Konsumentprotest mot IPRED1 9 feb!

Via Scaber Nestor hittar jag följande idé (han har hittat den hos MiNi – Mikael Nilsson, han som står bakom stoppafralagen.nu). Källan är tydligen Svensk Myndighetskontroll. Superbra idé!

Idén är att inte köpa en enda cd-skiva, dvd-film eller gå på bio. För säkerhets skull skriver jag en lista redan nu på saker jag måste låta bli för att sända signalen ordentligt till branschen:

 • Inte gå på bio
 • Inte hyra film
 • Inte köpa CD-skivor online (köper aldrig i butik längre)
 • Inte använda Spotify alls (den blir svår!) (stryker denna punkt – se kommentardiskussion. Jag kommer att använda Spotify. Spotify står för ett steg i rätt riktning, inte deras fel att bolagen drar åt handbromsen på vissa låtar)
 • Inte spontanköpa DVD-filmer på mackar/livsmedelsbutiker
 • Inte köpa ljudböcker i bokhandeln / online
 • Inte köpa PC- eller PS2-spel

Fråga till läsaren: bör denna regel även inbegripa begagnade grejer? På sätt och vis borde den det – ty att köpa begagnat innebär att ge medel till säljaren att köpa nytt material från bolagen. Och det vill jag ju inte.

Det blir svårt – men genomförbart! Jag har massa böcker på lager, och dataspel jag inte hunnit spela igenom. Så det går ingen nöd på mig!

Taggar: , , ,

images

Annons

16 Responses to Konsumentprotest mot IPRED1 9 feb!

 1. Jens O skriver:

  Let’s do it. Bojkotta medieindustrin för deras tilltag, både mot lagliga tjänster som Spotify och idiotiska Musse lagar.
  IPRED och Telekompaketet, som är direkt riktade mot oss kunder.

 2. Olof Bjarnason skriver:

  Ja. Och det verkar komma upp ett moment i bloggosfären nu – hoppas fler hänger på! Hänger på alla som bloggar antar jag ..

 3. Jens O skriver:

  Det kan vi alltid hoppas på. Skriver ihop något just nu och sedan dags för Facebook. Varför inte ett meddelande på Twitter på engelska, så det når en fler?
  På svenska lär det knappas, nå utanför scandinavien. 😉

 4. scaber nestor skriver:

  Jag skulle hävda att det handlar om fysiska köp, spotify är ett gränsfall och upp till var och en att avgöra.

  Kan man motivera ett inköp pga att artisten/bolaget är uttalat mot IPRED/IPRED2 så ser jag inga hinder.

 5. calandrella skriver:

  Att använda Spotify… Hmmm… Det ger pengar till musikindustrin… Jag använder Spotify gratis… Men då blir det å andra sidan en till som kollar på annonserna vilket gör att Spotify kan köpa in mer musik vilket leder till mer pengar till musikindustrin…. Jag gillar Spotify… Och bio också… Hmmm…

  Å andra sidan fildelar jag inte alls, så syftet ”det visar musikbranschen att fildelarna ändå köper rätt mycket” uppfylls inte av att jag deltar i protesten…

 6. Olof Bjarnason skriver:

  Calandrella

  Jag reagerade också på den raden (jag fildelar inte illegalt heller … fildelar rent generellt gör vi dock alla!)

  Ang. Spotify tänker jag faktiskt om nu: jag kommer att använda det. Anledningen är att det är ett steg i rätt riktning, och om skivbolagen ser att deras inkomster kommer därifrån ist.f. medieförsäljning kanske de långsamt inser ett och annat.

 7. Michael Gajditza skriver:

  Spontant måste jag säga att jag håller med Olof angående Spotify. Det var branschens överlägsna sätt att behandla det vettigaste som hänt på området, Spotify, som födde bojkottanken.

  Likaså tycker jag att vad Scaber säger om artister som är uttalat IPRED negativa, låter vettigt.

  Det viktiga här är ändock markeringen av att det inte bara finns ett skriftligt missnöje. Det finns också människor som är beredda att agera och demonstrera konsumentmakt.

  Kan Jonas sitta fyra veckor utanför riksdagshuset i januarikyla så vore det väl bra ynkligt om inte jag skulle klara tre veckor utan att handla…..?

 8. farmorgun skriver:

  Jag är tveksam till att bojkotta Spotify. Som jag skrivit på min blogg: Man har försökt gå kunderna till mötes och nu drabbats av leverantörsvägran från en och annan leverantör, som hellre gör som ”storebror” säger.

 9. Olof Bjarnason skriver:

  farmorgun: jag är helt med på det nu. Behövde tänka igenom det lite bara!

  CD/DVD åker ut; Spotify in!

 10. Jens O skriver:

  Tror nog att just fallet med Spotify, skulle det snarare uppmuntras att använda, än det är att de drabbas av en bojkott.

 11. scaber nestor skriver:

  Böcker?

  Ska vi inkludera böcker, eller är det redan uppenbart för allmänheten att bokbranschen inte tar skada av fildelning?

 12. Olof Bjarnason skriver:

  Nja jag kom fram till ljudböcker som en kompromiss. Det har ju varit på tapeten det med – så ofantligt fattiga författare kommer bli om inte IPRED införs …

  Men resonera gärna med mig.

 13. Jens O skriver:

  När det kommer till böcker, kan vi absolut undvika de förlag, som är med i Svenska Förläggareföreningen. De har den aggresivaste profilen, det enligt Copyriot. Länk till artikeln, finns på Facebook.

 14. janne skriver:

  Jag för min del bojkottar från och med NU totalt !!!! Som tex ” inte spontanköpa på mackar / livsmedelsbutiker eller köpa beg ” existerar inte för mig ! Om man har fått nog av de här diktaturmetoderna och känner att bojkotta är rätt, då bojkottar man totalt ! Hälsningar janne

 15. Madmax skriver:

  Jag håller med Janne.

  Jag har haft en personlig bojkott ända sedan jag hörde talas om IPRED. Det går hur bra som helst. Man vänjer sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: