-spaerr.

  Eftersom Piratpartiet valt att INTE valsamverka i valet 2010 finns det bara ett logiskt parti.

  Och om fler roestar paa detta valsamverkansparti oekar chanserna att aeven Piratpartiet inser att de maaste valsamverka i valet 2014.

  Om detta sker kommer storebror’s agenda (att kontrollera oss) att krossas fullkomligt.

  Tror du ocksaa paa samarbete?

  MVH

  MrPerfect72
  Balanserad direktdemokrat, balanserad socialist, balanserad kapitalist, balanserad feminist, f.d. miljöpartist, balanserad pirat, politisk-flykting-invandrings-positivist, mass-invandrings-negativist och givetvis medlem av valsamarbetet Aktiv Demokrati

 61. OlofB skriver:

  MrPerfect72: PP’s vågmästarstrategi går inte riktigt ihop med Aktiv Demokratis direktdemokratiska modell.

  Dock vill jag uppmärksamma dig på att informationspolitiska tolkningar av ny lagstiftnint med stor sannolikhet kommer läggas ut till ”svärmen” att bearbeta, när PP sitter i riksdagen.

  På så sätt får folk i gemen långt större möjlighet att påverka lagstiftningen på ett mera aktivt sätt, än dagens mera slutna modell.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: