Googledocs stödjer skissande!

Upptäckte att googledocs nu har stöd för att rita skisser i dokumenten:

test

Klicka Insert->Drawing

Imponerande! Om jag känner google rätt är detta skapat med endast HTML och javascript, för maximal spridning på nätet.

Över huvud taget verkar googledocs och spreadsheets bli konkurrenter till traditionella desktop-office-lösningar som Microsoft Word/Office och OpenOffice på allvar nu. Det jag känner mig ambivalent över är att spara data på googles servrar – annars finns det rejäla fördelar med detta:

  1. Ingen installation, bara surfa in (dock behöver man googlekonto)
  2. Gemensamt skapande (likt riksdagssvar gjorde i höstas)
  3. Revisioner (går bra att ”backa” hur långt som helst, tills dokumentet var tomt)
  4. Säkrare lagring (jag litar mer på googles servrar än min hemmadators hårddisk.. har varit med om hårddiskkrasch, inget jag rekommenderar)

Taggar: , , , , ,

9 Responses to Googledocs stödjer skissande!

  1. Anders Widén skriver:

    Bra tips! måste jag kolla!

    (I övrigt testar jag vidare med ubuntu. 2 datorer har det. Av någon anledning valde jag ju att installera direkt på dem.
    På nya datorn har jag kört Live-cdn för att testa först. Allt ser bra ut.

    Blir väl dual-boot vad det lider 🙂

  2. Olof skriver:

    Låter bra 😉

    Jag kör dual-boot — men jag har inte ”besökt” Windows sedan november eller så! (däremot kör jag WinXP ”virtuellt” via VirtualBox ”inuti” Ubuntu, men det är en annan femma..)

  3. Anders Widén skriver:

    Att jag inte installat beror på att jag velar kring hur stor ubuntupartiotion jag ska allokera.
    Om jag fattar rätt tar ubuntu upp ca 2,6 GB av hårdisken på en av mina datorer. Kan det stämma?

  4. Olof skriver:

    Blir nog lite mer än så.

    – 2GB swappartition (detta är RAM-storlek gånger två – används för att kunna köra fler program än som ”egentligen” får plats i minnet på en gång)
    – 1GB själva Ubuntu-systemet (på en höft)
    – all extra plats du vill ha i din ”hemkatalog”. minst 1 gb antar jag.

    Så minsta rimliga storlek: 4GB.

    Jag kör på 40GB hemma. Det räcker gott och väl..

  5. Anders Widén skriver:

    Taget! 40Gb får det bli!

  6. Olof skriver:

    Gött mos!

    Installationsprogrammet kommer nog guida dig så det blir bra – men för säkerhets skull – det här med swappartition = 2xRAM är viktigt för systemets prestanda. Och det är alltså en separat partition, skild från ”root”.

    Kommer inte ihåg om installationsprogrammet sköter detta av sig själv, skulle dock tro det om jag känner Ubuntu-andan rätt!

  7. Anders Widén skriver:

    Olof: Jag har letat, kanske inte helt jätteintresserat, men ser inte var swapfilen hamnat på mina föregående ubuntuinstallationer.
    De kom dit automatiskt utan att jag behövde ange något.

    Nu till Googledocs möjlighet att rita. Suveränt verktyg och jag har redan ritat den tillbyggnad jag tänker göra till huset med vertkyget.

    MEN. Hur jag än gör kan jag inte spara/skriva ut det jag ritar.

    Det lägger sig jättefint i google.dokumentet, men sen när jag tryckter skriv ut, eller spara som PDF eller hur jag än försöker så finns bara text kvar i dokumentet (om jag skriver in text) men alla bilder/ritningar jag gjort är som bortblåsta!

    Just nu har jag löst det genom att göra print screen, klistra in i Gimp och på så sätt göra en vanlig png/jpg – fil av det hela för att skriva ut min ritning som ju kommunens byggnadskontor så småningom vill ha.

  8. Anders Widén skriver:

    tillägg, det går fint som snus att spara själv google.dokumentet.
    men jag kan inte skriva ut det så att ritningarna syns, ej heller spara över i andra formag exv PDF för att få ritningen att stanna kvar.

    (Swap-fil, jag har 4 gb RAM på min nya dator. då bör jag alltså allokera minst 8 gb swap? om jag nu själv ges tillfälle/alternativt att jag ser till att det finns nog med utrymme i själva partitionen att skapa 8 gb swap).

  9. Olof Bjarnason skriver:

    Swapfil – gissningsvis gör ”defaultinstallationen” detta automagiskt åt dig – men om du vill göra en ”dual boot”-lösning är jag inte lika säker på detta. Men du vet ju vad det handlar om nu, det är inte konstigare än vad det låter (men tråkigt kan jag hålla med om att det är!)

    Googledoc+skisser – kul att du kunnat ha användning redan av det! Jag visste inte att det inte gick att skriva ut dessa skisser. Antagligen kommer det med tiden – tror att google släppte skissmöjligheten förra veckan, ge dom någon vecka till ska du se 😉

Lämna en kommentar