Grundlagsutredningen föreslår att spärren för personval till riksdagen sänks från 8 procent till 5 procent.
Jag frågar mig själv: exakt vad betyder detta?
Kan det vara så här?
- Varje röst på ett riksdagsparti, alltså de gula valsedlarna, innebär också en röst på en person.
- Om man inte kryssar för en person, kan man se det som att partiet väljer person åt en – dvs. den första på listan med stor sannolikhet.
- Om partiet får fler än 4 procent av alla röster, kommer de in i riksdagen.
- De 349 posterna i rum 101, riksdagen, delas upp jämnt mellan dessa partier.
- Vilka personer som representerar ett parti i riksdagen, avgörs av personrösterna – eller partiet i icke-personröstningsfallet.
- Om ett parti får 3 platser men 6 personer har mer än X personvalsprocent, väljs de med högst procent in i riksdagen.
- Om ett parti får 10 platser men bara 2 personer har mer än X personvalsprocent kan man fråga sig vad som händer. Upp till partiets godtycke måntro?
Det grundlagsutredningen nu föreslår är att X ändras från 8 till 5. En förstärkning av medborgarnas personvalsstyrka. Bra!
Visst är det ett steg i rätt riktning enligt mig. Men grundlagsutredningen ger tummen ned till författningsdomstol – något jag tycker behövs i Sverige efter att ha sett FRA-debaclet, en strid som fortfarande pågår. T.ex. via bloggsammanslutningen riksdagssvar.se.
Jag noterar också att förtroendeomröstning för tänkt stadsminister ska ske per automatik efter valet – tandlöst och är nog mest ett sätt att försöka ”stärka” tänkt framtida regering, regeringsduglighet och liknande politiskt dravel.
Sedan kan jag också undra hur mp+borgerliga kan misslyckas med att ha författningsdomstol som förslag? Alliansen har väl majoritet i riksdagen, och om man lägger MPs platser ovanpå det blir det väl rejäl majoritet?
Taggar: politik, grundlagsutredningen, författningsdomstol, personval
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/11/jag-litar-inte-p-sossarna-heller.html
… dettta betr författningsdomstol.
Betr personval, vagt och fegt. om än ett tuppfjät i rätt riktning.
Ett problem är ju att partiet avgör vilka som ska stå på dess lista. Andra göre sig icke besvär.
Om fler väljs (din pkt 7) än som fått kvalificerat antal kryss så antar jag att först väljs de kryssade, sedan går man efter listan, uppifrån.
Hittills brukar de som står högst upp få flest kryss också, Men det kan vi kanske ändra på nästa ggn… om inte för många kastar bort sina röster på PP …