Veckoutmaning, kort update

Ibland måste man vara lite praktiskt.

utvmiljö

Utvecklingsverktyg

Min utvecklingsmiljö är en WinXP-dator med Pythons inbyggda editor IDLE. Detta för att jag jobbar på min brorsas dator och inte vill skräpa ned alltför mycket med en massa program. Dessutom gillar jag att använda så få verktyg som möjligt, eftersom jag med åldern blivit lite ”anti-install/konfigg” rent allmänt. Denna hållning kommer egentligen från insikten ”ju fler steg tills miljön är uppsatt, desto fler felkällor att leta i när något fallerar”. (Förvisso ett mera verkligt problem först vid långtidsprojekt/många utvecklare!)

Nå denna miljö må uppfylla mina minimalism-krav, men den har också sina skavanker i form av att IDLE brukar ”hänga sig” ibland när man trycker F5 (kör). Det är något med sockets-connections hit och dit (IDLE verkar använda sockets för att kommunicera mellan texteditor och shell-fönster). Den praktiska lösning jag läst på nätet var att ta kol på alla python-processer mha. task manager, och sedan starta IDLE igen.

Denna morgon hängde sig IDLE osedvanligt många gånger, vilket ledde till frustration. Så jag bestämde mig för att lösa problemet en gång för alla. Jag kom på att om dödandet av processerna var ett dubbelklick istället för harangen — Ctrl+Alt+Delete — sortera om namnlist — döda en process i taget mha musklick — så hade gräset varit grönare.

Sagt och gjort, jag fixade en .bat-fil som gjorde jobbet åt mig: killpythonw.bat. Här är dess innehåll:

TASKKILL /F /IM "pythonw.exe"

Så om du råkar ha samma problem som jag nån gång vet du att det finns en smidig lösning!

Taggar: , ,

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: