Filmrecension: Changing lanes

images8Såg på Changing Lanes ikväll, med Samuel L Jackson och Ben Affleck. Har inte varit någon större fan av Ben Affleck tidigare – har faktiskt inte sett honom i så många roller. Men måste säga att han var bra i denna roll. Man riktigt såg hur han vred sig i vissa scener inför de jobbiga val han var tvungen att göra.

Samuel L gör åtminstone en klassisk ”monologscen” (är inte detta hans signum? monologscener med dramatik!) i baren – beskrivningen av drömreklamen för Tiger Woods.

Affleck är tvungen att ifrågasätta vem han är och vad hans moraliska karta består av egentligen under filmens gång. Intressant!

Ett återkommande tema i filmen är de ”förhandlingsmetoder” som ofta börjar med ett vänligt ”skulle du kunna hjälpa mig med detta?” och sedan, när inget speciellt händer, övergår i en mer hotfull ”om du inte gör så här, gör jag så här” eller helt enkelt handgripligt våld.

Förhandling alltså. Och moral. Existens. Allt levereras i en berättelse som känns hyffsat hållbar men aldrig tråkig. Om man nu ska nämna en svaghet är det den enorma tidspress domaren ger advokaten Affleck i filmens gryning — ett dygn är väl lite väl snabb byrokrati även för en amerikansk civildomstol?

Sevärd!

Taggar: ,

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: