Demokratiförbättringar i Sverige

.. läs gärna min / Birgittas diskussion på hennes blogg. Jag presenterar mina fyra idéer om hur den demokratiska maskinen i Sverige kan smörjas och trimmas:

1. Författningsdomstol

2. Max 8 år i riksdagen per riksdagsledamot

3. Bort med personvalsspärrar på kommun- landsting- riks- och eu-nivå

4. 20.000 namnunderskrifter om folkomröstning angående viss lag medför att en sådan folkomröstning sker, och att denna folkomröstning dessutom är tvingande och inte bara rådgivande.

Dessutom borde utskottsarbete vara mera transparent för medborgarna tycker jag. Ungefär som piratpartiet har sina möten direkt live på nätet borde utskottsarbete fungera på samma sätt. Förhandlingar bör inte ske bakom lyckta dörrar.

Taggar: ,

Annonser

2 Responses to Demokratiförbättringar i Sverige

  1. Andreas C skriver:

    Låter mycket vettigt.. förutom det där med tvingande folkomröstningar. Tror att det kan vara alldeles för lätt att missbruka. Med rätta medel kan man nog få ihop 20000 underskrifter från folk som inte riktigt vet vad de skriver på. Men författningsdomstol, absolut!

  2. Olofb skriver:

    Andreas.

    Tack! Skulle du kunna ge ett exempel på hur det kan missbrukas..? I värsta fall blir det 20.000 namnunderskrifter på folkomröstning om viss lag (t.ex. fälla FRA-lagen) utan att det finns något egentligt motstånd mot lagen. Och då blir det folkomröstning, och lagen fälls inte. Kom ihåg att folkomröstning är så nära demokrati man kan komma.. Folkstyre!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: