Nu är det min tur att sticka ut hakan. Och jag vet att jag kommer att såra och förarga några (kanske många), men jag vill Piratpartiet väl! Det är min grund när jag skriver detta inlägg.
Jag har tidigare påstått att jag föredrar innehåll framför yta.
Med den attityden borde jag kanske rösta på piratpartiet – eftersom jag anser att innehållet de kämpar för är viktigt och ligger mig nära om hjärtat. Till exempel integritet, yttrandefrihet, IPR-frågor m.m.
Problemet är att ytan i detta fall är under all kritik. Namnet Piratpartiet är, enligt min grundade mening, fullkomligt uselt valt.
Tänk er IFPIs kontor. En lätt överviktig man sitter bakom ett fett kontorsbord i en skinnfåtölj, med en tjock cigarr i ena handen. Maffiastuket, ni vet. Framför honom, i något mindre flådiga fåtöljer, sitter ett par musikbolag-VD:ar och ler.
– Det är som att stjäla godis från småbarn. IPRED1 gick igenom utan tillnärmelsevis så mycket bekymmer som vi förväntade oss. Med hull och hår dessutom! säger den ena VD:n.
– Förvisso (cigarren glöder när mafioso numero uno puffar). Fast jag börjar tänka att det har att göra med motståndets starkast lysande stjärna – Piratpartiet. Det är inte så svårt att kämpa emot några som kallar sig pirater i ett så rättskaffens land som Sverige!
– Haha. Jotack, ibland undrar man om de står på vår sida…
Problemet med namnet ”Piratpartiet” är att det associerar till laglösa rättshaverister. Det är hur lätt som helst att i spaltmeter efter spaltmeter klanka ned på PP med detta argument – ”de är rättshaverister”. För Svensson låter det onekligen så – Pirater!
Tänk om piratpartiet valt att kalla sig ”Internetpartiet” eller ”IT-partiet” – det klingar långt bättre i gemene mans öra, och är närmare kärnan i piratpartiets politik – IT-frågor.
Jag ska ärligt säga att med ett annat, mindre fånigt namn än Piratpartiet, hade jag inte haft svårt att välja var jag skulle sätta kryss nästa val. Med namnet Piratpartiet och den effekt jag anser att det har på väljarstödet i allmänhet, är det dock en bortkastad röst.
Taggar: politik, ipred, pp, piratpartiet
Av de förslag som jag sett hittills att byta till har jag inte träffat på något ännu som känns ”bra”, i alla fall inte bra nog för att fundera över ett byte. Internetpartiet har precis samma problem som piratpartiet — vet man inte vad internet handlar om, annat än att det finns ”internetdroger” eller att barn mobbas på internet, så är det precis lika negativt laddat. IT-partiet går också bort, eftersom IT för de flesta är ett mysterium. Problemet kvarstår, alltså, för att det finns en grupp människor som ”förstår” och en som ”inte förstår”. Oavsett namnet. Sen finns det faktiskt en vits med att inte framstå som att man skäms för sig, genom att byta namn! 🙂
Glömde; En bortkastad röst är en motsägelsefull term — är inte en röst bortkastad om man inte röstar på det man tror på?
Utan namnet hade Piratpartiet varit ett parti med något tiotal röster i förra valet, precis som de här partierna: http://www.val.se/val/val2006/slutlig_ovrigt/handskrivet/R/index.html
Ingen har ännu kommit på ett namn som är så mycket bättre att det väger upp den effekten.
Hej emma!
Kul att du vill diskutera frågan, var lite rädd för din reaktion 🙂
Av de förslag som jag sett hittills att byta till har jag inte träffat på något ännu som känns “bra”, i alla fall inte bra nog för att fundera över ett byte. Internetpartiet har precis samma problem som piratpartiet — vet man inte vad internet handlar om, annat än att det finns “internetdroger” eller att barn mobbas på internet, så är det precis lika negativt laddat.
Lars-Erick och Farmorgun är två IT-kunniga människor som helt klart hade haft lättare att rösta på ett parti kallat ”IT-partiet” ist.f. ”Piratpartiet”. Det är jag tämligen övertygad om! Vill PP stänga ute insatta människor som dem?
IT-partiet går också bort, eftersom IT för de flesta är ett mysterium. Problemet kvarstår, alltså, för att det finns en grupp människor som “förstår” och en som “inte förstår”.
Namnen jag gett som förslag, Internetpartiet och IT-partiet, är bara just förslag. Men tror du inte att många ”IT-människor” i Sverige, och nu talar jag om webbdesigners, programmerare, tekniker, grafiska designer m.fl. förstår skillnaden mellan IT och pirat?
Piratpartiet har inte med sig alla IT-människor i Sverige. IT-människorna i Sverige är många fler än 7000. Visst finns det säkert många IT-människor som inte delar PPs politiska mål, men det kan mycket väl finnas en stor skara som liksom jag, tycker att innehållet är bra men namnet Piratpartiet är pubertalt och nedvärderande för de frågor partiet driver. Frågorna PP driver är långt viktigare än så!
Oavsett namnet. Sen finns det faktiskt en vits med att inte framstå som att man skäms för sig, genom att byta namn! 🙂
Det handlar inte om att inte skämmas – det handlar om att ta sig själv på allvar. Piratpartiet är helt enkelt för pubertalt i mitt tycke. Ursäkta jag är så hård – men jag vill som sagt att Piratpartiet ska ta ett steg uppåt i Svensk politik – de behövs i dessa tider!
Glömde; En bortkastad röst är en motsägelsefull term — är inte en röst bortkastad om man inte röstar på det man tror på?
Nja så här kan man se det: det är viktigt att rösta på det man tror ger den bästa politiken i Sverige. Om jag röstar på Piratpartiet, med det namnet, och tänker på konsekvensen av mitt handlande, inser jag att min röst går till ett parti som har mycket liten chans att komma in i riksdagen (med det namnet!). Om jag istället röstar på ett parti som ligger hyffsat nära i PPs hjärtefrågor, t.ex. MP, går min röst inte förlorad. Jag tänker alltså lite praktiskt-konsekvensanalytiskt.
Hej. Kunde inte låta bli att svara trots att jag just nu sitter och wappar med min mobil 🙂 Det givna namnet är förstås FRIHETSPARTIET! Varför har ingen tänkt på det? För det är ytterst det det handlar om, individens frihet och integritet!
Johannes: varför inte? Jag tycker det låter långt bättre än piratpartiet. Även ”Öppna partiet” som klingar an mot ”Öppen källkod-rörelsen” är ett alternativ. Men ditt förslag är bäst hittills ..
Lek med tanken där ett lands regering styrs av ett parti som kallar sig pirater. Min röst för dem.
Hur kommer det sig att dom unga inte har något emot namnet utan bara dom öldre indoktrinerade generationen som satt oss i denna knipa??
Håller med om att namnet klingar illa.
Detta handlar så mycket mer än om bara IT det får man klart för sig när man hör r
Rickard Falkvinges Tal innan Fra omröstningen utanför riksdagen,, när har du hört en politiker prata sådär någongång???
Den som inte hör det uppenbara bör inte få ha rösträtt.
Detsamma gäller politiker,, inget ämbete utan empatitest.
Direkt demokrati efterlyses
Mike: låt vara för att det handlar om mer än IT — men det är, så vitt jag förstår, stor del av PPs politik. Om inte annat så är det en fördom jag har om PPs medlemmar – att de är IT-folk!
+1 på Frihetspartiet.
Själva tycker jag att Piratpartiet låter långt roligare och häftgare än övriga partinamn och för mig hade det inte varit några problem… men för att verkligen nå ut med budskapet som är långt mycket mer än ”fri fildelning” så hade det varit på sin plats med ett nytt namn! 🙂
Tyvärr så skulle ju förkortningen bli ”FP” men det löses ju enkelt med ”FRI” istället!
HOHO – förkortningen FRI är inte att leka med!
FRI måste nog vara den bästa förkortningen tills nu 🙂
Jag är inte heller helt nöjd med Piratpartiet som namn och jag har personer i min bekantskapskrets som inte gillar namnet, men gillar partiet.
Miljöpartiet hade också lite löjets skimmer över sig när de var nya. Vem minns inte hur MPs medlemmar såg ut i SVT. Fokus var på alla skäggiga skogsmänniskor som var helt insnöade på miljöfrågor. Jag minns själv hur det var lite pinsamt att stödja Miljöpartiet.
Miljöpartiet har vettiga åsikter i mycket, men jag är ganska övertygad om att dem är beredda till långtgående kompromisser när det gäller FRA och IPRED.
Att rösta på något man tror på är aldrig en bortkastad röst, även om det bara blir en enda röst. Idag är jag stolt över min röst på Piratpartiet i valet 2006. Utan min och andra röster hade Piratpartiet inte orkat fortsätta.
Ett litet förslag till nytt partinamn; byt PIRAT mot PRIVAT.
Typ värna den personliga (privata) integriteten etc…
Problemet med namnförslagen är att de antingen är lika exkluderande som Piratpartiet (Internet, IT) eller har tolkningar som i nån mening placerar partiet på högerkanten i det allmänna medvetandet. (privat, frihet)
Piratpartiet har trots allt fördelen att det
1. Är lite uppseendeväckande och kommunicerar att detta är nåt annat än det traditionella.
2. VÄLDIGT många kan identifiera sig men namnet (2,2 miljoner svenska IP-adresser enligt TPB)
3. Det har en humoristisk twist genom att man tagit motståndarnas öknamn och laddar om det med positiva saker.
4. Det är omöjligt att knyta till högervänsterskalan.
Jag har hittills inte sett något förslag någonstans som skulle vara bättre, och frågan har debatterats sedan partiet bildades.
Och namnet FRI, är redan upptaget, av just FRI.
Jag tror det blir som följer: ”Pirat” kommer allt mer att stå för något upplyst, coolt, nytt. När vi ser alla sura och dumma Beatrice Askar sitta och ge presskonferenser bredvid aggressiva representanter för gårdagens topplistekultur som BWOs Martin Rolinski kommer Pirat att uppfattas som positivt i den mån det inte redan gör det. Det där med IT-partiet och INternetpartiet funkar inte eftersom det inte säger vad det är frågan om. Microsoft är IT och Internet är som sagt något man skrämmer kyrktanter med och alla har åsikter om Internet, frågan är ju vilken grundinställning man har. ”Piraterna” har en positiv sådan även om jag inser att det positiva och framtidsinriktade inte framgår av namnet riktigt. Min teori är dock att Pirat alltså kommer att förknippas med det snart.
Jörgen;
I och med IPRED1-förslaget är jag redo att nyttja TPB. Alltså jag resonerar så här: Jag brukar inte ladda ned upphovsrättsskyddat material, men med den politik som den förs idag (FRA- IPRED-…) är jag f-n beredd att börja, för jag blir så förbannad.
Men rent principiellt har jag länge varit intresserad av immaterialrättsfrågor inom programvara (jag anser absolut inte att patentsystemet i USA t.ex. fungerar när det gäller programvaror, har t.o.m. börjat tvivla på att det fungerar inom mekanik- och elektronik[komponent]branschen över världen också!) även yttrande- och integritetsfrågor. De frågorna anser jag väger tyngst i min (eventuella) röst för PP, och det är ur den synvinkeln man ska se mitt inlägg ovan.
Oscar;
”Varumärkesmodellen” – visst, jag kan förstå det. Piratpartiet är bara inte inkluderande! Om ett parti vill ha verklig politisk makt, är nog inklusion en vettig utgångspunkt. Ett parti som från grunden säger ”det finns de som kan, och de som inte kan” och spelar på människors ”rädsla” för datorer, kan de inte gärna hoppas på riksdagsplatser. Jag säger inte att IT-partiet, Internetpartiet eller Frihetspartiet är bättre, bara att Piratpartiet är ett dåligt namn.
Jens m.fl. tack för alla kommentarer!
Som gammal humanist kan jag ju bara hålla med. Namn är viktiga och signalerar mycket till omvärlden.
Å andra sidan kan ju en rörelse som växer sig stor klara sig bra trots knasigt namn – just för att den på kort tid blir etablerad som en riktig makt. Namnet piratpartiet går ju då från att vara rebelliskt och skämtsamt till att tillhöra etablissemanget och blir som vilket annat partinamn som helst.
Jag har personligen länge vänt och vridit på denna fråga, men min preliminära slutsats för stunden är att ”Piratpartiet” idag är ett namn med större styrkor än svagheter. Precis som Oscar säger så tror jag att namnet kommer att tolkas i alltmer positiva ordalag allteftersom tiden går. Min egen syn på namnet idag är att de som står upp för de grundvärderingar som vi försvarar kallas för pirater av etablissemangen, och de kommer att fortsätta kalla alla som ifrågasätter dem för pirater. Låt oss då kalla oss pirater och stå upp för det. Om den som försvarar det öppna och demokratiska samhället är en pirat så är jag pirat, och jag är stolt över det.
Så ser jag på saken idag iaf…
LEJon: det är ett intressant synsätt.. har faktiskt inte sett det i den vinkeln hittills. Etablissemanget har väl i alla tider varit det stora demokratiska problemet – precis som i denna tid.
Man kan inte ta etablissemangets kritik på allvar förräns de satt sig in i PPs politik. Det är solkart.
Piratpartiet hade inte haft en chans med ett annat namn. Namnet säljer. Namnet får effekten att så fort upphovsrättsfundaentalister uttalar sig om pirater får pp uttala sig. Vem skulle bry sig om pp inte stack ut hakan på det sättet?
Poängen som jag ser det är att man med namnet tvingar fram ett ställningstagande i den moraliska frågan. Inte förrän man är stolt över att att man är pirat så har man tagit hela klivet, liksom. Och den effekten, att tvingas våga stå för beteckningen pirat, är ett enormt värde i namnet.
Och inte förrän namnet är okontroversiellt har pps politik blivit mainstream.
Jag tror alltså att smärtan i namnet är positiv. Det gör ont när piratknoppar brister.
Jag kan inte annat än instämma i Mikaels inlägg ovan. De flesta nya partier, oavsett hur goda ambitioner de har, försvinner i mediebruset. De är inte medialt intressanta och lyckas därmed inte nå fram till sina potentiella väljare. De som de når fram till tycker möjligtvis att idén är bra men identifierar sig inte med partiet och fångas därför inte upp.
Antipiratbyrån och dess amerikanske finansiärer har lagt massor av energi och resurser på att definiera de som sysslar med fildelning som pirater. Vi hade valet att lägga energi på att slåss mot den definitionen eller ta den till oss och skapa vår egen bild av vad det innebär att vara pirat. Det tycker jag att vi till stor del har lyckats med, och jag håller med Oscar om att bilden av pirat kommer förändras i framtiden till en allt mer positiv betydelse.
Men framför allt var namnet så pass provocerande att media lockades att rapportera om oss, vilket gav fler medlemmar, vilket gav mer media etc. Det finns helt enkelt inte något annat exempel på ett politiskt parti som vuxit fram i Sverige som varken varit stött av starka finansiärer eller av etablissemanget. Och en stor del av den förtjänsten kan vi tillskriva vårt val av namn. Att det samtidigt exkluderar en del är en tråkig bieffekt som vi helt enkelt får försöka överkomma genom att lägga energi på att tydligt redovisa vad vi står för.
Med det sagt så innebär det inte att jag anser att namnet är något vi måste behålla i all evig framtid. Om tio år från nu när det är självklart att icke kommersiell fildelning ska vara legalt och uppmuntras och var och varannan politiker säger sig vara pirat så kanske det är läge att se över behovet av att byta ut namnet.
Mikael och Mattias;
Jag har under dagen funderat. En poäng med namnet ”piratpartiet” är att det fungerar som ett filter – de som tittar ”inuti” politiken (dess innehåll) och de som bara ser till ytan.
På det sättet fungerar namnet som en effektiv mekanism med vilken man lätt kan se vilka medier/politiker/folk som ”står med rumpan bar” (inte kollar innehållet) och de som verkligen är seriösa. Det är en inte helt oäven effekt.
Och visst förstår jag det mediala knepet – ni har verkligen på ett Hollywoodskt sätt dragit nytta av ”fiendens marknadsföring” – smart! Men inte helt ärligt spel trots allt.
För inte vill väl piratpartiet fullständigt associeras med illegal fildelning? Det är det de så förhatliga anti-pirat-kampanjerna på DVD-hyrfilmerna gått ut på nämligen (och ja, jag hatar dem lika mycket som ni .. speciell när jag som hyrfilmskund tvingas se dem medan de som kör TPB slipper!! Snacka om att vända sig till fel publik ..)
Visst vill piratpartiet associeras till illegal fildelning. Vi vill ju trots allt legalisera icke-kommersiell fildelning. Sen får man tåla att bli kallad rättshaverist bara för att man vill förändra liggande lagar…. (vi har blivit kallade det av både Mikael Odenberg och Alexander Bard…)
Nu kan man invända att pp trots allt har andra frågor på sin agenda som inte har med fildelning att göra, och det finns ett problem i att de frågorna (som FRA, eller patentfrågan) hamnar i bakgrunden.
Men än så länge väger trots allt nyttan över. På sikt komemr säkert det att ändras.
En tanke som jag lekt med för att sälja in piratpartiet, partinamnet och piratbudskapen genom ett personligt ställningstagande är att själv gå ut som pirat under rubriken ”Dom kallar oss pirater”, följt av innebörden i detta genom våra verkliga grundvärderingar i några tydliga men enkla punkter. Jag skulle gladeligen ikläda mig en sådan T-shirt och därigenom sprida både förståelsen för valet av partinamn och politikens innehåll. Jag har dock ännu inte själv grubblat på hur man kort skulle sammanfatta politikens innehåll i korta punkter.
The title of this party may evoke the kind of question that I hear once in a while: ”Why do you use the word ‘pirate’ to denote virtuous qualities of character, when that word antagonizes so many people to whom it does not mean the things you mean?” To those who ask it, my answer is: ”For the reason that makes you afraid of it.”
Pluspoäng till den som identifierar källtexten för parallellen 🙂
Visst finns det säkert bättre namn, och det här har stötts och blötts på PPs forum under en lång tid.
Själv tycker jag att PP bör behålla namnet tills efter riksdagsvalet 2010. Därefter kan det kanske vara idé att hitta något mer allmängiltigt, när man sitter i riksdagen.
Piratpartiet är ett uruselt namn.
Det signalerar att de vill vara ett halvknäppt parti som inte vill släppa in Svensson.
Namnet filtrerar bort många som skulle kunna attraheras av programmet, om än det är magert.
Nästan vilket annat namn som helst vore bättre.
Frihetspartiet är ett ypperligt förslag. Det är öppnare emot väljarna, stöter inte bort.
Namnet är kass, miljöpartiet heter inte dumpar-snö-i-sjönpartiet. Mitt förslag är därför Integritet- och Frihetspartiet (Ingognito) – dvs Ifpi. Slå den förkortningen 😀
Mindre kontroversiellt är kanske PIF, Partiet för integritet och frihet.
Om piratpartiet byter namn lovar jag rösta på dem i höst (kanske hamnar rösten där oavsett namnbyte).
Fredrik: IFPI! Så fiffigt 😉 Måste jag komma ihåg!