Piratpartiets politik, sammanfattning

Guldpirat är man om man sätter in pengar regelbundet till PP*

Guldpirat är man om man sätter in pengar regelbundet till PP*

Jag har kommit igenom delar av piratpartiets principprogram, och sammanfattar här lite av vad som står där.

Det är tre grundbultar i deras (våran får jag väl säga då, även fast det fortfarande känns ovant) program:

1. Personlig integritet: demokrati förutsätter starkt skydd för den personliga integriteten (inget övervaknings- eller misstänkarsamhälle)

2. Upphovsrättsreformer: upphovsrätten ska balansera samhällsnyttan av kulturellt skapande, och erkännande/ersättning för upphovsmännen. När upphovsrätten inte balanseras (åt endera håll) minskar kulturproduktionen i samhället. PP vill ändra tillbaka balansen från upphovsindustri till samhälle.

3. Patent är onda: patent är till för samhällets gagn, men monopol är inget bra (och patent är monopol inom viss bransch/nisch på viss teknik). Även här vill PP ändra på balansen så att patent återgår till att vara en källa till innovation snarare än slagträ för storföretag mot småföretag.

Kommentera gärna min sammanfattning!

* Det är bara en fråga om dagar tills jag kan klistra in denna peng på min blogg permanent ute till höger. Typ när jag betalar räkningar i månadsskiftet 🙂

Taggar: , ,

Annons

3 Responses to Piratpartiets politik, sammanfattning

 1. Fredrik larsson skriver:

  Hej

  I punkt 1 och 2 instämmer jag reservationslöst.

  Punkt 3 behöver vi arbeta på för det är en enormt svår fråga som dessutom är otroligt infekterad. Detta beror på att vi priatpartister kommer från alla politiska inriktningar och patenten är till för att uppfinnare skall kunna få ekonomisk vinning av sina uppfinningar vilket i sin tur spelar på den traditionella höger/vänster skalan.

  Jag hoppas på att andemeningen i din formulering får styra men tror det kommer vara mycket svårt att finna acceptans för den.

  Mvh
  Fredrik Larsson

 2. Fredrik larsson skriver:

  Fel mailadress till förra inlägget rätt finns till detta.

  Sorry
  /FL

 3. Olof skriver:

  Fredrik;

  Patent är oerhört komplicerat. Jag är 100% emot mjukvarupatent. Hur det är med läkemedels- mekanik- och elektronikpatent är jag mer osäker, eftersom jag är för dåligt insatt i dessa branscher.

  Det finns bra genomgångar på piratpartiet.se om patentsystemen i allmänhet. Du har säkert redan läst det men här är en länk i alla fall:

  Patent behövs inte

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: