FRA – del av internationell övervakningsapparat?

mark-klambergMark Klamberg ger referat från bl.a. tisdagens seminarium med Tidningsutgivarna.

FRA kommer att få tillgång till all gränsöverskridande trafikinformation (skickande ip, mottagande ip, tidpunkt etc.). Det finns ingen begränsning eller insyn i hur denna information kommer att utbytas med andra länder, oavsett om det är demokratier eller diktaturer (minns Carl Bildts uttalande i FRA-reportaget i SVT i höstas). 25. september-uppgörelsen kommer inte att ge någon ändring på något av dessa faktum.

Detta är ett historiskt ögonblick. Var så säker. Sverige står inför viktiga förändringar, och det är upp till medborgarna att agera för att stoppa dessa begränsningar av våra rättigheter. Det är våran skyldighet. Upplyst demokrati är något jag tror på, och nu ber jag dig som läsare av denna blogg att sätta dig in i vad som är på gång från och med 1. januari 2009 här i detta land, Sverige.

Sverige, ett land som skrivit på FNs allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna. Yttrandefrihet och meddelarskyddet ingår i dem.

Meddelarskyddet/källskyddet kastas ner i helvetesgapet i och med detta. Källskyddet för läkare-patient, präst-biktare, psykolog-klient, advokat-klient, tidning-tipsare. You name it.

Etniska personuppgifter är tillåtna att lagra och använda som sökparametrar. Migrationsverket skymtar redan mellan raderna. Sexuell läggning är en annan sökparameter. Sociogram så det står härliga till – vem surfar på vilken site? No problem, FRA knows it all.

Detta är kod röd. Klambergs farhågor har besannats – trafikdata är nyckeln till pandoras ask. Och trafikdata är alltså en obegränsad tillgång för FRA och de andra ”hotspots” som ingår i den internationella övervakningsapparaten. Det kräver inte stor fantasi för att associera till Echelon.

Uppdatering: Farmorgun och Farfar Gunnar skriver om detta viktiga ämne på Norrtelje Tidnings bloggsidor.

Taggar: , , , ,

Annons

5 Responses to FRA – del av internationell övervakningsapparat?

 1. larserick skriver:

  … och hur kommer det sig att riksdagen låst sig till den milda grad för detta elände?

  och uppenbarligen är på väg att göra samma dumhet än en gång, nu med IPRED.

 2. Olof Bjarnason skriver:

  Det verkar råda ”brådska igenom lagar utan att tänka efter”-tillstånd i regeringen. Och riksdagen har egentligen ingen makt. Inget att säga till om.

 3. Jens O skriver:

  Alliansen måste visa sina muskler, inför hela EU. Det är vad jag tror, när det b.l.a. är viktigt för ordförandeskapet. Uppvisande av riktiga ”cojones”.

 4. objarni skriver:

  JensO det ligger säkert något i det du säger. När är ordförandeskapet för Sverige? Det är ett halvår långt va?

 5. Jens O skriver:

  Det löper mycket riktigt, ett halvår olof. Om jag inte minns fel, då förstås.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: