Undvik skyttegravar, tänk framåt!

Jag skrev en kommentar på Erik Hultins blogg, som jag blev så stolt över att jag vill publicera den här också. 🙂

Det finns fler rättigheter än upphovsrätten i ett samhälle. Tänk på att det ska vara en rimlig balans mellan många olika intressen.

Att styra in internet på en kabel-tv-linje (telekompaketet) , där företag bestämmer utbud i “paketerbjudanden” vore att vingklippa internet.

Tänk vilka positiva effekter internet har i världen. Dissidenter i förtryckarländer kan kommunicera med vem som helst i världen om orättvisorna! Traditionellt “svaga” grupper kan visa vad de tycker, via bloggar, forum, chattkanaler.

Nå, hur gå framåt? Det är ett skyttegravskrig, där båda sidor gräver djupare tunnlar och bygger högre vallar för var vecka som går. Tyvärr.

En idé som redan idag fungerar i musikbranschen är Spotify – abonnemang för 99kr / månaden, artisterna får sitt, ja till och med direktörerna får väl en slant, trots att det är svårt att se exakt vad de bidrar med i sammanhanget (förutom Britney Spears-reklam på TV-kanalerna).

Författare/musiker/konstnärer, Var Inte Rädda. Poeter/artister/filmskapare har en ljusnande framtid, konstnärligt såväl som kommersiellt. Människor lägger mer och mer av sin budget på kulturutbud. Det är bara inte på plastskivor, utan live-upplevelser, eller andra sätt som finns redan idag.

Jag är positiv till idén om Digitala Bibliotek för övrigt. Bibliotek har fungerat i hundra år och inte konkurrerat ut varken film- musik eller litteraturen! Hur kan det gå att konkurrera med “gratis” – som bibliotek trots allt får anses vara psykologiskt..?

För att digitala bibliotek ska fungera krävs att det viks en viss budget åt detta. Biblioteken i Sverige idag kostar på en höft 100 milj. om året. Det är en droppe i havet på Sveriges budget. Varför inte dubbla detta belopp och införa digitala bibliotek?

I takt med att människor via fildelningen blir alltmer kulturella varelser, kommer fler och fler vilja ha en större budget vikt åt kulturen..

regnskog

Taggar: , , , , ,

Annons

4 Responses to Undvik skyttegravar, tänk framåt!

 1. larserick skriver:

  Så rätt.

 2. Olof skriver:

  Tack!

 3. Erik Hultin skriver:

  Hur kunde du??? Nu måste ju jag börja skriva så mycket bättre. 😉

 4. Olof skriver:

  Hahaha tack Erik! 🙂

  Nu bygger vi om samhället, tillsammans !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: